Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:06

 

Republica Moldova ar putea avea guvern liberal, preşedinte pe Lupu şi şef al legislativului pe Filat

adăugat 18 august 2009, 13:30, la Alegeri 2009

Negocierile pentru elaborarea algoritmului de guvernare a coaliţiei constituite din cele patru partide necomuniste intrate în Parlamentul de la Chişinău, continuă în condiţii de maximă discreţie, ceea ce nu înseamnă că prin presa moldoveană nu circulă zvonuri.

Cei patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană evită să facă publice detalii din cadrul negocierilor pe marginea împărţirii funcţiilor şi principalelor poziţii în stat, urmând să facă anunţuri oficiale săptămâna viitoare. Totuşi, zvonuri tot mai insistente arată că preşedintele PD Marian Lupu ar putea fi viitorul şef de stat, preşedinţia Parlamentului urmând să revină şefului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, iar Guvernul - Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu.

De aproape o săptămână, de la constituirea AIE, liderii acesteia, dar şi experţi din cadrul partidelor se întâlnesc zilnic pentru discuţii cu uşile închise. Totuşi, atmosfera la negocieri pare să fie colegială şi chiar prietenească, iar liderii partidelor, în declaraţiile pentru presă, dau asigurări că există o înţelegere perfectă între ei şi că în urma consensului va rezulta o guvernare democratică durabilă, fără o coalizare cu comuniştii.

"Avem o înţelegere deplină între noi. Am ajuns la consens privind principiile care vor sta la baza structurii Parlamentului şi a Guvernului. S-a discutat şi despre departajarea funcţiilor în viitorul Parlament şi Guvern, însă nu în măsura în care să putem da nume", a spus după discuţiile de joi liderul PLDM, Vlad Filat.

Coaliţia de guvernare deţine 53 de mandate, în timp ce comuniştii au 48. Astfel, cele patru partide necomuniste au suficiente voturi pentru a alege conducerea Parlamentului şi a investi Guvernul, dar ar fi nevoie de susţinerea a cel puţin 8 deputaţi comunişti pentru a vota un şef de stat.

Liderii AIE se arată siguri că noul şef de stat va fi votat şi că nu se va ajnge la o nouă criză. Asta, în mare parte şi datorită faptului că Partidul Comuniştilor ar fi puternic dezavantajat, în eventualitatea unor noi alegeri, pe fodul agravării crizei economice şi ar putea pierde o bună parte din mandatele pe care le deţine în prezent.

"Avem soluţii pentru toate situaţiile, însă nu cred că se va ajunge atât de departe. Preşedintele ţării va fi votat. Va fi o persoană care va întruni calităţile unui adevărat şef al statului: va fi preşedintele tuturor cetăţenilor şi nu al unui singur partid", a declarat pentru Info-Prim Neo preşedintele PLDM, Vlad Filat.

Şi liderul PL, Mihai Gimpu, este optimist în ceea ce priveşte alegerea preşedintelui. "Sunt convins că preşedintele ţării va fi votat în ziua în care va fi propusă candidatura. Alianţa pentru Integrarea Europeană nu va fi compromisă", dă asigurări Mihai Gimpu. "Comuniştii trebuie să se conformeze rezultatelor alegerilor, aşa cum am făcut-o noi în 2001 şi 2005. Ei au declarat că sunt pentru stabilitate, că-şi iubesc patria, să demonstreze acest lucru. Cedarea unor funcţii ar însemna coaliţie, însă acest lucru este exclus. Nu putem schimba lucrurile în R. Moldova împreună cu comuniştii", conchide Ghimpu.

"Constituţia stipulează clar situaţia în care preşedintele ţării nu va fi votat. În momentul în care nu se va ajunge la consens, vom avea alegeri anticipate. Partidul Democrat (PDM) este categoric împotriva alegerilor anticipate", a spus Marian Lupu, preşedintele PDM.

Lupu spune că discuţiile cu comuniştii vor începe după revenirea din vacanţă a liderului PCRM, Vladimir Voronin, şi a majorităţii deputaţilor comunişti, dar că "discuţiile" pentru acordarea susţinerii la votarea unui şef de stat nu vor însemna "negocieri" pe funcţii sau pe orice altceva.

"La baza structurării organelor parlamentare şi guvernamentale au stat şi materialele oferite de instituţiile internaţionale, inclusiv FMI şi BM, cu referire la strategia de reformare a administraţiei publice. Săptămâna viitoare, sper să ajungem la un concept definitiv", afirmă Marian Lupu. Funcţia de preşedinte, spune el, nu este o idee fatală pentru PD - obiectivul major rămâne asigurarea funcţionalităţii coaliţiei şi depăşirea crizei.

Serafim Urechean mizează pe "cumsecădenia" unor comunişti. "Nu cred că cineva poate fi sută la sută sigur că preşedintele va fi votat. Trăim în Republica Moldova şi trebuie să fim pregătiţi pentru orice. Dar vom depăşi situaţia", a spus preşedintele AMN.

Preşedintele ţării este ales prin vot secret, cu majoritate calificată de cel puţin 61 de voturi. În cazul în care niciun candidat nu este ales, se organizează alegeri repetate, la care pot fi înaintate aceleaşi sau alte candidaturi. Dacă nici atunci nu este ales, preşedintele în exerciţiu dizolvă Parlamentul. Pentru că legislativul nu poate fi dizolvat decât o dată pe an, în caz de eşec în alegerea şefului statului, alegeri parlamentare anticipate vor avea loc, cel mai devreme, în februarie 2010, spune expertul independent Ion Creangă.

Curtea Constituţională va examina raportul Comisiei Electorale Centrale cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie într-o şedinţă plenară vineri, 14 august. În caz de recunoaştere a alegerilor şi validare a mandatelor de deputat, preşedintele R. Moldova va trebui să convoace Parlamentul în prima şedinţă până la 29 august. Discuţiile între liderii politici ai celor patru partide democratice vor continua joi, 13 august, precum şi vineri, 14 august, după şedinţa Curţii Constituţionale.

Autor: Realitatea.net
Sursa: www.realitatea.net


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Alegeri 2009

Voronin, SIS, 7 aprilie, audieri
Ex-preşedintele ţării şi ex-şeful SIS vor fi audiaţi de procurori în dosarul evenimentelor din aprilie
Ex-preşedintele ţării, Vladimir Voronin şi ex-şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate, Artur Reşetnicov, vor audiaţi de procurori în dosarul evenimentelor din aprilie 2009, transmite Info-Prim Neo. Acest lucru a devenit cunoscut după audierile la care a fost supus în seara zilei de marţi, 19 ianuarie, Vladimir Botnari, fostul comisar [...] mai mult
Sindicaliştii îl ameninţă pe Filat şi alianţa de guvernare
Consiliul Sindicatului Angajaţilor din Învăţământ şi Educaţie „Viitorul” se declară nemulţumit de modificarea Legii cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar. Reprezentanţii sindicatului spun că modificările sunt în detrimentul angajaţilor din sistemul educaţional şi invită Guvernul la negocieri, pentru [...] mai mult
Voronin, Papuc
Voronin confirma: “Papuc de sine statator nu a facut nimic”
Liderul Partidului Comunistilor, fostul presedinte al tarii, Vladimir Voronin, confirma ca toate actiunile intreprinse de politie in timpul protestelor din 7 aprilie au fost coordonate cu conducerea tarii.
“Toate actiunile au fost coordonate cu toata conducerea tarii. Papuc de sine statator nu a facut nimic”, [...] mai mult
Rezultate parţiale, Ianucovici 36%, Timoşenko 25%, turul II, alegeri Ucraina
Rezultate parţiale: Ianucovici (36%) şi Timoşenko (25%) se vor confrunta în turul II al alegerilor prezidenţiale din Ucraina
Comisia Electorală Centrală din Ucraina a numărat 75% dintre buletinele de vot. Victor Ianucovici a acumulat 35,96% dintre voturile alegătorilor, iar Iulia Timoşenko - 24,68%.  
 
Comisia Electorală Centrală din Ucraina a numărat 60% dintre buletinele de vot. Liderul Partidului Regiunilor, aflat în opoziţie, a acumulat 36,38% dintre [...] mai mult
Sedinta speciala, Senatul Romaniei, Acordul de mic trafic cu Republica Moldova
Sedinta speciala a Senatului Romaniei pentru a dezbate Acordul de mic trafic cu Republica Moldova
Senatul Romaniei se va reuni, azi dimineata, pentru a dezbate proiectul de Lege de ratificare a Acordului romano-moldovean privind micul trafic de frontiera intre cele doua tari, semnat pe 13 noiembrie 2009.
Biroul Permanent al Senatului a decis, in aceasta dimineata, convocarea unei sedinte care se va desfasura joi, intre orele 9:00 – 9:30, [...] mai mult
Ambasada Rusiei la Chisinau, sarma ghimpata
Ambasada Rusiei la Chisinau a fost izolata cu un gard de sarma ghimpata
Ambasada Rusiei la Chisinau a fost izolata cu un gard de sarma ghimpata Cativa lucratori ai Ambasadei Rusiei la Chisinau au instalat marti o portiune de sarma ghimpata pe gardul reprezentantei diplomatice, relateaza Unimedia, care nu ofera detalii despre motivele acestei actiuni, precizeaza NewsIn. In acest context, Unimedia reaminteste ca Guvernul [...] mai mult
2009 un an al Schimbărilor, un an al iluziilor pierdute
În 2010 vom înţelege dacă a fost anul 2009 un an al Schimbărilor sau un an al iluziilor pierdute
„Anul 2010 va fi pentru R. Moldova un an al deciziilor fundamentale de aceea va fi marcat de la un capăt până la altul de un şir de riscuri şi provocări politice. Anume anul 2010 ne va răspunde la întrebarea ce a fost anul 2009 - un an al Schimbărilor sau un an al iluziilor pierdute.” Declaraţia aparţine editorialistului Constantin [...] mai mult
Vladimir Ţurcan, Ex-comunistul, proiect "netradiţional"
Ex-comunistul Vladimir Ţurcan va lansa un proiect "netradiţional"
Fostul deputat comunist, Vladimir Ţurcan, îşi va lansa propriul proiect politic într-o săptămână. Acesta a declarat, pentru jurnaltv.md, că este urmat şi de alţi colegi care au părăsit fracţiunea Partidul Comuniştilor la începutul lunii decembrie 2009.Ex-deputatul comunist şi actualul deputat neafiliat, Vladimir Ţurcan, susţine [...] mai mult
Fiti patrioti, basescu felicitari de anul nou evelion
BASESCU: LA MULTI ANI, tuturor romanilor! Iubiti-va tara! Fiti patrioti! Sunteti puternici!
"La multi ani, romani din interiorul si din afara frontierelor Romaniei", si-a inceput presedintele Traian Basescu mesajul de Anul Nou catre romani, transmis de la Sinaia, unde se afla in aceste zile seful statului. 2009 a fost un an dificil, in care peste Romania a trecut criza globala, care "ne-a afectat, dar nu ne-a ingenuncheat", am avut parte [...] mai mult
Anul Nou
Anul Nou - o sărbătoare a noilor speranţe, marcată de vechi obiceiuri
Anul Nou, un moment dedicat începuturilor, veseliei, optimismului, echilibrului şi speranţei de mai bine, este sărbătorit în toată lumea prin diferite obiceiuri, unele păstrate de mii de ani şi transmise din generaţie în generaţie.
 
Anul Nou, în multe zone din Europa, este asociat cu superstiţii şi preziceri . De exemplu, [...] mai mult

randat în 	0.0423 secunde