Raportor ONU: Biserica Ortodoxă din Moldova are un statut excesiv de privilegiat
adăugat 09 septembrie 2011, 07:41, la Cultură • Articol publicat de Ana Cristiuc
Biserica Ortodoxă din Moldova are o poziţia excesiv de predominantă și se bucură de un statut privilegiat în contradicţie cu garanţia constituţională a unui stat laic.Identificarea statului cu o religie concretă ar putea duce la discriminarea minorităților religioase. Aceasta este una din constatăriile preliminare ale raportorului special al Națiunilor Unite pentru libertatea religiei sau credinței, Heiner Bielefeldt, care a venit în Moldova într-o vizită de documentare.
Potrivit lui Bielefeldt, în țara noastră, situația privind respectarea drepturilor omului, inclusiv și a drepturilor la libertatea religiei, s-a îmbunătățit. Acest fapt se datorează în mare parte, angajamentului asumat de guvernare. „Practic toate grupurile religioase au declarat unanim că își pot exercita drepturile fără constrângeri din partea statului”, spune raportorul ONU.
Totodată, acesta a subliniat că reprezentanții minorităților religioase se pot întruni liber în lăcașele lor de cult, dar atunci când încearcă să facă manifestații în spațiul public, apar probleme, fiind uneori refuzați de administrațiile publice locale. De asemenea, unii din ei, în special în zonele rurale, întâmpină dificultăți atunci cînd doresc să înmormînteze o rudă, invocându-se că cimitirile sunt ortodoxe.
O altă problemă, atestată de Heiner Bielefeldt este contradicția din legislația moldovenească. În timp ce în Constituție se spune că Republica Moldova este un stat laic, iar fiecare cetățean are dreptul să fie adeptul oricărei confesiuni, legea privind cultele religioase a RM prevede că religia creștin-ortodoxă și Biserica Ortodoxă are un rol primordial și o importanță deosebită în viața poporului moldovenesc.
„Nimeni nu contestă că Biserica Ortodoxă a avut un rol imortant în istoria RM, dar de ce trebuie menționat acest lucru în lege? Astfel de mențiuni ar putea duce la tratament privilegiat față de Biserica Ortodoxă. Evocarea unei religii poate avea efecte distructive asupra drepturilor minorităților religioase. Statul trebuie să-și respecte obligațiunile din Constituție și să nu se identifice cu o religie anume”, crede specialistul.
Acesta a remarcat o atitudine autoritară în interiorul Bisericii Ortodoxe, referindu-se la relațiile între Mitropolia Moldovei și Mitropolia Basarabiei. El a subliniat că prima beneficiază de un tratament privilegiat în ce privește retrocedarea proprietăților, confiscate în perioada sovietică.
Raportorul a salutat înregistrarea cultului islamic. Referindu-se la numeroasele proteste ale unor grupări ortodoxe și la critica dură care a venit din partea Bisericii Ortodoxe, Bielefeldt a declarat că o astfel de reacție pare cel puțin stranie, chiar isterică și contravine drepturilor omului dar și Constituției RM. „Este vorba de o teamă irațională, isterică față de islam, de parcă toți musulmanii ar fi teroriști. Nu trebuie să-i pedepsești pe musulmanii de aici pentru ceea ce se face în țările islamice”, a punctat acesta.
Bielefeldt s-a referit și la unele partide politice care au avut interferențe cu Biserica Ortodoxă, constatând că acestea au utilizat un limbaj agresiv și discriminatoriu la adresa minorităților religioase, pretinzând că există un monopol al tradiției ortodoxe. În contextul referendumului religios, inițiat de Partidul Umanist în frunte cu Valeriu Pasat, acesta a salutat decizia Ministerului Educației de a introduce disciplina „Bazele Ortodoxiei” drept una opțională. Bielefeldt admite că unii elevii sunt supuși unor presiuni pentru a frecventa aceste ore și a recomandat ca statul să monitorizeze situația.
În concluzie, raportorul ONU a constatat că societatea moldovenească pare a fi mai tolerantă decât unii care pretind că reprezintă religia majoritară. El a sugerat guvernului să modifice legea privind cultele religioase, excluzând articolul privind statutul religiei ortodoxe. De asemenea, în opinia expertului, statul trebuie să protejeze minoritățile religioase, inclusiv prin adoptarea unei legi antidiscriminare robuste.
UNIMEDIA precizează că Raportorul Special al Națiunilor Unite pentru libertatea religiei sau credintei, Heiner Bielefeldt, a vizitat Republica Moldova în perioada 1-8 septembrie curent. Aceasta este prima vizita a unui expert ONU în domeniul drepturilor omului axată pe libertatea religiei.Raportul integral va fi făcut public în martie 2012.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲