Recensamant cu probleme in Serbia
adăugat 04 octombrie 2011, 14:48, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
În comunitatile românesti din Republica Serbia a demarat, sâmbata, recensamântul populatiei, a declarat pentru Agerpres, preluat de Romanian Global News, Vasile Barbu, membru al Consiliului National al Minoritatii Nationale Române, cu sediul în Novi Sad.
Potrivit sursei citate, aceasta actiune în care sunt angrenate autoritatile publice locale si centrale sârbesti si entitati ale societatii civile se va desfasura într-un numar de 161 unitati administrativ teritoriale, fiecare cetatean trebuind sa raspunda recenzorilor la un numar de 70 de întrebari.
În context, el a aratat ca, la recensamântul din 2002 în provincia autonoma Voivodina, un numar de 38.000 de persoane si-au facut publica apartenenta la minoritatea româna, iar în Serbia de nord-est unde, conform statisticilor neoficiale, exista peste 300.000 de români, numai 4.500.
Vasile Barbu a mai aratat ca în Republica Serbia exista 19 minoritati recunoscute de oficialitati si ca acestea din urma duc o propaganda agresiva pentru ca tot mai multi cetateni din componenta acestora sa accepte nationalitatea sârba.
'Este si motivul pentru care bosniacii si albanezi boicoteaza recensamântul, ei refuzând sa participe la întâlnirile cu echipele de recenzori, mai ales cei din Kosovo', a mai afirmat Vasile Barbu.
Probleme si in Albania si Macedonia
Si in Macedonia si Albania - a demarat sâmbata recensamântul populatiei, dar si aici sunt probleme legate de corectitudinea datelor culese, dar si de informarea corecta a celor recenzati.
În Macedonia, presedinta comisiei de organizare a recensamântului a demisionat vineri seara, în ajunul începerii acestei operatiuni, în semn de protest fata de presupuse tentative de frauda din partea minoritatilor albaneza si turca.
Autoritatile de la Skopje au dat însa asigurari ca procesul se va derula în conformitate cu normele Uniunii Europene.
În Albania, recensamântul are loc pâna la 21 octombrie, iar Romania este foarte interesata de rezultatele obtinute, in special dupa apelul Presedintelui Basescu, dar si al ministrului de externe Teodor Baconschi, ca guvernul de la Tirana sa recunoasca numeroasa minoritate aromana ca minoritate romaneasca.
Reamintim ca asociatiile romanesti(aromane) din zona, sustin ca in Albania sunt peste 300.000 de aromani, iar in Macedonia peste 150.000 de aromani si meglenoromani.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲