"Resetarea" butonului pentru curtea din spate a Europei
adăugat 20 iulie 2009, 20:58, la Social
"Resetarea" butonului relatiilor diplomatice este o incercare extrem de populara in zilele noastre. Presedintele Barack Obama a fost recent la Moscova tocmai pentru a "reseta" legaturile deteriorate dintre SUA si Rusia. Uniunea Europeana, desi nu are nevoie de o astfel de resetare a legaturilor cu vecinii sai estici, este implicata intr-o reconstructie strategica a acestor relatii.CAnd UE a lansat noile sale "Parteneriate Estice" in luna mai, scopul a fost acela de a promova o viitoare integrare in Uniune a celor sase vecini estici ai sai - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova si Ucraina (...)
Parteneriatul Estic - care provine dintr-o initiativa a Poloniei si Suediei - ofera celor sase state o promovare si o aprofundare a relatiilor cu UE in domenii cheie. In cazul relatiilor economice si de comert stabileste clar obiectivele unor zone de liber schimb intre UE si statele partenere. De asemenea, este confirmata liberalizarea regimului vizelor ca obiectiv pe termen lung, se promite imbunatatirea cooperarii din domeniul securitatii energetice, precum si eficientizarea proiectelor de ajutorare a vecinilor in eforturile lor de integrare in toate aceste zone.
Preluarea preSedinTiei UE de catre Suedia, in aceasta luna, ar trebui sa sprijine aceste eforturi. Ne aflam insa intr-un moment in care vecinatatea estica a Uniunii se confrunta tot mai mult cu provocari majore, cu crize financiare si economice care lovesc statele partenere.
Ucraina se confruntA cu o scadere dramatica pe piata comertului global, cea mai afectata fiind industria sa siderurgica. Succesul economic al Georgiei este fost dependent de investitiile straine directe, dar pentru care, azi, apetitul s-a diminuat drastic. State partenere care sunt mai putin integrate in piata globala, precum Moldova, au vazut criza venind mult mai incet, dar efectul real ar putea fi la fel de rau, existand posibilitatea unei recuperari mult mai incete.
Parteneriatul Estic nu ofera niciun remediu rapid in fata crizei. Dar poate oferi un cadru politic si un suport pentru construirea institutiilor menite sa imbunatateasca deficientele care au lasat aceste tari atat de vulnerabile in fata crizei.(...) Presedintia suedeza, impreuna cu Comisia Europeana, intentioneaza sa organizeze prima intalnire a Forumului Societatii Civile a Parteneriatului Estic in aceasta toamna. Speram sa asistam la debutul cooperarii parlamentare, precum si la schimburi intre autoritatile locale si regionale ale statelor UE si ale celor sase tari partenere. Iar la finele anului, o reuniune a ministrilor de Externe din UE si a colegilor lor din cele sase tari va evalua progresele facute pana la acel moment.
Parteneriatul Estic este despre integrarea in UE, despre aducerea celor sase state mai aproape de valorile si legislatia UE, dar si despre ideea ca Uniunea sa fie acolo pentru a sprijini si a ajuta aceasta convergenta. Rusia are insa perceptia conform careia acest Parteneriat este directionat impotriva ei. Dar asta este insa complet fals. Din contra. Rusia, ca si Turcia, vor fi binevenite sa ia parte la activitati din cadrul dimensiunilor multilaterale ale Parteneriatului Estic. Parteneriatul Estic nu reprezinta un raspuns la toate problemele si dificultatile cu care se confrunta cei sase parteneri. El reprezinta insa un angajament clar al UE de a-si oferi sprijinul politic si economic pentru tranzitia si reformarea acestor state - un proces care ar trebui sa aduca prosperitate si stabilitate in intreaga regiune.
Carl Bildt este ministru de Externe al Suediei
Copyright: Project Syndicate, 2009.
www.project-syndicate.org
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲