Presedintele Comisiei pentru romanii de Pretutindeni din Senat va ridica problema romanilor din Timoc, la reuniunea APCE de la Caserta in Italia
adăugat 05 septembrie 2011, 08:38, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Ana Cristiuc
Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, Viorel Badea (PDL), a susţinut vineri că intenţionează să discute cu ambasadorul sârb la Bucureşti şi cu o delegaţie parlamentară din Serbia despre situaţia românilor din Timoc, care solicită sprijin autorităţilor din România, şi că va supune problema şi atenţiei organismelor internaţionale, scrie Agerpres, preluat de Romanian Global News.
Potrivit lui Badea, există o 'escaladare a conflictului' dintre autorităţi sârbeşti şi liderii comunităţilor românilor din Timoc, manifestată prin intentarea unor procese trucate, liderii partidelor româneşti din Estul Serbiei fiind acuzaţi de fraudarea listelor pentru alegerile din 2010 pentru Consiliile naţionale.
'Ei (membrii delegaţiei comunităţilor românilor din Estul Serbiei -n.r.) au venit aici pentru consultări cu autorităţile române, cu reprezentanţii mass-media, întrucât situaţia este una atipică. Unii lideri români riscă să fie abuziv târâţi în procese şi închişi de către autorităţile de la Belgrad. Noi vom transmise mesajul nostru de nedumerire ambasadorului sârb la Bucureşti, dar şi organismelor europene. Voi ridica această problema şi la Caserta, în Italia, unde se desfăşoară lucrările Comisiei politice a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (5-11 septembrie -n.r) şi la sesiunea din octombrie a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg', a declarat Badea, adăugând că în paralel cu aceste demersuri va intensifica şi dialogul cu MAE după instalarea noului ambasador român la Belgrad.
El a precizat că semnal de alarmă tras de reprezentanţii comunităţilor de români din Serbia este unul 'în favoarea' autorităţilor din Serbia.
'Prezenţa reprezentanţilor comunităţii românilor aici este pentru a trage un semnal de alarmă în favoarea autorităţilor sârbeşti pentru că aceşti români trăiesc în Serbia, au familiile, averile acolo şi doresc să trăiască în pace, în linişte alături de vecinii lor sârbi. Acest semnal de alarmă trebuie luat în considerare cu seriozitate de autorităţile de la Belgrad', a subliniat senatorul PDL de diaspora.
Viorel Badea a adăugat că autorităţile din Serbia trebuie să înţeleagă că românii doresc să realizeze 'în parteneriat' cu sârbii proiecte comune care presupun prezenţa limbii române în şcolile şi în bisericile din zonele în care locuiesc români. 'Noi nu dorim să realizăm aceste proiecte de capul nostru, ci în parteneriat cu autorităţile din Serbia. Noi lansăm aceste invitaţii de două decenii şi până acum nu am avut nici o reacţie din partea sârbă', a afirmat Badea.
Preşedintele Partidului Democrat al Românilor din Serbia (PDRS), Predrag Balaşevici, a explicat, la rândul său, că presiunile asupra liderilor comunităţilor de români s-au intensificat şi din cauza faptului că se apropie recensământul din Serbia.
'Instituţiile statului, persoane din partidele sârbeşti încearcă să intimideze românii ca să nu se declare ceea ce sunt, să nu îşi păstreze limba şi cultura, mai ales că ne apropiem de recensământ. (...) Tot la fel au încercat şi în 2010 să îi intimideze şi să îi determine să nu voteze listele comunităţii de români la alegerile Consiliilor naţionale. La acel moment au fost anchetaţi 300 de reprezentanţi ai românilor (...), iar acum românii sunt acuzaţi că ar fi fraudat alegerile din 2010. De aceea, am fost nevoiţi să venim în România să cerem sprijin pentru că în Serbia am epuizat toate posibilităţile', a spus Balaşevici.
Vicepreşedintele partidului amintit, Dragan Demic, a adăugat că el a fost unul dintre liderii acuzaţi de fraudarea alegerilor, procesul acestuia fiind demarat în 5 iunie 2010.
'Procesul meu a început cu o zi înaintea alegerilor din 2010 fiindcă doreau să nu fiu acolo. Au vrut chiar să mă închidă. Am fost tolerant până acum, dar nu mai vreau să îmi sperie conaţionalii. Am venit să cer sprijin să se termine odată cu prigoana. Suntem cetăţeni loiali ai Serbiei şi am dovedit-o, dar credem că doar ţara mama, România, ne poate ajuta. Ne-am adresat şi instituţiilor europene dar nu am primit nici un sprijin', a spus Demic, adăugând că acţiunile de intimidare se datorează faptului că atât conştiinţa românilor timoceni, cât şi partidul care îi reprezintă sunt în creştere.
Senatorul Viorel Badea a avut, vineri, la Palatul Parlamentului, o întrevedere cu delegaţia reprezentanţilor comunităţii românilor din Serbia, condusă de preşedintele PDRS, Predrag Balaşevici.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲