Romanii din Ucraina vor Universitate in limba romana la Cernauti
adăugat 09 martie 2010, 12:08, la Românii de Pretutindeni
Recent, la Ministerul Învăţământului şi ştiinţei de la Kiev a avut loc prima şedinţă a unui Consiliu Consultativ format din reprezentanţii asociaţiilor minorităţilor naţionale din Ucraina, care va avea în vizorul său situaţia învăţământului în şcolile cu limba de predare a minorităţilor şi predarea limbilor acestora în şcoli şi în cadrul centrelor culturale şi de studiu ale acestora, transmite corespondentul Romanian Global News din Cernauti.
Din partea Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina" în acest Consiliu va activa secretarul responsabil - dna. Aurica Bojescu, care la această primă şedinţă a fost aleasă prin vot vicepreşedinte pe problematica şcolilor cu limba de predare română, maghiară, polonă ş.a.
Pentru cele cu limba rusă de predare vicepreşedinte va fi Vladimir Corsacov - redactorul revistei „Cuvântul rusesc în şcolile din Ucraina", tatarii din Crimeea au vicepreşedinte pe dna Cojemetova, iar preşedinte al Consiliului a devenit Arcadii Monastârschii - reprezentantul evreilor.
Dna. Bojescu în discursul sau a subliniat că actele normative care au fost adoptate în ultimii 2-3 ani au diminuat volumul de drepturi la învăţământ în limba maternă pentru minorităţile naţionale, prin testarea independentă obligatorie doar în limba ucraineană, învăţământul în limba maternă din şcolile minorităţilor naţionale îşi pierde astfel sensul.Deasemenea şcolile cu limba română de predare nu sunt asigurate cu manuale la toate disciplinele scolare, lipseşte o instituţie de învăţământ superior pentru pregătirea cadrelor didactice - profesorilor pentru principalele obiecte şcolare instruiţi în limba română.
Reprezentanta romanilor a subliniat ca Acordul de parteneriat semnat de Viktor Ianucovici, devenit Preşedinte al Ucrainei, cu reprezentanţii ruşilor, românilor şi maghiarilor cuprinde păstrarea şi dezvoltarea sistemului de învăţământ de toate nivelurile în limba maternă, anularea actelor normative, care au limitat drepturile acestora şi este foarte important în procesul de îmbunătăţire a situaţiei din învăţământul celor mai numeroase minorităţi naţionale din Ucraina, proces la care evident că trebuie să participe însăşi reprezentanţii minorităţilor. Iar activitatea acestui Consiliu Consultativ se spera a fi eficientă şi necesară în direcţia păstrării şcolilor naţionale a tuturor etniilor.
La masa rotundă de la Institutul de etnopolitică din Kiev, care a avut loc a doua zi cu prezenţa reprezentanţilor Ambasadelor Ţărilor istorice pentru minorităţile naţionale din Ucraina, Aurica Bojescu a vorbit despre însemnătatea şcolii în limba maternă de predare la păstrarea identităţii naţionale a oricărei etnii, despre necesitatea studierii limbii materne macar ca obiect de studiu în localităţile, unde locuiesc compact minorităţile naţionale şi nu au şcoală cu limba maternă de predare (numai în regiunea Cernăuţi sunt 21 de localităţi cu populaţie românofonâ şi în şcoală nu se învaţă limba română nici macar facultativ). „Trebuie să realizăm urgent ideea ciclului întreg de studii şi crearea unei instituţii de învâţământ superior, în acest scop încă din 1999 există decizia preşedinţilor a trei ţări: Ucraina, România, Moldova de a crea la Cernăuţi o universitate. Ne bucură faptul că în 2009 ungurii din Ucraina au reuşit să obţină la Universitatea Naţională de la Ujgorod o facultate cu mai multe specializări pentru şcolile maghiare din regiunea Transcarpatia, e rândul nostru, a românilor, să o avem", a declarat Aurica Bojescu.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
Nota: Ve?i a?tepta un raspuns preliminar ?i finan?are în 24 de ore
Salutari.
doamna Nora