Propaganda maghiara pe ziare.com: Ceangaii sunt un grup etnic ungar, de religie romano-catolica!!!
adăugat 21 iunie 2011, 11:22, 14:22 la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Propaganda maghiara, care pe fondul noii ofensive privind autonomia teritoriala pe criterii etnice, mascata de asa numita autonomie culturala, cuprinsa in statutul minoritatilor, capata noi posibilitati de manifestare, inclusiv in presa de limba romana, proasta sau neinformata sau ticaloasa, capata in materialul prezentat de colegii nostri de la ziare.com, valente nu numai antiromanesti , dar si mincinoase, ca orice propaganda maghiara care se respecta.
“Ceangaii sunt un grup etnic ungar, de religie romano-catolica, care traiesc in principal in Moldova, unde s-au mutat din Transilvania, intre secolele XII si XVII, explica sursa citata”, scrie ziare.com, inghitind pe nerasuflate minciuna ungureasca.
Ca raspuns dat propagandei maghiare de pe ziare.com, Romanian Global News publica cateva materiale care dovedesc nu numai minciunile propagandei maghiare, dar si ticalosia celor care o finanteaza si o pun pe piata.
Iata ce scria in anul 2004 Asociaţia romano-catolicilor “Dumitru Mărtinaş”, asociatie care reprezinta pe cei 265.000 de romano-catolici din zona judetelor din Moldova, asa zisii ceangai, pe care propaganda maghiara doreste sa-I asimileze ca si pe cei 400.000 de romani din judetele Covasna , Harghita si Mures.
Comunicatul Asociaţiei Romano Catolicilor
Dumitru Martinaş
Vă informăm că, în baza Sentinţei Civile Nr. 45 din 13.06.2000 a Tribunalului judeţean Bacău, s-a înfiinţat Asociaţia romano-catolicilor “Dumitru Mărtinaş”.
In 17 martie 2001 statutul şi comitetul de coordonare ale Asociaţiei romano¬-catolicilor “Dumitru Martinaş” au fost supuse dezbaterii publice in prezenta unui număr de aproximativ 1000 de reprezentanţi ai acestor comunităţi, din 40 de localităţi ale Moldovei.
Prin votul unanim al participanţilor, Asociaţia romano-catolicilor ‘Dumitru Mărtinaş” a fost împuternicită să reprezinte şi sa apere interesele celor 265.000 de romano-catolici din Moldova, în problemele referitoare la trecutul, prezentul şi viitorul acestor comunităţi.
Asociaţia romano-catolicilor “Dumitru Mărtinaş” respectă şi promovează prin întreaga sa activitate principiile şi valorile recunoscute de Uniunea Europeana inclusiv cele referitoare la apărarea identităţii şi păstrarea specificului cultural.
In faţa numeroaselor tendinţe de a denatura adevărul, definind in mod eronat comunităţile romano-catolicilor din Moldova drept o minoritate etnică, prezentându-le sub denumiri ca :“ceangăi” ”maghiari-¬ceangăi" sau ceangăi-maghiari”, Asociaţia romano-catolicilor “Dumitru Mărtinaş” îşi oferă intrega disponibilitate pentru un dialog care să reflecte adevărata realitate.
Prin vocea autorizata a Asociaţiei noastre, cei 265.000 de romano-catolici din Moldova va stau la dispoziţie cu argumente clare care demonstrează că denumirea de “ceangăi’ reprezintă un abuz întreţinut sistematic prin falsuri şi denaturări, în dorinţa de a susţine, împotriva tuturor realităţilor, că în România ar fi încălcate drepturile acestor comunităţi.
Repetatele insistenţe, “complet dezinteresate”, de după anul 1990, impun reafirmarea adevărului că majoritatea membrilor comunităţilor noastre nu s-au considerat şi nu se considera ceangăi, ci români catolici.
In acest sens, ei nu pot fi consideraţi o minoritate etnica, aşa cum este cazul maghiarilor, germanilor, evreilor, slovacilor, grecilor, italienilor, bulgarilor, turcilor etc. din România. Este cât se poate de elocvent faptul că obiceiurile tradiţionale şi folclorul comunităţilor noastre au fost din totdeauna româneşti, graiul ceangău, o relicvă a tumultoasei istorii prin care a trecut acest popor, neposedând pana azi a scriere proprie.
încercările actuale de a-i prezenta pe romano-catolici i din Moldova ca fiind o minoritate etnică maghiară, nu reprezintă altceva decât o tentativa de a repeta ideile internaţionalismului proletar promovate de Moscova după al 2-lea război mondial, când impunerea învăţământului şi serviciilor religioase in limba maghiara în comunităţile ramano-catolice din Moldova a eşuat lamentabil, fiind încă o agresiune externă.
Faptul că unii membrii poarta nume de familie cu sonoritate maghiară se explică prin provenienţa transilvăneană a înaintaşilor lor. Aceştia au fost supuşi de-a lungul secolelor unui proces de deznaţionalizare prin secuizare şi maghiarizare, proces care va fi instituţionalizat de autorităţile de la Budapesta prin Regulamentul intitulat “Cum sa maghiarizam numele de familie" editat de “Societatea de maghiarizare a numelui” apărută in anul 1881 sub semnătura secretarului de stat al ministerului de interne maghiar Prony Jozsef.
In acest context, Asociaţia romano-catolicilor Dumitru Mărtinaş” vă adresează respectuoasa invitaţie de a lua act de adevărata stare de lucruri din cadrul Comunităţilor noastre şi de a orienta spre Asociaţia noastră instituţiile şi organele naţionale şi internaţionale interesate.
Vă rugăm să vedeţi în Asociaţia noastră reprezentantul real şi legal constituit al celor 265.000 de romano-catolici din Moldova, care s-au saturat sa fie consideraţi “o minoritate etnica”, o populaţie arhaică de ţărani supusă unei aşa-zise asimilări, ruptă de realităţi şi mai ales lipsită de drepturi şi libertăţi.
Veţi avea plăcuta surpriză să găsiţi printre romana-catolici nenumărate valori, intelectuali, oameni politici, economişti, jurişti militari, etc.
In speranţa că argumentaţia prezentată de noi, sinceră şi realistă de la început şi până la sfârşit, nu poate rămâne indiferentă instituţiei dumneavastră, vă asigurăm încă odată de întreaga noastră disponibilitate pentru un dialog deschis şi echilibrat bazat pe adevăr şi realitatea concreta în care trăim, în faţa tuturor celor interesaţi de problematica existenţei noastre
Preşedintele Asociaţiei romano-catolicilor “Dumitru Mărtinaş”
Gheorghe Bejan
Si pentru ca poate nu este de ajuns sa prezentam pozitia asociatiei care ii reprezinta pe romano-catolicii din Moldova. Romanian Global News prezinta si Raportul/sondajul facut de Universitatea Bucuresti impreuna cu Centru de Sociologie urbana si regionala, CURS in anul 2002, raport intitulat Satele cu „ceangai” din Moldova. Identitate si Cultura. Sondaj de opinie.
O lucrare unica in ceea ce priveste romano-catolicii din Moldova este:”Catolicii din Moldova- universul culturii populare” de Prof. univ. dr. Ion H. Ciubotaru pe care o puteti gasi la Biblioteca Academiei Romane.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲