Românii din Ucraina - Ucraina promovează aceeaşi politică stalinistă de deznaţionalizare a românilor
adăugat 12 august 2010, 11:48, la Românii de Pretutindeni
Preşedintele Senatului Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească" din Ucraina, Vasile Tărâţeanu, care reuneşte 25 de organizaţii ale românilor din Ucraina, a declarat miercuri 11 august la Universitatea de Vara de la Izvorul Muresului, că in Ucraina se duce o politică perfidă de asimilare şi deznaţionalizare la fel ca pe vremea lui Stalin, transmite Romanian Global News.
„Ucraina, o ţară care doreşte să intre în Uniunea Europeană, promovează aceeaşi politică stalinistă de deznaţionalizare a românilor - metodele sunt acum mai perfide dar scopul este acelaşi- deznaţionalizarea minorităţilor, în special a românilor", a spus Vasile Tărâţeanu.
„Ucrainienii promovează şi o politică de divizare a românilor în două minorităţi diferite - români şi moldoveni, aşa cum a făcut Stalin", a precizat Vasile Tarateanu.
Potrivit reprezentantului românilor din Ucraina a scăzut numărul şcolilor în limba română şi se doreşte convingerea părinţilor copiilor români că nu trebuie să-şi dea copiii să înveţe în limba română pentru că nu au nicio perspectivă. „Am pierdut şcoli din satele care au fost cele mai puternic româneşti, se deschid clase în limba ucraineană în şcolile noastre „ca un cal troian".
Încet, încet scad temeliile românismului din zona noastră. Dacă vom pierde învăţământul în limba română, principalul pilon al românismului din Bucovina vom ajunge, peste câteva decenii, în situaţia românilor din Ungaria care studiază româna doar ca obiect şi copiii vorbesc prost limba română", a mai spus Vasile Tărâţeanu.
El a vorbit şi de problema nerecunoaşterii de către Ucraina a diplomelor tinerilor care au studiat în România, motiv pentru care aceştia nu au găsesc loc de muncă atunci când se întorc în ţară. În acest sens, Vasile Tărâţeanu, a spus că Ministerul Educaţiei si Ministerul de Externe de la Bucuresti trebuie să fie mai ferme în relaţiile cu ministerele de resort din Ucraina, „nu să aibă relaţii de cedare" iar România „să dea dovadă de mai multă demnitate în politica ei externă, cu atât mai mult că este stat european, membru al Uniunii Europene".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲