Republica Moldova este în prag de faliment
adăugat 03 septembrie 2009, 15:13, la Social
Peste câteva săptămâni, guvernul Greceanâi, aflat „în demisie”, va fi în incapacitatea de a achita salariile bugetarilor, iar economia moldovenească se poate prăbuşi din cauză că executivul comunist s-a împrumutat exclusiv de la băncile comerciale de pe piaţa internă, au constatat ieri deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) în şedinţa plenară a parlamentului. Cei 48 de deputaţi comunişti nu au dorit să discute despre criză pentru că erau la şedinţa activului de partid care trebuia să-i ajute la constituirea fracţiunii.Miercuri, deputaţii AIE au cerut să fie invitată la şedinţă şi prim-ministrul Zinaida Greceanâi care să prezinte un raport despre situaţia social-economică a ţării. De asemenea, parlamentarii au propus să fie invitaţi şi responsabilii de la Compania „Teleradio-Moldova”, care să explice de ce n-au dat curs solicitării parlamentului de a acorda timp de antenă Alianţei şi de a transmite în direct şedinţa de ieri. După o pauză de două ore, niciun ministru şi nici preşedinţii CCA, CO al „Teleradio-Moldova” şi al Televiziunii publice nu au venit la şedinţă, chiar dacă erau obligaţi să se prezinte. În lipsa lor, deputaţii din majoritatea parlamentară au discutat pe marginea situaţiei actuale din RM şi au adoptat două declaraţii.
Guvernarea comunistă a amplificat efectele crizei financiare
Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, deputat PLDM, criza din economie este cauzată nu atât de criza mondială, cât de politica eronată a guvernului. „Să ne aducem aminte că, în 2007, au fost iertate datoriile unor întreprinderi-problemă în sumă de 4 mlrd. lei. Nu m-ar mira dacă astăzi aceleaşi întreprinderi ar avea datorii de alte vreo 4 mlrd. lei. Comuniştii au pus pe butuci sectorul construcţiilor, singurul care se dezvolta cât de cât, au cauzat pierderi enorme agriculturii şi altor domenii”, a spus Ioniţă. Potrivit lui, bugetul pentru anul 2009 nu se va executa cu 25%, datoriile statului au ajuns la 1 mlrd. lei şi cresc de la o lună la alta. „Parlamentul are obligaţia să discute ce trebuie de întreprins pentru ca RM să iasă din această situaţie”, a conchis deputatul PLDM. Şi Vadim Cojocaru, deputat PL, a criticat politicile economice ale PCRM, dar mai ales incapacitatea guvernării de a adopta un plan anticriză. „S-au izolat în clădirea guvernului şi împrumută. Poţi să împrumuţi o lună-două, dar nu asta e soluţia. În plus, ne-au izolat de toţi vecinii şi partenerii financiari internaţionali”, a menţionat Cojocaru.
Alte critici au venit din partea ex-ministrului Economiei Valeriu Lazăr care a menţionat că de câteva luni RM se află în recesiune. „În primul trimestru economia a descrescut cu 7%, iar până la sfârşitul anului vom ajunge la minus 10%”, a spus el, adăugând că RM este singura ţară din Europa care n-a elaborat un plan anticriză. „Criza a developat problemele cronice ale sistemului economic, manifestate prin lipsa de competitivitate în sectorul real/privat, lipsa de competitivitate în sectorul public supradimensionat şi ineficient. Avem peste 1500 de constrângeri pe care guvernarea actuală le-a creat în ultimii câţiva ani pentru mediul de afaceri”, a afirmat Lazăr. Fostul ministru a recunoscut că toate aşa-zisele reforme au fost, de fapt, mimate. Alţi deputaţi au vorbit despre situaţia deplorabilă din educaţie, sănătate, sistemul social, administraţia publică locală, iar fostul spicher Marian Lupu a propus ca, pe perioada crizei, aleşii poporului, precum şi miniştrii să-şi micşoreze salariile cu 20-25%. De asemenea, deputaţii care primesc şi pensie - ce constituie 75% din salariul de deputat - să renunţe la jumătate din această pensie.
Astfel, potrivit lui Lupu, s-ar economisi lunar câteva milioane de lei. „Acest gest ar mobiliza toată societatea să economisească şi ar fi un semnal că şi clasa politică se solidarizează cu întreaga societate”, a spus Lupu. Propunerea lui va fi discutată într-o şedinţă ulterioară. Toţi cei 53 de deputaţi au votat pentru adoptarea unei declaraţii a parlamentului cu privire la situaţia social-economică. „Prin acţiunile sale iresponsabile şi neprofesioniste guvernarea comunistă a agravat efectele crizei financiare mondiale şi a adus în prag de faliment industriile, agricultura, construcţiile, transportul, comerţul intern şi extern, finanţele publice ş.a.”, se spune în Declaraţia parlamentului. Totodată, deputaţii AIE cer guvernului în exerciţiu să stopeze orice forme de abuz al statului asupra mediului de business.
AIE nu împarte cetăţenii în băştinaşi şi venetici
Cea de-a doua Declaraţie a parlamentului este adresată minorităţilor naţionale şi a fost citită de Alexandru Stoianoglo, ex-viceprocuror general, deputat din partea PD. „AIE nu împarte cetăţenii în „ai noştri” şi „ai voştri”, în băştinaşi şi venetici, în buni şi răi. Pentru noi toţi cetăţenii, indiferent de originea etnică, sunt egali. Noi vedem în diversitatea etnică şi culturală a RM un factor al stabilităţii şi un potenţial de dezvoltare fără precedent”, se spune în documentul adoptat. Totodată, conaţionalii noştri sunt chemaţi să susţină schimbarea de putere care se produce.
„Toţi cetăţenii RM, indiferent de naţionalitate, primesc salarii şi pensii mizere, se chinuiesc în spitalele semi-distruse, îşi pierd sănătatea muncind la negru în străinătate. Avem însă aceeaşi patrie, cu toate bunele şi relele. Acum, RM trece printr-o perioadă dificilă, dar schimbul de putere este un exerciţiu democratic firesc”, a spus Stoianoglo, care i-a chemat pe reprezentanţii minorităţilor naţionale să susţină acest exerciţiu democratic.
Referitor la sfidarea din partea conducerii „Teleradio-Moldova”, deputaţii au menţionat că starea de lucruri de la TVM va fi discutată în prima şedinţă a comisiei de specialitate, după crearea acesteia. Liderii celor patru formaţiuni au declarat că vor anunţa ulterior data noii şedinţe, după consultări în interiorul Alianţei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲