Principalul partid al romanilor timoceni si partidul bulgarilor din Serbia denunta politica dusa de Belgrad impotriva minoritatilor
adăugat 15 martie 2011, 11:02, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Duminică în Dimitrovgrad a avut loc întălnirea între reprezentanţii conducerii Partidului Democrat al Rumânilor din Serbia şi a Partidului Democrat Bulgaresc.La întălnire au participat Predrag Balađević preşedintele PDRS,Dragan Demić vicepreşedintele ca şi Miroslav Grujić preşedintele Comitetului executiv, iar din partea gazdelor Angel Josifov, preşedintele şi Nebijša Ivanov , vicepreşedintele Partidului Democrat Bulgaresc, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.
Reprezentanţii celor doua partide au dezbatut situaţia actuală în care se gaseşte minoritatea rumânească şi cea bulgarească în Serbia, ca şi problemele cu care se confruntă cele doua minorităţi. În urma dezbaterilor s-a ajuns la concluzia că situaţia celor doua minorităţi s-a înrăutaţit în ceea ce priveşte dobăndirea drepturilor minoritare specifice pentru fiecare minoritate în parte. La rumâni este vorba în primul rănd de lipsa dreptului la informare şi folosirea limbii romane în acte oficiale, învaţarea limbii materne în şcoli, păstrarea şi dezvoltarea culturii ca şi folosirea limbii materne în slujbele religioase.La bulgari, ale căror drepturi au fost dobăndite cu mult timp înainte,este nevoie de a pastra şi dezvolta aceste drepturi.
O temă aparte a acestor convorbiri a fost aceea în legatură cu alegerile şi formarea Consiililor naţionale.În procesul electoral ca şi în formarea acestor consilii un rol inportant au jucat partidele politice sărbeşti care au beneficiat de ajutorul Ministerului pentu minorităţi.Ca o consecinţă directă astăzi aceste partide sarbesti deţin controlul total asupra consiililor naţionale ale minorităţilor din Serbia.
Prin aceste fapte s-a pierdut sensul de autoguvernare minoritară şi în prezent avem consilii naţionale, atăt la rumâni cât şi la bulgari, care nu au nici legimitate şi nici legalitate în răndurile propriei comunităţi. Iar acest lucru se datorează neregularităţilor din timpul procesului electoral, proces în care partidele actualului regim de guverane, aici este vorba de Partidul Socialist Sărbesc şi Partdidul Democrat, au folosit metode nedemocratice cum ar fi şantajul, folosirea infrastructurii de partid, falsificarea semnaturilor pentru listele electorale, falsificarea rezultatelor alegerilor, cu scopul preluării controlului asupra consiliilor.
Unul din motivul acestui fapt este acela ca aceste consiilii controlate de stat ar avea un rol important în crearea unei imagini pozitive despre minorităţi în raportul prezentat instituţiilor europene în procesul de integrare europeană.
Al doilea motiv este încercarea de controlare a corpului electoral prin intermediul acestor consilii naţionale la alegerile viitoare.
Al treilea motiv este reprezentat de mijloacele financiare pe care statul le alocă din buget pentru finanţarea consililor ca şi mijloacele financiare acordate minorităţilor din fondurile europene în procesul de intergrare a Serbiaei în Uniunea Europeană.
Toate acestea ne aduc aminte de perioada regimului Miloşevici, atunci când în răndurile Partidul Socialist au existat reprezentănţi ai minorităţilor naţionale loiali regimului şi prin intermediul cărora poziţia minorităţilor a fost prezentată într-o lumină mai bună decât ceea ce exista în realitate.Toate acestea indică faptul că ne întoarcem în ani nouazeci şi în legatură cu drepturile acordate minorităţilor.
In acelasi timp se încearcă să se prezinte într-o lumină negativă,ca factor destabilizator pentru Serbia, acele partide politice ale minoritatilor, care au cea mai mare susţinere în comunitate şi care nu sunt pe placul coaliţiei de guvernare de la Belgrad.
Partidul Democrat al Rumânilor din Serbia şi Partidul Democrat Bulgaresc vor continua colaborarea în dobăndirea drepturilor minoritare şi pentru aceasta vor cauta susţinere şi din partea altor partide minoritare şi a factorilor politici atât din Serbia cât şi din afara ei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲