România aşteaptă tinerii basarabeni la studii
adăugat 21 iulie 2010, 10:19, la Social
Astăzi, începe depunerea dosarelor tinerilor basarabeni care doresc să studieze în învăţământul preuniversitar, universitar şi postuniversitar din România. Potrivit Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) de la Bucureşti, anul curent România oferă pentru R. Moldova 2150 locuri de studii.
Contactat de TIMPUL, George Scarlat, ataşat de presă al Ambasadei României la Chişinău, a declarat că dosarele le va primi o comisie a MECTS, care se va deplasa în R. Moldova pentru a-i ajuta pe tineri să le depună la faţa locului, pentru a nu se deplasa în România. „Noi, ambasada, nu facem decât să le punem la dispoziţie spaţiile noastre - secţiile consulare ale Ambasadei României de la Chişinău (str. Vlaicu Pârcălab, 39 şi Grigore Ureche, 2), precum şi la sediile consulatelor generale de la Bălţi (str. Sf. Nicolae, 51) şi Cahul (str. B. P. Hasdeu, 11).
„Comisia e itinerantă. Va fi pe 21-23 iulie la Cahul, 24-29 iulie la Chişinău şi pe 30-31 iulie la Bălţi”, ne-a spus George Scarlat. Potrivit lui, termenul ar putea fi prelungit dacă nu vor reuşi să depună dosarele toţi doritorii. La rândul său, Radu Ciobotea, ataşat de presă al secţiei consulare Bălţi, ne-a spus că actualmente se caută un spaţiu pentru activitatea comisiei. Mai curând, a precizat el, acesta se va afla la Universitatea Pedagogică de Stat „Alecu Russo”. George Ungureanu, ataşat de presă al secţiei consulare Cahul, ne-a declarat ieri că pregătirile pentru depunerea dosarelor sunt în toi.
Absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat din România şi absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat din R. Moldova (cu studii parţiale de liceu în România - minimum doi ani de studii) se înscriu direct la universităţile din România, care organizează concurs de admitere, pe locurile repartizate de MECTS, în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii români. Mai multe detalii despre metodologia de admitere puteţi afla pe site-ul Ministerului Educaţiei, Tineretului şi Sportului din România: www.edu.ro.
Ce documente trebuie să conţină dosarul de înscriere?
Răspunsul la această întrebare îl găsim în „Metodologia de şcolarizare a cetăţenilor de origine etnică română din R. Moldova”, elaborată de Ministerul Educaţiei de la Bucureşti. Reproducem două tabele, cu specificarea actelor necesare pentru admiterea, atât la licee, cât şi la universităţile din România.
Vedeţi Tabelul nr. 1
Vedeţi Tabelul nr. 2
NOTĂ:
1. Prezentarea de date false atrage după sine anularea concursului pentru candidaţii respectivi.
2. Dosarele de înscriere incomplete nu se vor lua în considerare.
3. Pentru Concursul Naţional de Rezidenţiat, Ministerul Sănătăţii poate solicita documente specifice suplimentare.
4. Dosarele de înscriere pentru studii de masterat, rezidenţiat sau doctorat se depun direct la unităţile organizatoare de studii de masterat, rezidenţiat sau doctorat, care pot solicita şi alte documente specifice suplimentar celor prevăzute la Art.5 (B) Tabelul nr.2.
5. În cererea de înscriere pentru ciclul I - studii de licenţă, candidaţii vor opta pentru un (1) domeniu fundamental de studii de licenţă şi maximum trei (3) instituţii de învăţământ superior, cu precizarea specializării la care doresc să studieze, în ordinea preferinţelor.
m-ati bagat in ceata si disperare
vreo justificare? cine stie, e necesara sau nu????
In metodologie e specificat " se cere autentificarea diplomei numai in cazuri justificate "
mersi
În cazuri justificate se poate solicita, suplimentar, adeverința de autenticitate a actelor de studii emisă de Ministerul Educației din Republica Moldova.
in varianta finala de pe edu.ro nu scrie nimic despre astfel de adeverinte. sper sa nu fie nevoie
Aceasta este metodologia de pe www.mae.ro, si daca te uiti atent, la pag 6 tabelul B, vezi exact ce am scris mai sus despre adeverinta de autentificare a diplomei.
http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=41766
Sau poate se poate de depus pina la 24.07.Cine stie?
Xerocopii după:
1. Buletinul de identitate/Cartea de Identitate
2. Anexa la buletinul de identitate cu indicarea domiciliului stabil"
unde metodologia noua???
pe mae.ro uite ce scrie >>>
Copii legalizate după:
1. Buletinul de identitate/Cartea de Identitate
2. Anexa la buletinul de identitate cu indicarea domiciliului stabil.
tab . (B) Învăţământul universitar
http://www.mae.ro/pdf/2010_Metodologie_etnici_romani.pdf
1)Foaie matricolă pentru ciclul gimnazial pentru absolvenţii de clasa a IX-a - de unde iau foaia asta? caci la mine in certificatu de studii gimnaziale sunt inscrise toate notele ( de la examen+anuala)
2)foaia matricolă privind studiile liceale, în care sunt înscrise şi notele / calificativele obţinute la bacalaureat. - asta e foaia cu note anexata la diploma de BAC?
FOAIE MATRICOLA
al elevului clasei a XII-D,profil real,Liceului Teoretic…
orasul
numele Disciplina Nota Media bac
Clasa X Clasa XI Clasa XII
1.L. si lit.roamana
2.Limba engleza
3.Matematica
4.Informatica
5.Istoria
6.Geografia
7.Biologia
8.Fizica
9.Chimia
10.Educatia fizica
MEDIA
Dirigintele clasei semnatura
Directorul semnatura si stampila...
1. acolo unde scrie 'pasaport', se introduc datele din pasaportul international sau din buletin?
2. la 'domiciliu stabil', la 'tara' se scrie 'R. MOLDOVA'/'MOLDOVA'/'REPUBLICA MOLDOVA'?
3. daca locuiesti la apartament, acolo unde scrie 'Nr', scrii si numarul blocului+bara+nr. apartamentului?
4. ce se scrie la 'cetatenie' si 'nationalitate', 'MDA'/'moldoveanca'/'Republica Moldova'?
iti multumesc anticipat :)
la rindul meu...spun ce stiu la sigur
nu aveti nevoie de chestia aia de la minister confirmare a diplomei sau ceva de genul...e doar pentru cei ce merg in tari gen SUA Britania etc.
acu...ne trebuie allesika sau nu copia legalizata la buletin de identitate ? da cea de la pasaport legalizata?
cer diploma in original....in genere trebuie sa le o arati?...nu de alta dar deja am depus la Moldova....sper sa mearga copia legalizata
si daca esti din Balti poti merge sa depui la Chisinau?...sau fiecare e obligat sa depuna in zona respectiva?
multumesc si succese tuturor
mie mi-a luat copia legalizata la buletin, dar la pasaport a mers xerox-ul (fotocopia)
copiiile legalizate la diplome merg ;)
si fiecare e obligat sa depuna in zona unde locuieste
mi se pare absurd ce se intampla! pentru moldovenii cu diploma de bac romania sunt foarte putine locuri ;i taxele de inscriere ating cifre destul de mari. Parintii nu pot oferi inscrieri la 5 sau mai multe facultati caci.... nu a au de unde, iar moldovenilor de la Chisinau cu diploma de bac Moldova li se pune la dispozitie si comisie de admitere.... pacat ca facem liceul in Romania...
imi doresc sa fac doctoratul iar pentru faptul ca am facut studiile liceale, de licenta si masterale in Romania tre sa fac admiterea in toamna care ma costa 600 RON si sunt 2 loc pe universitate! e bataie de joc! Vin moldovenii cu dosarul si eu tre sa ma duc sa dau examen de admitere si inca pe ce numar de locuri!
ca sa nu mai spun ca nivelul difera de la cer la pamant, dar....suntem frati nu! nu se pot compara studiile din Romania cu cele din Moldova, unul cu 9 poate sta acsa, iar unul cu 8 din Moldova se poate bucura ca e student in Romania....pacat!
mai da voie si la altii...sau tu vrei si liceu...si universitate...si masterat...pe urma poate si casa sa iti faca in centrul Bucurestiului statul roman ?
succes la toti
apropo .... eu nu spun ca de la unii nau luat si original ( eu personal am prieteni la caru au luat si original), dar de la mine au cerut anume copia legalizata ca nu cred in original (spun ca cine stie unde puteai sa tio faci ) asaca nar incurca sa ai la mine si o copie legalizata si so dai deodata pe ea ( in caz ca cere sa vada originial, il arati si pe acela ( eu asa am facut) ) ... BAFAT !!!
Trebuie sa ai copie legalizata la notar a cert. medical
pt cei care au depus la chisinau:-Cozile se fac de la 8 seara ...sau se poate de mers si de dimineata?mrs anticipat
Se acorda pentru toti elevii si studentii de origine etnica româna sau cetatenii români
cu domiciliul în strainatate, bursieri ai statului român, urmatoarele facilitati:
- cazare gratuita în internate sau camine studentesti;
- transport gratuit în vacante, de la locul de studiu pâna la punctul de frontiera si
retur, pe ruta cea mai scurta, cu tren clasa a II-a sau cu autobuzele agentilor
economici cu capital de stat;
- transport gratuit pe mijloacele de transport în comun de la camin (internat) la
institutia de învatamânt unde este înmatriculat.
Cheltuielile cu asigurarea transportului gratuit se suporta de Ministerul
Învatamântului, prin unitatile de învatamânt în care studiaza tinerii respectivi.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲