Republica Moldova şi România încă o dată au demonstrat că împreună pot fi mai puternice
adăugat 25 noiembrie 2011, 04:00, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Irina Bîstriţchi
Relaţiile dintre România şi Republica Moldova continuă să se dezvolte, între aceste două ţări consolidându-se legături sigure şi în domeniul academic. În 23 noiembrie 2011, începând cu ora 9.00, în cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, s-a desfăşurat conferinţa video pe tema “Learning and acting together”, eveniment oferit de Facultatea de Economie şi Administrare a Afacerilor, Universitatea de Vest din Timişoara; Facultatea de Management, Academia de Studii Economice din Bucureşti; Facultatea de Business şi Administrare a Afacerilor, Academia de Studii Economice din Chişinău şi Centrul de Instruire şi Consultanţă în Afaceri al ASEM. Iniţiativa de a organiza o astfel de conferinţă aparţine Conf. Univ. dr. Denisa Abrudan din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, care a fost denumită şi Profesor Bologna 2011. Celelalte două centre universitare – Bucureşti şi Chişinău, au fost foarte receptive şi deschise pentru încheierea acestui parteneriat.
"Learning and acting together” este o acţiune inovativă, care apare ca o consecinţă firească a unei colaborări între Timişoara, Bucureşti şi Chişinău. Acest proiect pilot urmează a fi dezvoltat în viitor cu scopul de a motiva reuşita, performanţa şi dorinţa de a deveni campion. În prezent, este în dezvoltare modalitatea de instruire la distanţă, primii paşi pentru satisfacerea acestei cereri au fost efectuaţi prin implicarea în această conferinţă video, care a oferit posibilitatea efectuării unui schimb de experienţă din punct de vedere al dezvoltării mediului academic şi al celui de afaceri.
Evenimentul a început cu un mesaj, din partea coordonatorului general al video conferinţei, Conf.univ.dr. Denisa Abrudan, în care comunică etapele ce trebuie parcurse pentru atingerea performanţelor pe termen lung şi rolul acestei video conferinţe pentru cultivarea comportamentelor proactive şi dezvoltarea tinerilor specialişti: “Este evident astăzi că regândirea modului de a face afaceri, reinventarea propriului business care să permită fructificarea oportunităţilor şi exploatarea constrângerilor mediului economic nu se poate realiza fără o educaţie antreprenorială, fără o abordare adaptivă şi reactivă faţă de schimbările mediului economic şi nu numai. Această video conferinţă construieşte pe idei simple însă care pot declanşa în fiecare dintre noi ,motivaţia pentru performanţă, motivaţia de a deveni campion!”
Tematica acestei conferinţe este foarte importantă pentru pregătirea viitorilor specialişti ai economiilor României şi Republicii Moldova. La conferinţă, studenţii celor trei universităţi au realizat studii, au prezentat şi au înaintat spre dezbatere diverse teme cu aspect economic şi social precum: “Stresul organizational si efectele sale asupra performantei organizatiei”, “People first-platforma virtuala”, “Rolul coaching-ului în obţinerea performanţelor”, “Probleme actuale şi de perspectivă privind recrutarea şi selecţia resurselor umane”, “Managementul performanţelor din perspectiva Resurselor Umane” (Timişoara), “Inteligenţa emoţională – factor important al unui leadership eficient”, “Rolul evaluării performanţelor angajaţilor pentru sporirea competitivităţii”, “Managementul stresului. Politici, strategii de diminuare a stresului profesional”, “Leadership şi dezvoltarea managerială”(Chişinău), “Recrutarea online. Avantaje şi dezavantaje”, “Influenţa asupra culturii organizaţionale a sistemului de evaluare a performanţelor”, “Integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii”, “Creşterea performanţelor organizaţiilor prin motivarea resurselor umane” (Bucureşti).
Domnul Consul Onorific al Republicii Moldova la Timişoara a acceptat cu o mare deschidere şi entuziasm invitaţia la această conferinţă şi a venit cu un mesaj de felicitare a iniţiativei desfăşurării unui asemenea proiect: “Acest triunghi frumos Timişoara – Bucureşti - Chisinau a iniţiat o activitate deosebită. Sper să participăm în continuare la crearea unei axe sigure a relaţiilor dintre Timişoara, Bucureşti şi Chişinău. Aceste colaborări academice sunt o părticică din procesul de creare a specialistului nou. Sănătatea unui om este un component complex alcătuit din mai multe elemente: sănătatea fizică, mentală, sociala, şi spirituală. Relaţiile între oameni de diferite vârste şi concepte, educă în noi acea sănătate spirituală. Această conferinţă ne poate ajuta sa creăm şi să educăm elite universitare.“
După mesajul Domnului Consul Onorific al Republicii Moldova la Timişoara, au curs mai multe mesaje de felicitare şi susţinere a acestei iniţiative din partea invitaţilor şi a personalităţilor din mediul academic şi de business. La video conferinţă, a participat cu un mesaj video şi Mihai C. Bocârnea, Ph.D., Associate Professor, Regent University USA, School of Global Leadership and Entrepreneurship, care a fost foarte încântat de începutul acestei colaborări deosebite pe plan ştiinţific şi în studiul afacerilor între Timişoara, Bucureşti şi Chişinău. ”
La eveniment au fost identificaţi oameni cu idei, care acţionează împreună pentru exploatarea oportunităţilor şi realizarea obiectivelor propuse. Colaborarea între Timişoara, Bucureşti şi Chişinău urmează să se dezvolte şi în cadrul altor conferinţe asemănătoare, însă care vor implica mai multe centre universitare.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲