Procuratura Generală a cerut anularea contractului ilegal privind înstrăinarea Circului, iar Ministerul Culturii este responsabil să readucă întreprinderea la stat. VEZI VIDEO
adăugat 09 martie 2010, 09:11, la Social
Ping pong în afacerea „Circul”. Contractul prin care fostul ministru al Culturii, Artur Cozma, a dat în folosință, gratuit, unei firme off-shore din Cipru clădirea Circului din Chișinău şi terenul aferent este ilegal, susțin procurorii. Totodată, ei nu pot declanșa urmărirea penală pe acest caz, argumentând că nu au survenit careva efecte ale contractelor semnate.
Procurorul Victor Bantâș a declarat pentru Publika TV că tot patrimoniul Circului a fost plasat în capitalul social al unei societăți pe acțiuni și au fost create condițiile pentru înstrăinarea bunurilor unor persoane terțe, iar statul risca să piardă clădirea Circului.
Informația este confirmată și de ministrul Culturii Boris Focșa: „Au transformat Circul din întreprindere de stat în societate pe acțiuni. Este clar că se urmărea scopul de a vinde această clădire”.
Potrivit directorului Circului, Gheorghe Slafenko, inițiativa de a modifica actele a venit din partea fostului ministru Artur Cozma, care a coordonat toate procesele: „Contractul a fost semnat în biroul domnului ministru”.
Procuratura Generală a cerut Curții de Apel Economice să anuleze contractul ilegal, iar Ministerul Culturii să reorganizeze Circul din scietate pe ațiuni în întreprindere de stat.
Anterior, premierul Vlad Filat a declarat pentru UNIMEDIA că “Circul trebuie să-l readucem la stat, deoarece acolo este un ghem întreg de probleme. El a fost concesionat. Există contracte peste contracte. Este important să readucem această instituţie importantă în circuitul legal.”
„E nevoie de investiţii mari într-un parteneriat public – privat pentru a o readuce cetăţenilor şi pentru a avea circ la Circ, dar nu în Parlament”, a mai adăugat premierul.
Potrivit Ziarului de gardă, directorul Circului, Gheorghe Slafenco, a atenţionat anterior autorităţile despre problemele instituţiei: „Din cauza apelor subterane, starea clădirii a devenit dezastruoasă. În 2003, o expertiză specializată a confirmat acest fapt (...) Se surpau pereţii. Cauza a rămas necunoscută atâta timp cât nu fusese descoperit că pereţii erau fixaţi pe nişte cărămizi, că ţevile aveau fisuri, iar apa se revărsa pe sub podea”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲