R. Moldova încearcă să combine CSI cu integrarea europeană?!
adăugat 09 octombrie 2009, 10:40, la Alegeri 2009
În cadrul reuniunii Miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor CSI (din 8 octombrie), şeful diplomaţiei moldoveneşti a confirmat continuarea dezvoltării unor relaţii de colaborare cu statele CSI, atât pe dimensiunea bilaterală, cât şi pe cea multilaterală. Exprimând viziunea întregii Alianţe pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă a promis omologilor săi că “RM va fi un partener previzibil, credibil şi pragmatic”. Totodată, potrivit declaraţiilor de presă, el a susţinut că integrarea europeană nu contravine proceselor desfăşurate în Comunitatea Statelor Independente.Pe lângă aspectul politico-dimplomatic puternic nuanţat al declaraţiilor Ministrului moldovean de Externe, merită să acordăm atenţia mesajului propriu-zis al noii guvernări de la Chişinău adresat mai degrabă ţărilor membre, decât Rusiei, cu care conducerea moldoveană va comunica în mod particular. Prin confirmarea aspiraţiilor europene ale ţării şi corelarea lor cu interesul viu al RM de a rămâne în CSI, rezolvă două probleme stringente. Pentru început aceasta permite dezminţirea şi anihilarea speculaţiilor pe marginea abandonării curânde a CSI-ului lansate şi alimentate sistematic de presa loială comuniştilor. Concomitent, este realizată o investiţie politico-dimplomatică pentru refacerea şi/sau redobândirea credibilităţii şi previzibilităţii RM în calitate de partener multilateral şi bilateral în spaţiul CSI (mai ales, după cei 8 ani de politică externă ambiguă şi imprevizibilă purtată de conducerea comunistă).
Totuşi, garanţiile acordate de Ministrul moldovean de Externe, în calitate de membru PLDM al AIE, au deficienţe la capitolele “previzibilitate” şi “credibilitate”, deoarece diferă într-o anumită măsură cu declaraţiile făcute de preşedintele interimar al RM, M. Ghimpu, care exclude prezenţa unei “compatibilităţi” dintre procesele derulate în CSI şi cele vizate de apropierea de UE, promiţând părăsirea “clubului politic CSI” îndată ce va fi posibil. În afară de aceasta, eficientizarea activităţii organelor statutare ale CSI prevăzute de hotărârile examinate la summitul CSI de la Chişinău (din 8 şi 9 octombrie curent), va provoca o integrare mai mare în această organizaţie. Indirect, aceasta va afecta integrarea europeană, care prevede condiţii avansate pentru interacţiune şi relaţii de colaborare mult mai avansate şi responsabile între state.
În orice caz, liberal-democraţii sunt nevoiţi să revendice menţinerea unui dialog adecvat cu statele CSI, dar în primul rând cu statul care girează cu afacerile acesteia – Rusia. Poziţia dată a Alianţei pentru Integrare Europeană rezidă dintr-o serie de circumstanţe politice sau de altă natură:
Criza politică din RM. Alianţa nu doreşte să complice într-o formă sau alta relaţiile cu Moscova, care ar putea juca rolul central în determinarea rezultatului alegerilor preşedintelui în cadrul Parlamentului RM sau a declanşării unui scrutin nou. Aceste riscuri impun Alianţa să evite luarea unor decizii politice radicale (gen părăsirea CSI sau aderarea imediată la NATO), care să conveargă cu măsurile nepopulare adoptate la nivel local, mai ales în condiţiile unor posibile alegeri anticipate.
Probleme economice şi energetice. Conform ultimelor date statistice, Rusia din nou a devenit principala ţară importatoare a produselor moldoveneşti, devansând România. De asemenea, ar fi ilogică şi totalmente lipsită de pragmatism zădărnicirea comunicării cu Rusia, pe motivul ignorării CSI, în condiţiile în care se apropie sezonul de iarnă, când problema energetică va prima inevitabil pe agenda relaţiilor moldo-ruse şi cea regională.
Integrarea europeană. Chiar dacă guvernanţii îşi doresc şi promit populaţiei semnarea unui Acord de Asociere cu UE până la finele anului curent, negocierile ar putea dura mult mai mult, dat fiind faptul că Chişinăul va fi nevoit să pună bazele Acordului de Liber Schimb. În această situaţie este improbabilă orice distanţare a RM de CSI-ul furnizor de pieţe de desfacere, piaţa de muncă, spaţiu cultural şi lingvistic etc. Totodată, Uniunea Europeană nu ar agrea mişcări îndreptate împotriva Rusiei, pentru a preveni destabilizarea regiunii.
Reglementarea conflictului transnistrean. Chiar dacă CSI şi-a demonstrat ineficienţa în prevenirea şi soluţioanrea conflictelor îngheţate, abandonarea acestei organizaţii va întrerupe procesul de negocieri provocând “dezgheţarea” conflictului transnistrean (mai degrabă pe cale nearmată, folosind precedentele etc.). Fără participarea Moscovei este imposibilă reintegrarea RM (imperativ reiterat de premierul moldovean, V. Filat etc.), fapt cu care sunt de acord şi oficialii europeni. În altă ordine de idei, secretarul executiv al CSI, Serghei Lavrov, a menţionat că Consiliul Miniştrilor de Externe ai CSI vor depune eforturi pentru soluţionarea curândă şi corectă a problemei transnistrene şi a celei a Nagorno-Kharabahului.
Chiar şi sub influenţa summitului CSI de la Chişinău, alegerile anticipate rămân în continuare valabile. Totul va depinde de atitudinea şi interesele Moscovei, care la moment doreşte ca situaţia din RM să se stabilizeze, a lăsat să se înţeleagă reprezentantul special al MAE-ului rus, A. Nesterenko.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲