Primăria Chişinău a anunţat că va construi case pentru sinistraţi, iar guvernul împarte deja cheile de la locuinţele nou procurate
adăugat 12 august 2008, 12:44, la Social
Primăria capitalei va construi 5 case pentru persoanele care au suferit în urma inundaţiilor. În cadrul şedinţei operative de ieri de la Primărie a fost prezentat proiectul caselor, propus de Direcţia Generală Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare. În acelaşi timp, prim-ministrul Zinaida Greceanîi a înmânat la sfârşitul săptămânii trecute cheile de la casele nou procurate pentru cinci familii sinistrate din raionul Briceni, anunţă serviciul de presă al executivului.Primarul general Dorin Chirtoacă a menţionat că locuinţele vor satisface minimul de trai al unei familii. Casele vor fi de 7 × 8 m, vor avea câte 2 camere, bucătărie, hol şi cameră de baie. Locuinţele vor fi construite într-un timp relativ scurt, de 45-60 zile, iar costul este evaluat la 15 mii dolari, a informat Vladimir Modârcă, şeful Direcţiei Arhitectură. Preturile de sector din municipiu Chişinău urmează să acumuleze resursele necesare pentru construcţia caselor destinate sinistraţilor din zonele afectate ale republicii.
Deocamdată nu a fost menţionatbînsă unde exact vor fi construite casele. Din fondul de rezervă al municipiului Chişinău au fost alocate încă 250 de mii lei pentru sinistraţi. Săptămâna trecută au fost distribuite 980 de mii de lei persoanelor din nordul republicii care şi-au pierdut casele în urma calamităţilor.
De asemenea potrivit serviciului de presă al executivului, cu sprijinul unor agenţi economici au fost achiziţionate 35 de case, iar la sfârşitul săptămânii trecute au fost înmânate cheile pentru cinci familii cele mai vulnerabile, din localităţile Drepcăuţi, Criva şi Lipcani, afectate de inundaţiile recente. Primul ministru a declarat că celelalte case urmează a fi transmise familiilor sinistrate imediat ce vor fi definitivate documentele de proprietate, îndemnând autorităţile publice locale şi serviciile specializate să urgenteze acest proces.
Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Vladimir Baldovici, a declarat că pînă joi, 14 august urmează a fi definitivate planurile generale ale localităţilor menţionate şi începută construcţia noilor case. Doar în satul Drepcăuţi urmează a fi ridicate 100 de case noi, cu un număr diferit de odăi în funcţie de mărimea familiilor ce urmează a fi asigurate cu locuinţe. Vladimir Baldovici a declarat că lucrările de construcţie vor fi efectuate centralizat, iar casele afectate de inundaţii - demolate, pentru a evita punerea în pericol a vieţilor umane. Oficialul a precizat că persoanele ce nu doresc să aştepte câteva luni finalizarea construcţiei de noi locuinţe îşi pot alege case pe piaţa secundară în alte localităţi decât cea în care au locuit.
Cât priveşte ultimile informaţii privind zonele afectate de inundaţii, în cadrul unei şedinţe la care a participat prim-ministrului Zinaida Greceanîi şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, Ministru al Economiei şi Comerţului a declarat că pe majoritatea sectoarelor nivelul apei în râurile Nistru şi Prut este în scădere. Astfel, evacuarea apei de la lacul de acumulare de la Dnestrovsk este efectuată cu viteza de 634 de metri cubi pe secundă, iar de la Dubăsari - cu 590 metri cubi pe secundă. La Grigoriopol nivelul apei a scăzut noaptea trecută cu 30 de centimetri, la Bender - cu 44 cm, Olăneşti - cu 6 cm, ca şi la Răscăieţi şi Talmaza.
Situaţia rămîne mai tensionată în localităţile Crocmaz, Tudora şi Palanca din raionul Ştefan Vodă, unde s-a decis dislocarea în continuare a efectivului de 150 de militari, 100 de carabineri şi 50 de colaboratori ai Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale pentru a interveni la necesitate.
Pe rîul Prut, nivelul apei este în scădere, cu excepţia localităţii Brînza din raionul Cahul, unde însă riscul de inundare a caselor de locuit sau a căii ferate este minim. În următoarele 24 de ore viitura urmează să depăşească localitatea.
În altă ordine de idei, Vladimir Baldovici a informat că pe întreg teritoriul Republicii Moldova au fost inundate 459 de case de locuit, dintre care 288 de case au fost distruse. Cel mai tare a fost afectat raionul Briceni, unde au fost distruse 281 de case de locuit. Ministrul a informat că deja la finele săptămînii curente vor începe lucrările de construcţie a noilor case pentru familiile sinistrate din raionul Briceni. Vladimir Baldovici a precizat că sînt în proces de finalizare documentele pentru circa 35 de case ce au fost achiziţionate de agenţi economici pentru familiile sinistrate şi a subliniat că, dacă persoanele ce au rămas fără locuinţă doresc să procure case în alte localităţi unde au rude sau prieteni, aceştia sînt liberi să o facă.
În urma inundaţiilor, 7500 de hectare de terenuri agricole au fost afectate de inundaţii, marea lor majoritate fiind însămînţate cu culturi de cîmp, inclusiv 577 de hectare de terenuri aferente gospodăriilor casnice. Conform unor estimări prealabile, pierderile în agricultură se ridică la circa 65 de milioane de lei. În acest context, Prim-ministru Zinaida Greceanîi a dat indicaţii pentru examinarea posibilităţilor de a acorda o compensaţie bănească unică familiilor ale căror terenuri agricole au fost afectate de inundaţii.
Pentru evitarea îmbolnăvirii animalelor domestice au fost create 19 grupuri de lucru din medici veterinari care au vaccinat 54,5 mii de animale domestice.
Potrivit directorului adjunct al Agenţiei rezerve materiale, achiziţii publice şi ajutoare umanitare, Tudor Potîrniche, pînă duminică, 10 august curent 7 ţări au acordat Republicii Moldova ajutoare umanitare pentru depăşirea consecinţelor secetei. Acestea sînt Rusia, Cehia Estonia, Slovacia, Austria, Lituania şi Turcia. Ajutoarele materiale sînt compuse din pompe de apă, generatoare electrice, bărci de cauciuc şi cu motor, cizme şi haine impermeabile etc.
În acelaşi timp pe contul deschis special pentru acumularea surselor financiare în scopul lichidării consecinţelor calamităţilor au fost transferaţi peste 8,8 milioane de lei de la persoane fizice şi agenţi economici. Potrivit datelor ARMAPAU, circa 2400 de persoane au donat colete cu ajutoare materiale cu o greutate totală de peste 67 de tone, dintre care 27,7 tone au şi fost distribuite locuitorilor din 8 raioane ale ţării.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲