Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:19

 

Romani cu care ne mândrim: Maestrul Mihai Timofti din Basarabia

adăugat 19 iulie 2011, 13:08, la Cultură • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

mihai-timofti,

Autor, Regizor, Actor, Muzician și Compozitor din Basarabia, Maestrul Mihai Timofti a fost intervievat de scriitorul Gabriel Teodor Gherasim din New York. Va invitam sa cititi interviul realizat.

Cum poți ca să prezinți mai bine un actor și regizor român care a regizat și/sau făcut parte din actorii a peste 40 de documentare, scurt metraje sau filme artistice, și asta intr-un mediu rusofon ostil etniei romanești din care face parte? Dar pe un autor de piese de teatru? Sau pe un compozitor de succes? Acest scop este mult mai greu când toate aceste realizări sunt făcute de un singur om. L-am rugat pe Maestrul Timofti ca sa împartă cu noi câteva din experiențele sale profesionale și biografice.

Gabriel Gherasim: Stimate maestre Timofti, dați-ne vă rog câteva date biografice.

Mihai Timofti: M-am născut la Chișinău la 19 septembrie 1948, al 9-lea copil în familie de muncitori. Tatăl meu, Vasile a fost lucrător la vie iar mama, Efrosinia lucra la universitate în calitate de curier.

În 1965 m-am înscris la Teatrul popular "Contemporanul" unde pentru prima dată am ieșit pe scenă în rolul principal în Musical "Visuri și necazuri". Muzica la acest spectacol a fost compusă de mine.

În 1967 la Moscova în cadrul festivalului teatrelor populare, am fost decernat cu două medalii de aur pentru rolul principal în comedia "Visuri și necazuri" și pentru muzica scrisă către acest spectacol.

În același an am absolvit școala muzicală "Eugen Coca" la specialitatea Clarinet. Am intrat la concervatorul de Stat "Gavriil Musicescu" din Chișinău la facultatea – Regia dramă. După absolvirea conservatorului în 1971 am fost angajat la Studioul "Moldova-Film" în calitate de asistent de regizor la filme artistice. Din 1977 am trecut la redacția filmelor documentare în calitate de regizor, unde am filmat circa 40 de filme documentare și muzicale de scurt metraj. În 1981 am hotărât să plec la Sankt Petersburg la Conservatorul de Stat „Nikolai Rimski-Korsakov" unde și am fost primit la facultatea Regia Teatrului Muzical. Paralel cu studiile începând cu anul 4 eram invitat la Teatrul de Comedie Muzicală din Orenburg (RUSIA) în calitate de regizor. Aici am montat două spectacole dintre care unul a fost spectacol de diplomă. În 1985 pe baza telegramei Guvernului din Moldova mi s-a permis să absolvez conservatorul extern. Revenind în Moldova, am început activitatea mea la Conservatorul de Stat "Gavriil Musicescu" din Chișinău ca șeful cursului de actori ai comediei muzicale.

Din 1987 am fost invitat la Teatrul de Operetă din orașul Saransk (Mordovia) în calitate de regizor șef. Aici am montat Opereta „Regele Valsului" de J. Straus, Opera comică "Dorotea" de T. Hrennikov , Musical "Donna Lucia" de O. Felțman ș.a.

La 18 aprilie 1990 am fost angajat la Teatrul Național de Operă și Balet din Republica Moldova în calitate de regizor.

În anul 1991 am fost invitat la Teatrul Liric (în prezent Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski") din Constanța (România) pentru montarea operetei pentru copii "Povestea soldățelului de Plumb" de Dumitru Capoianu.

La Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galați (România) am montat în anul 1992 un spectacol de revistă și opereta "Mam'zelle Nitouche" de F. R. Hervé.

În anul 1996 am montat Musical "Fantezie de Crăciun" pe propriu scenariu la Teatrul Liric din Constanța (în prezent Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski").

În anul 2007 mi s-a conferit titlul onorific "Maestru în Artă". În același an a fost deschis site-ul meu oficial – www.timofti.com unde veți avea posibilitatea să aflați mai detailat despre activitatea mea profesionistă.

Gabriel Gherasim: Maestre Timofti, ce a însemnat ca să fiți etnic români în teritoriile ocupate de ruși dintre Nistru și Prut?

Mihai Timofti: Nu atât juca rolul naționalității ruse în viața persoanei basarabene cât juca partidul comunist în destinul basarabeanului. Unui român care nu era membru al partidului comunist îi era greu să-și facă o carieră să-și dezvolte profesionalizmul adică să-și realizeze visul, să monteze un spectacol sau să filmeze un film. Cu totul pe acest pământ conducea partidul comunist în rândurile cărui erau nu numai ruși dar și români etnici. Fiindcă nu am fost (am refuzat) membru al partidului comunist, președintele comitetului cinematografic de pe timpul acela Iordanov nu mi-a permis să plec la cursuri superioare de regie cinematografică la Moscova. Fiind student la conservatorul din Sankt Petersburg am venit la un spectacol la Teatrul de Operă și Balet din Chișinău. O cunoscută de a mea m-a prezentat unei persoane responsabile de la ministerul culturii ca viitorul regizor al teatrului de operă. Nu știu din ce cauză doamna comunistă s-a înfuriat și i-a spus cunoscutei mele că voi nimeri în teatru după moartea ei. Pe urmă m-am priceput – nu eram comunist. Mai târziu în anul 1988 după propunerea ministrului culturii Domnului Cușnir am început înființarea teatrului muzical pentru copii. Dar s-a schimbat ministrul culturii - Domnul Sobor, noul ministru, a spus că noi nu avem nevoie de teatrul muzical construit pe nisip, a desființat teatrul și clădirea unde trebuia sa fie teatrul muzical pentru copii a fost oferită altui teatru – „Ginta Latina".

În principiu n-are importanță naționalitatea persoanei, e rus, român, bulgar, maghiar sau evreu – principalul e să fii om cinstit, obiectiv și cu sufletul curat. Adesea nu rușii chiar români etnici care erau la conducere nu-mi dădeau posibilitate să-mi realizez planurile profesioniste să filmez un film artistic sau să montez un spectacol de operă care ar aducea o satisfacție sufletească și o bucurie profesionistă spectatorului și mie însumi. Și, din păcate, eu nu sunt unicul în așa situație. Din această cauză n-am putut să-mi realizez multe idei frumoase. Faptul ăsta dovedește că multe persoane, mai ales în artă nu ocupă locul lor și din cauza aceasta suferă adevărații profesioniști.

Gabriel Gherasim: Enumerați vă rog câteva din activitățile dumneavoastră profesioniste.

Mihai Timofti: Ca regizor am montat următoarele: Spectacol dramatic "Macbeth" de W. Shakespeare; Musical "Onomastica motanului Leopold" de B. Saveliev (Prima montare a operei în Uniunea Sovietica); Musical "Comorile căpitanului Flint" de B. Saveliev; Opera "Manon Lescaut" de G. Puccini; Opera comică "Dorotea" de T. Hrennikov; Opereta "Regele Valsului" de J. Strauss; Musical "Donna Lucia" de O. Felţman; Opereta "Silva" de E. Kálmán; Opereta "Contele Luxembourg" F. Lehár; Musical "Raţuşca cea Urâtă" de I. Covaci; Opereta "Povestea Soldăţelului de Plumb" de Dumitru Capoianu; Opereta "Mam'zelle Nitouche" de F. R. Hervé; Musical "Fantezie de Crăciun" de M. Timofti; O seară de operetă "Ball-Surpriză" de M. Timofti; Opera "Peter Pan" de L. Profetta; Opera "Lucia di Lammermoor" de G. Donizetti; Opereta "Rose-Marie" de R. Friml şi H. Stothart; Opera "Otello" de G. Verdi; Opera "Carmen" de G. Bizet; Opera "Aida" de G. Verdi; Opereta "Liliacul" de J. Straus (versiunea engleză)

În calitate de actor am jucat următoarele roluri: Musical "Visuri şi necazuri" de M. Timofti - Táke; Spectacol dramatic "Serghei Lazo" de G. Timofte - ordonat; Spectacol dramatic "Jertfa" de G. Timofte - ofiţer român; Spectacol dramatic "Dragoste cu bucluc" de G. Timofte - Nicolae; Filmul "Lăutarii" de E Loteanu - Vasile; Vodevil "Peţirea Husarului" - Husar; Spectacol dramatic "Moartea lui Tudor Ioan" - Boierul Cleşnin; Spectacol dramatic "Suflete moarte" de N. Gogol - Nozdriov; Spectacol dramatic "Macbeth" de W. Shakespeare - Macbeth; Musical "Onomastica motanului Leopold" de B. Saveliev - motanul Leopold; Opereta "Liliacul" de J. Straus (versiunea engleză) - Frosch

Ca autor de scenarii: Musical "Fantezie de Crăciun"; O seară de operetă "Ball-Surpriză" ...

Compozitor: Musical "Visuri şi necazuri" ...

Am posedat diferite instrumente: Trompetă, Flaut-Piccolo, Flaut, Clarinet, Saxofon și Pian.

Gabriel Gherasim: Ce a însemnat pentru un cetățean din imperiul sovietic ca să facă turnee în străinătate și în ce măsură ați notat o duplicitate de norme aplicate de către autoritățile rusești etnicilor ruși, față de cetățenii de etnie română? Puteți să comentați asupra schimbărilor de birocrație și mentalitate față de accesul liber al artiștilor înainte si dupa 1989, mai ales prin prisma noilor generații de artiști din Basarabia?

Mihai Timofti: În timpul puterii sovietice cu turneele în străinătate era foarte greu. Ca să plece un cetățean în turneu peste hotare era nevoie ca D-lui să fie în primul rând comunist, în al doilea rând orice persoană era supusă unui control strict în ce privește poziția morală și politică a cetățeanului sovietic, n-are importanță ești român, rus ori de altă naționalitate. Mai des peste hotare în turneu sau simplă călătorie plecau membrii al partidului comunist. Și cu fiecare trupă teatrală ori grupă turistică care pleca peste hotare, se afla incognito o persoană de la KGB (Comitetul Securității Statului), care avea grijă să urmărească pe fiecare membru a grupei cum se poartă și cu cine face contact peste hotare.

După anul 1990 plecările în străinătate au devenit mai libere.

Gabriel Gherasim: Ce a facut România bine și ce poate să facă autoritățile din România mai bine pentru apropierea artiștilor din Republica Moldova cu compatrioții lor de breasla din România? Dar în privința publicului de pe ambele maluri de Prut?

Mihai Timofti: După destrămarea imperiului sovietic, artiștii basarabeni au început să fie invitați în teatrele din Romania ca să colaboreze în spectacole dramatice și muzicale alături de artiștii români. Ar fi bine ca autoritățile din România să ofere tineretului din Basarabia posibilitatea de aș face studiile în România.

Gabriel Gherasim: În ce măsură poate comunitatea românească din exil să aibe acces la operele dumneavoastră?

Mihai Timofti: Toată lumea are posibilitate liber să procure bilete la orice spectacol al meu.

Gabriel Gherasim: Ce a însemnat viața de artist pentru familia dumneavoastră și cum se reflectă acest lucru la noile generații din familia dumneavoastră?

Mihai Timofti: Desigur viața mea de artist și de muzician a avut o influență mare asupra fiului meu, Eugen, care a studiat pianul, dirijarea corală și simfonică, a evoluat în multe concerte ca pianist, prima ieșire în scenă a avut loc la vârsta de 6 ani, iar la vârsta de 15 ani a dirijat cu orchestra Teatrului Național de Operă și Balet în concertul "Dinastii de muzicieni". Pe site-ul meu oficial www.timofti.com/eugen veți vedea video materialele care se referă la activitatea artistică a fiului meu. În prezent Eugen studiază vocalul și actoria.

Gabriel Gherasim: Ce planuri aveți pentru viitor?

Mihai Timofti: Să montez opera comică "Falstaff" de G. Verdi, Musical "Chicago", să călătoresc la Roma, Paris, California și New York. Să fac o plimbare pe Broadway și chiar să montez un spectacol muzical. Să găsesc un producător cinstit și de încredere care ar vrea să colaboreze cu mine.

Gabriel Gherasim: Ați mai dori să adăugați ceva pentru cititori?

Mihai Timofti: Necătând la naționalitate și credință să fim toți OAMENI să ne stimăm, să ne ajutăm unii pe alții și să fim uniți. Sănătate și prosperitate tuturor. Eu va iubesc !

Legături de contact ale Maestrului Timofti:

Mihai Timofti: Mă puteți contacta prin administratorul meu personal – Nicolae Niko prin e-mail: admin@timofti.com

Gabriel Gherasim: Vă mulțumim pentru acest interviu.

Interviu realizat via New York, iulie 2011


Autor: Gabriel Teodor Gherasim din New York
Sursa: www.rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Cultură

Presa franceză despre Valentina Naforniță: O zi din viața unei primadone
O publicație franceză a realizat un reportaj despre soprana Valentina Naforniță. Jurnaliștii de la info.arte.tv au stat o zi întreagă la Opera din Viena cu interpretă originară din Moldova și au aflat ce se ascunde în spatele unei primadone.
Jurnaliștii francezi au încercat să pătrundă în viața primadonei și să afle [...] mai mult
(Video) Dansând pe străzile din Moldova. Trupă din Los Angeles a filmat un clip extraordinar la noi
Regizorul Noaz Deshe, cunoscut pentru producția sa „White Shadow”, a filmat un clip extraordinar în Republica Moldova pentru trupa indie folk din Los Angeles, Edward Sharpe and the Magnetic Zeros.
Acesta comentează cele văzute aici: „În afara, Chișinăului, capitala Republicii Moldova, timpul stă pe loc – [...] mai mult
(VIDEO) ȚURCA UN JOC CARE TRĂIEȘTE DOAR ÎN AMINTIRI
Oina,Trânta și Țurca sunt sporturi tradiționale moldovenești.  Sporturi care în ultimele deceneii rămân doar în amintirile moldovenilor. Despre dispariția unuia dintre aceste jocuri,  în special țurca a încercat să afle echipa BTV, care s-a deplasat într-un sat din raionul [...] mai mult
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva – Ocrotitoarea Moldovei. Ce nu e bine să faci azi
Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc astăzi, 27 octombrie, pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei.
Cuvioasa Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (Instanbul-ul de astăzi). Se spune că, pe cand avea 10 [...] mai mult
UE ne oferă PATRU MILIOANE de euro. Care domeniu va dispune de investiții

Pe parcursul următorilor trei ani, Uniunea Europeana va oferi 4,2 milioane de euro pentru domeniul culturii, în cadrul Programului Parteneriatului Estic în Cultură și Creativitate.
Programul a fost lansat în luna iunie de către Uniunea Europeană pentru a sprijini sectoarele culturale și creative în munca lor pentru dezvoltarea [...] mai mult
(VIDEO) Am ascultat de nenumărate ori această piesă consacrată, însă niciodată într-o asemenea interpretare.
Când vine vorba de o asemenea piesă consacrată, un aranjament instrumental special poate fi o provocare pentru orice muzician. Chitara este de departe instrumentul la care se pot realiza aranjamente muzicale de o rară frumuseţe, bogate în expresivitate şi originalitate. Este şi cazul acestui chitarist talentat care menţinând linia [...] mai mult
(video, foto) Dan Bălan și Tany Vander s-au reunit într-un concert grandios la Soroca
Renumitul interpret Dan Bălan a susținut  un concert grandios în Soroca. Alături de acesta a urcat pe scenă și Tany Vander. Piața Libertății din oraș a fost arhiplină, peste 10.000 de oameni au venit pentru a fredona alături de interpret pisele emblematice ale acestuia.
De asemenea, în concert au mai evoluat și formația Catharsis, [...] mai mult
(VIDEO) Cum arată cel mai nou CLIP de promovare a BRAŞOVULUI
Pe 24 iunie, a fost postat pe You Tube un nou clip de promovare a oraşului Braşov, care a ajuns în prezent la aproape 58.000 de vizualizări, potrivit capital.ro.
Clipul durează 3 minute şi 32 de secunde, şi reprezintă rezumatul a trei săptămâni de filmări. Povestea şi istoria oraşului este narată în limba engleză. Mai multe detalii [...] mai mult
Dan Bălan va susține un concert de EXCEPȚIE la Soroca
Renumitul interpret Dan Balan revine în R. Moldova pentru a susține un concert la Soroca.
Evenimentul este organizat pentru susținerea candidatului liberal-democrat, Victor Său, la primăria orașului.
Evenimentul va avea loc vineri, începând cu ora 19.00, în Piața Libertății din Soroca. Informația [...] mai mult

randat în 	0.4213 secunde