Presa rusă își face griji: Avioanele moldovenești vor limita prezența rusească
adăugat 21 februarie 2012, 09:43, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
"Închiderea spațiului aerian deasupra Transnistriei pentru avioanele rusești constituie o provocare politică foarte gravă şi o încălcare directă a acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat în 1992".
Despre aceasta scrie publicația rusească Nezavisimaya Gazeta, care face trimitere la declarațiile expertului militar rus, Viktor Litovkin. "Dacă Rusia nu va fi în stare să-și aprovizioneze unităţile militare de menţinere a păcii, care pentru o activitate normală şi continuarea serviciului militar au nevoie de alimente, îmbrăcăminte şi alte bunuri nemilitare, țara noastră își va rezerva dreptul de a înainta demersuri politice şi diplomatice serioase", consideră expertul.
Potrivit acestuia, "o astfel de evoluţie ar putea duce la o ruptură nedorită a relaţiilor bilaterale şi alte sancţiuni dure, cum, de exemplu, s-a întâmplat în cazul Georgiei."
NG scrie că autoritățile de la Chișinău "fac presiuni asupra misiunii de pacificare și Federației Ruse", consideră şeful Serviciului de Securitate din Transnistria, Vladislav Finaghin. Potrivit acestuia, Transnistria poate rezista forțelor militare actuale ale Republicii Moldova. "Avem o apărare antiaeriană eficientă, însă dacă Moldova va cumpăra arme noi, cerul nostru va fi controlat în întregime de armata Republicii Moldova. Federația Rusă în Transnistria are forțe suficiente de a rezista armatei moldovenești în spațiul aerian, însă nu se știe dacă va fi luată decizia de a profita de această oportunitate. Mai curând, ceea ce se întâmplă este o încercare de a face presiuni", a declarat Finaghin.
Șeful securității transnistrene a menţionat, de asemenea, că Republica Moldova nu are bani pentru a cumpăra avioane şi elicoptere, însă a presupus că autoritățile de la Chişinău au primit promisiuni de sprijin financiar din partea NATO și, posibil, din partea României.
Totuși, potrivit publicației NG, complexele antiaeriene ruseşti din Transnistria, care au rămas de la armata a 14-a, sunt vechi sau cu termenul de exploatare expirat .
UNIMEDIA reamintește că peste trei ani, frontiera aeriană a Republicii Moldova ar putea fi apărată de avioane și elicoptere de luptă. În acest sens, Ministerul Apărării își propune să procure 8 avioane și 8 elicoptere militare. Aceste obiective sunt prevăzute în proiectul cu privire la modul de acțiune împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spațiul aerian al țării noastre și a fost aprobat pe 17 februarie, în prima lectură de către Parlament.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲