Raport : Comunitatile romanesti din tarile vecine sunt tratate cu "Divide et impera"
adăugat 29 septembrie 2008, 17:40, la Social
Respectarea drepturilor comunitatilor romanesti din tarile vecine Romaniei -Bulgaria, Serbia, Ucraina si Ungaria, membre ale Consiliului Europei, este in continuare nesatisfacatoare. Principala problema este ca desi exista o legislatie pentru protejarea drepturilor minoritatilor, aceste legi nu sunt aplicate, atrage atentia raportul din acest an al Centrului de Studii pentru Resurse Romanesti, transmite Romanian Global News.Ca trasatura comuna a tratamentului la care sunt supusi romanii, raportul constata este pusa in practica o strategie de scindare a minoritatii romanesti. In cazul Bulgariei, care ii considera "vlahi" pe romanii care traiesc aici, invatamantul si mass-media in limba materna sunt in continuare inexistente.
Serbia practica la fel ca si Bulgaria impartirea comunitatilor vorbitoare de limba romana in romani si vlahi. Daca in cazul comunitatilor romanesti recunoscute ca atare tratamentul este corect, romanii din Timoc, desemnati ca vlahi in continuare, nu se bucura de drepturile unei minoritati - accesul la educatie, la religie si mass-media in limba materna. "Un element nou pentru perioada 2007-2008 este cresterea numarului de actiuni impotriva romanilor din Serbia de nord-est", constata autorii raportului.
Potrivit documentului, acelasi model al impartirii comunitatii romanesti poate fi gasit si in Ucraina, unde autoritatile de la Kiev considera ca exista romani si "moldoveni" - ca fiind doua etnii diferite cu doua limbi diferite. Ca si in cazul Serbiei si Bulgariei, raportul apreciaza ca tratamentul la care sunt supuse comunitatile romanesti din Ucraina poate fi apreciat ca fiind nesatisfacator. In perioada 2007-2008 Ministerul ucrainean al Educatiei a promovat o serie de reglementari care restrang folosirea limbii romane in scolile din comunitatile romanesti.
In Ungaria, comunitatea romaneasca, restransa ca numar, are la randul sau probleme. Sistemul autoguvernarilor minoritare din Ungaria - in ciuda numelui generos este vorba de organizatii neguvernamentale sprijinite financiar de guvernul maghiar pentru activitati culturale - a fost criticat de presa romaneasca din Ungaria. Raportul aminteste ca in octombrie 2007, revista "Foaia Romaneasca" a publicat un articol in care deplangea faptul ca pozitiile de conducere din autoguvernarile romanesti sunt ocupate de etnici maghiari emigrati din Romania.
In sprijinull concluziilor sale, raportul prezinta o serie de situatii din perioada analizata in care drepturile minoritatilor romanesti au fost incalcate sau ignorate. Guvernul bulgar afirma intr-un raspuns dat organizatiei Uniunea Tinerilor Etnici din Bulgaria AVE ca "Ministerul Culturii sustine ca nu exista populatie romaneasca, doar reprezentanti ai vlahilor si aromanilor care se identifica astfel, insa vorbesc un dialect necunoscut amestecat cu cuvinte bulgare; aceasta comunitate este foarte mica si raspandita pe tot teritoriul Bulgariei".
In Serbia, strategia autoritatilor sarbe de promovare a unei identitati "vlahe" in nord-estul Serbiei prin intermediul recensamintelor si al falselor studii de istorie a dat rezultate. Astfel, raportorul Consiliului Europei, Jurgen Herrmann, a constat ca serviciul religios in limba romana este impiedicat de Biserica Ortodoxa Sarba. De asemenea, acelasi raport apreciaza ca impartirea minoritatii romane in "vlahi" si "romani" ca si mentinerea ambiguitatii la nivel oficial asupra limbii vorbite in nord-estul Serbiei duce la blocarea initiativelor de folosire a limbii materne de catre romanii din Timoc in administratie, educatie si mass-media. Intrunirea comisiei interguvernamentale pentru minoritati, prevazuta in articolul 11 al acordului bilateral asupra cooperarii in domeniul protectiei minoritatilor nationale, nu s-a reunit inca.
In Ucraina, confor datelor recensamantului din 2001, 258.619 de persoane au fost recenzate ca "moldoveni", iar alte 155.130 ca romani. Inovatiile noilor reglememtari ale Ministerului Educatiei de la Kiev afecteaza serios invatamantul in limba romana. De exemplu, de la 1 septembrie 2008, in clasele a 10-a din scolile cu predare in limba romana se introduce studierea istoriei Ucrainei si matematicii in limba ucraineana.La lansarea Raportului autorii acestuia au multumit Agentiei de Presa Romanian Global News pentru ajutorul dat in realizarea lui, prin stirile date permanent, despre evolutiile comunitatilor romanesti de pretutindeni.
nu e deajuns sa tipam ca nebunii ca suntem romani ca ne bat si ne impuska imediat rusii si ucrainenii daca nu suntem sustinuti, n-avem nici o sansa .... asa ca va rog sa nu mai latrati aiurea ca singuri putem schimba ceva
Mihai (Micael) nu te face de rusine. Corect in romana te numesti Mihai daca te socoti mai destept cu un nume in englaza ca un neo-roman atunci trebue sa scrii numele asa; MICHAEL. Bine.
Dupa cum am observat tu esti angajatul cueva. Esti gata la orice raspuns la orce ora.
Am mai observat si ceva personaje de peste Prut sint ca tine dar in trag in alta derectie.
Succes.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Va rog toti romanii din afara tarii sa ma contraziceti daca nu sint drept. Ce ati obtinut voi de la tara voastra ? Moldova teritoriile ocupate romanesti din Ukraina (poate si sudul Dobrogei sub presiunea Rusiei trecuta la Bulgari) aujutor nu au doar tradare si vinduti au fost.
Rominii din tara nu au ce comenta. Liniste va rog.