Procuratura mimează investigarea dosarelor legate de 7 aprilie
adăugat 03 septembrie 2010, 09:01, la Social
La mai bine de un an de la tragicele evenimente din aprilie 2009, nu există încă niciun poliţist condamnat pentru tortură sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Ba mai mult, mulţi dintre poliţiştii suspectaţi că ar fi bătut protestatarii în noaptea de 7 spre 8 aprilie în PMAN sau mai târziu în comisariate continuă şi astăzi să lucreze în cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Ex-vicecomisarul de Chişinău, Iacob Gumeniţă, căruia recent i-a mai fost înaintat un cap de acuzare în legătură cu evenimentele din aprilie, este cercetat în continuare în stare de libertate. Iar fostul viceministru de Interne, Valentin Zubic, figurează în dosarele din 7 aprilie în calitate de martor, chiar dacă în imaginile video prezentate recent de Procuratura Generală (PG) Zubic este surprins monitorizând măcelul din PMAN. Mai mulţi avocaţi consideră că procuratura nu lucrează asupra dosarelor legate de 7 aprilie, ci doar mimează investigarea lor.
Examinare „îngheţată”
108 sesizări, 35 de autosesizări, 21 de cauze penale expediate în judecată, 36 de poliţişti anchetaţi penal şi niciunul pedepsit. Acestea sunt cifrele care reflectă activitatea Procuraturii Generale şi a instanţelor de judecată în legătură cu evenimentele din aprilie 2009 care au zguduit republica, lansând ecouri în întreaga lume. Mai nou, toate dosarele de rezonanţă în care sunt vizaţi foşti funcţionari de stat, care au coordonat acţiunile poliţiei în aprilie 2009, au fost „îngheţate” până la toamnă, când urmează să aibă loc noile alegeri parlamentare anticipate. Analiştii politici spun că judecătorii ezită să pronunţe acum sentinţe de condamnare a foştilor şefi ai poliţiei pentru că vor să vadă care tabără politică va fi la putere după alegeri, iar aceasta vorbeşte despre dependenţa justiţiei moldoveneşti de puterea politică.
Martorul Zubic
Acum două săptămâni, Procuratura Generală a prezentat noi imagini despre măcelul din noaptea din 7 spre 8 aprilie 2009 din PMAN. Deşi şi în aceste imagini, la fel ca şi în cele prezentate mai înainte de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu, se vede clar cum fostul viceministru de Interne Valentin Zubic se plimbă printre poliţiştii care bat cu bestialitate tinerii protestatari, viceprocurorul general Andrei Pântea afirmă că nu există suficiente probe pentru a-l ancheta penal. „Zubic figurează în calitate de martor în dosarul 7 aprilie. Problema e că nu putem stabili dacă a existat sau nu un stat major (condus de Valentin Zubic – n.r.) pe data de 7 aprilie.
Fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, susţine că a fost creat un stat major şi că el s-a ocupat de „restabilirea liniştii” în capitală în acea noapte. Iar Zubic susţine că statul major nu exista la acel moment”, încearcă să ne explice Pântea. Pe de altă parte, aceeaşi sursă afirmă că toţi factorii de decizie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne poartă răspundere pentru acţiunile subalternilor lor. „Nu trebuie să ne revolte faptul că Zubic are statutul de martor. Când vom acumula suficiente probe, îi vom înainta şi învinuiri”, ne asigură prim-viceprocurorul general.
Încă un suspect în cazul lui Boboc
Deocamdată imaginile de care dispune PG încă din primăvară le-au permis procurorilor să îi mai înainteze un cap de acuzare lui Iacob Gumeniţă. Avocatul acestuia, Ion Vâzdoagă, nu înţelege de ce a fost nevoie de această nouă învinuire, având în vedere că Gumeniţă a fost acuzat de abuz în serviciu în noaptea de 7 aprilie, în intervalul dintre orele 23:00 şi 04:00, iar dosarul a ajuns deja în instanţă. Graţie aceloraşi imagini, procurorii au reuşit să-l identifice pe cel de-al doilea poliţist despre care se bănuieşte că l-ar fi lovit mortal pe Valeriu Boboc, primul fiind Ion Perju, angajatul Comisariatului general de poliţie. „Identitatea acestuia a putut fi stabilită după ce am primit rezultatele expertizei acestor imagini pe care le-am făcut în SUA şi România”, afirmă Pântea refuzând să ofere mai multe detalii. Procurorul a evitat să ne vorbească şi despre cazul Ţâbuleac.
Deşi expertiza medico-legală repetată efectuată încă la începutul acestei veri a arătat că tânărul a decedat ca urmare a căderii de la o înălţime echivalentă cu etajul 6-7 al unui bloc, procuratura nu a reuşit să afle cum şi de unde a căzut Ion Ţâbuleac. Amintim în context că, invitat la Procuratură să dea mărturii pe marginea acestui caz, ex-ministrul Papuc a declarat că l-a anunţat pe Vladimir Voronin despre moartea lui Boboc la ora patru dimineața, iar despre cea a lui Ţâbuleac, între 5.00 şi 6.00. Acesta însă a negat că i-a comunicat ex-preşedintelui comunist că cineva s-a aruncat de la etajul şase al Parlamentului în acea noapte (afirmaţie pe care Voronin a făcut-o în această primăvara în cadrul emisiunii „În profunzime” de la PRO TV – n.a.).
Tot mai dezamăgiţi
În timp ce procurorii susţin că depun un efort colosal pentru a face lumină asupra evenimentelor din 7 aprilie 2008 şi pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi de schilodirea protestatarilor, numărul celor care nu mai cred într-o finalitate a acestor investigaţii este în creştere. „După aceste imagini Gumeniţă trebuia izolat de societate. El este periculos, poate influenţa ancheta, poate intimida martorii. Noi ne jucăm cu aceşti foşti factori de decizie de la MAI, în acest timp oamenii îşi pierd încrederea în justiţia moldovenească şi apelează la CEDO. Toate cazurile de maltratare a tinerilor după 7 aprilie vor ajunge la CEDO şi acolo R. Moldova va pierde dosare după dosare şi va plăti despăgubiri, dar nu va fi pedepsit nimeni pentru teroarea din primăvara anului trecut”, opinează Vanu Jereghi, directorul Institutului pentru Drepturile Omului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲