Românii din Ucraina cer să li se respecte drepturile
adăugat 10 februarie 2010, 19:10, la Românii de Pretutindeni
În Transcarpatia, românii au votat masiv pentru cel considerat, potrivit rezultatelor parţiale, viitorul preşedinte al Ucrainei. Românii vor, după vot, acces mai uşor la educaţie, pensii mai mari. În privinţa statutului limbii române de limbă oficială regională, mulţi sunt sceptici.
Victoria lui Vicktor Ianukovici (aşa cum o indică rezultatele parţiale) , îi bucură pe românii din Ucraina. Acum, ei aşteaptă de la noul preşedinte recunoaşterea lor ca minoritate, pensii mari pentru bătrâni, acces mai uşor la educaţie.
Comunitatea românească din Transcarpatia l-a susţinut în mare măsură pe candidatul care se află acum în fruntea clasamentului. Promisiunile că va face din română limbă oficială regională au fost cele care i-au adus pe români la vot. În cele câteva comune româneşti, unde 98% din populaţie este reprezentată de români, Ianukovici a primit şi majoritatea voturilor (90%).
"Românii l-au votat pe Ianukovici pentru că el este mai democrat şi ţine cu minorităţile. Iulia Timoşenko vrea să impună dictatura şi noi nu vrem asta", a declarat Ileana Botoş, soţia preşedintelui Asociaţiei românilor din Transcarpatia.
„Suntem discriminaţi"
Aceasta susţine că, deşi majoritatea românească din Transcarpatia din unele zone este zdrobitoare, drepturile lor nu sunt respectate.
„Vedem şi simţim pe pielea nostră cum suntem discriminaţi. La şcoală, copiii noştri nu au fost la fel de respectaţi ca şi cei ai ucrainenilor. Vrem să ne fie respectate drepturile, iar dacă Ianukovici va ieşi învingător, ştim că îşi va respecta promisiunile", a mai declarat Ileana Botoş.
Cei care au reuşit însă să acceadă la o funcţie în Ucraina aşteaptă rezultatele oficiale pentru a-şi exprima o poziţie. „Abia peste câteva zile vom afla cine a câştigat. Dacă iese Ianukovici, cu siguranţă ne vor schimba din funcţii", a declarat Ion Vasile (şeful administraţiei regionale Taicev), singurul român care a ajuns să fie om de bază al fostului preşedinte al Ucrainei, Viktor Iuşcenko.
În ceea ce priveşte promisiunile privind introducerea limbii române ca una oficială regională în Transcarpatia, Ion Vasile spune că există şanse ca acesta să le respecte. "Dacă iese învingător, nu văd de ce nu s-ar putea întîmpla asta. Multe se spun în campania electorală, este la fel ca în România. Vom vedea ce se va întâmpla", a mai declarat acesta.
Românii plecaţi la muncă în Rusia îşi construiesc în Ucraina case cu mai multe niveluri
Reversul medaliei: românii bogaţi
În localităţi precum Apşa de Jos, Slatina, Strâmtura şi Biserica Albă, românii au o situaţie financiară mult mai bună decât ucrainenii. Ei au lucrat mai mulţi ani în fostul URSS şi, mai nou, în Rusia, construind case de vacanţă pentru oligarhia rusă. Sunt meşteri în prelucrarea lemnului şi a pietrei. " Strâng ban lîngă ban pentru a-şi ridica vile. Majoritarea dintre ei lucrează în construcţii în Moscova, dar şi în Italia şi Spania", a declarat Ileana Botoş.
Situaţia este confirmată şi de Ion Vasile. "Românii o duc foarte bine în Ucraina, sunt printe cei mai bogaţi oameni. Trăiesc la fel de bine ca şi în Oaş, şi acolo fiind ridicate case cu mai multe niveluri. Românii ştiu să se distreze , dar şi muncesc", a spus Ion Vasile.
Ianukovici deschide uşa pentru Gazprom
Liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, a declarat luni seară că după învestirea sa în funcţia de preşedinte va înfiinţa un consorţiu pentru gestionarea sistemului de transport al gazelor în Ucraina (GTS). După cum scrie ziarul rus „Kommersant", controlul asupra consorţiului ar putea fi împărţit în mod egal între Naftogaz, Gazprom şi consumatorii europeni.
Ianukovici s-a exprimat în mod repetat în favoarea formării unui consorţiu internaţional la care să poată participa şi Rusia. Crearea unui astfel de consorţiu ar permite Rusiei să renunţe la construcţia gazoductelor Nord Stream şi South Stream, prin care Rusia intenţionează să pompeze gaze către Europa, fără a mai recurge la serviciul ţărilor de tranzit, consideră Ianukovici.
Şeful Partidului Regiunilor şi-a exprimat temerea că în cazul construcţiei celor două gazoducte Rusia îşi va reduce volumul de gaze furnizat Ucrainei cu 50-60 miliarde de metri cubi.„În curând nu vom avea ce să facem cu aceste conducte", a apreciat Ianukovici, în opinia căruia crearea consorţiului este necesară şi pentru reducerea preţului de achiziţie al gazelor.
Timoşenko recurge la justiţie
Iulia Timoşenko a decis să nu recunoască victoria liderului Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, în alegerile prezidenţiale din Ucraina. Ea le-a cerut juriştilor săi să se pregătească pentru contestarea în instanţă a rezultatelor alegerilor. Nu se cunosc însă argumentele şi mecanismele la care va recurge Timoşenko pentru contestarea scrutinului.
Deputatul Andrei Portnov, desemnat responsabil cu apărarea în instanţă, s-a arătat sceptic în legătură cu succesul demersului. O parte din membrii Blocului Timoşenko s-au pronunţat pentru recunoaşterea victoriei lui Viktor Ianukovici şi trecerea în opoziţie.
Promisiunea lui Ianukovici
Liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, a promis că va acorda limbilor minorităţilor din Ucraina statut de limbă regională, inclusiv limbii române. „Trebuie să implementăm acum Cartea Europeană a limbilor regionale sau a limbilor minorităţilor, care va zădărnici încălcarea drepturilor cetăţenilor Ucrainei care vor să vorbească propria limbă", a declarat Ianukovici.
Comunitatea românească din Ucraina numără peste 400.000 de persoane, dintre care 151.000 români, iar 258.600 "moldoveni".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲