Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:20

 

Radu Grecu, moldoveanul care câştigă 3500 de dolari în Nigeria; „Aveam impresia că trăiesc un vis”

adăugat 27 mai 2015, 13:27, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Octavian Balan

Radu Grecu are 25 de ani. După ce a absolvit Facultatea de Inginerie şi Management în Electronică şi Telecomunicaţii la UTM, a lucrat concomitent la mai multe companii de telecomunicaţii pentru a-şi asigura un trai decent. Câştiga în medie 8000 de lei pe lună.

Întrucât nu reuşea să-şi acopere cheltuielile sale şi ale familiei, a expediat CV-ul unei companii internaţionale, iar de un an se află în Nigeria. Cum s-a schimbat viaţa lui Radu şi ce oportunităţi i-au fost oferite, aflăm din interviul de mai jos.



Ce meserie ai practicat în Republica Moldova?

Radu Grecu: Iniţial am lucrat într-un Internet Cafe, în calitate de manager. Mai apoi m-am angajat într-o companie de securitate. Eram inginer în electronică. Am lucrat vreo opt luni acolo. Cel mai mic salariu a fost de 1200 de lei pe lună. Acum nu pot să explic cum reuşeam să mă descurc. Mă mai salva bursa pe care o primeam de la facultate. Ulterior, am lucrat în cadrul unei companii de brokeraj vamal. La un moment dat m-am plictisit de ceea ce făceam acolo.

Înainte de a pleca, am muncit la o altă companie de securitate. Erau condiţii destul de favorabile. La început, am fost administrator de reţea. Între timp, am fost avansat în funcţia de inginer superior în sectorul tehnologiilor informaţionale. Aveam în echipă trei băieţi. Îmi plăcea ceea ce făceam. Ne ocupam cu stocarea datelor, informaţii video, securitate. În perioada aceea eram student în anul III şi câştigam 5000 de lei. Mi se părea o avere. Pe urmă am început să lucrez, concomitent, la două companii, la fel specializate în securitate. Aveam un regim foarte dinamic. Eram solicitat şi în afara orelor de muncă. În schimb, atunci eram remunerat mai binişor. 8000 de lei era venitul mediu lunar.

Era un salariu bunicel. Chiar şi aşa, ai renunţat la el şi ai plecat tocmai în Nigeria. Cum ai găsit oferta de muncă?

Radu Grecu: Mi-am făcut un cont pe reţeaua LinkedIn. Acolo veneau tot felul de oferte de muncă, atât din ţară, cât şi din afara ei. La un moment dat a venit din Israel un anunţ. O companie de telecomunicaţii recruta persoane în Nigeria, la muncă. Căutau persoane care să posede experienţă în domeniul IT, proiecte guvernamentale, cunoştinţe în domeniul electronicii, experienţă în construirea şi managementul sistemelor de securitate, automatizarea clădirilor, precum şi alte cerinţe.

Multe dintre acestea nu le ştiam. Totuşi, am formulat un CV. Cam modest, ce-i drept. După trei zile de când expediasem CV-ul, reprezentanţii companiei mi-au fixat un interviu pe skype. Au mai urmat câteva. La început cunoşteam engleza superficial. Cu reprezentanţii companiei am comunicat în rusă. Mi-au dat mai multe sarcini, teste, calcule din fizică. Le-am susţinut cu brio pe toate. Mi-au expediat contractul pe poşta electronică şi mi-au zis să-l citesc de cel puţin două ori.

Care erau condiţiile indicate în contract?

Radu Grecu: Mi s-a spus că îmi vor oferi casă, maşină, şofer, menajeră, bucătar şi bani de buzunar. Adică puteam să pun salariul la ciorap. Iniţial, mi s-au propus două concedii anuale plătite. Acum am trei concedii pe an. Compania achită costul biletului tur-retur atunci când revin acasă.

La început am ocupat postul de inginer în sisteme de tensiune joasă. Acum sunt şef al Departamentului construcţii de sisteme cu tensiuni foarte joase.

În perioada de testare, care a durat şase luni, am fost remunerat cu 3000 de dolari. Ulterior, s-a majorat cu 500 de dolari, iar acum salariul meu se negociază.



Contractul l-am încheiat pentru o perioadă de doi ani. Un an deja a trecut, aşa că mi-a mai rămas unul. Dacă condiţiile contractului sunt îmbunătăţite, cred că îmi sunt apreciate performanţele.

La început nu-mi venea să cred că mi se oferă atâtea. Aveam impresia că trăiesc un vis. Acum simt că CV-ul meu e bogat şi că am obţinut foarte multă experienţă utilă. Şi engleza o vorbesc mai bine. Am cunoscut mulţi oameni. Oameni diferiţi, de la care aş avea ce învăţa. Am şi o iubită de origine africană. (zâmbeşte).

Există şi angajaţi de alte naţionalităţi care muncesc la această companie?

Radu Grecu: 
Cei din management şi inginerie sunt israelieni. Mai sunt patru români, doi ruşi şi un ucrainean. Din Republica Moldova sunt doar eu. Important este că toţi suntem trataţi egal. Nu se face nicio diferenţă. Ori mai ales să spună cineva că eu vin dintr-o ţară unde nivelul sărăciei este ridicat.




A fost greu să te adaptezi condiţiilor din ţara africană? Cum a fost prima perioadă când ai plecat de acasă?

Radu Grecu: Am simţit o schimbare când am aterizat. Simţeam o căldură insuportabilă în aeroport. Aer umed. Aproximativ o lună mi-a trebuit ca să mă adaptez la condiţiile climaterice. De fapt, nu-i zi să nu fiu frapat de ceva. Nu credeam că există state slab civilizate. Am fost foarte şocat când am văzut oameni care îşi fac nevoile fiziologice în stradă. La tot colţul stau cerşetori, iar dacă observă vreun european, îl consideră bogat şi insistă să-i dai câţiva bănuţi. Nu se respectă absolut regulile de circulaţie rutieră. Semafoarele sunt ignorate în totalitate. Şi aici corupţia s-a răspândit foarte mult. Se simte o lipsă acută de cadre în diverse domenii. Din cauza unui electrician care-şi cunoştea meseria superficial am fost electrocutat. Am văzut moartea cu ochii.

E o ţară cu potenţial, plină cu petrol, dar în care oamenii mor de foame, la modul cel mai serios. Localnicii au un salariu mizer. Abia ajunge la 200 de dolari pentru cei care lucrează în domeniul construcţiilor, iar condiţiile de trai sunt destul de costisitoare. Chiar mai mari decât în Republica Moldova.

Eram aici când s-a răspândit virusul Ebola. Lumea devenise foarte agitată, alarmată. Controlul la frontieră era mai riguros. Dacă temperatura corpului era un pic mai ridicată decât normele stabilite, persoana era luată sub supraveghere şi izolată. Din august nu s-a mai auzit nimic de Ebola.

Ce le-ai povestit nigerienilor despre Republica Moldova?

Radu Grecu: Ei nici nu ştiu unde se află pe hartă. N-au auzit de Republica Moldova. Le spuneam că este o ţară mică, care se învecinează cu România şi Ucraina, că produce vinuri. Am găsit aici mai multe branduri de vin. Le-am arătat, însă nu este calitativ. Cel de acasă are cu totul alt gust. S-ar putea ca cel de aici să fie contrafăcut.



Ce vei face atunci când îţi va expira contractul? O să revii în ţară?

Radu Grecu:
 Nu cred c-o să revin curând acasă. Mi-au promis că-mi vor prelungi contractul. Mi-aş dori să câştig bani pentru a-mi permite să-mi achiziţionez o casă în Republica Moldova. Să am posibilitatea să-mi dezvolt o afacere în domeniul IT. Doar în aceste condiţii m-aş întoarce.

Mi-e dor de cei de acasă. Ţin legătura cu cei dragi prin reţelele de socializare. Urmăresc ştirile de la noi din ţară. Aici îmi lipsesc plimbările prin parc. Şi de produsele fast-food mi-e poftă (râde). Acasă şi aerul e mai prielnic. Mă simt liber în ţara mea. Totuşi, n-aş pleca dacă băncile n-ar fi jefuite, dacă situaţia social-politică, dar şi cea economică s-ar schimba şi dacă s-ar ţine cont de legi. Să fie pedepsiţi cei care iau mită sau comit alte infracţiuni.


Autor: Jurnal.md
Sursa: www.jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	0.4389 secunde