Roşu pentru pirateria pe internet, verde pentru cea de la posturile tv
adăugat 19 octombrie 2010, 11:23, la Social
Procuratura Generală a suspendat activitatea site-ului torrentsmd.com pentru încălcarea dreptului de autor, dar ignoră posturile private tv care difuzează filme piratate
Site-ul torrentsmd.com a fost închis, iar cei 200 mii de utilizatori s-au arătat nemulţumiţi de această decizie. Cel mai mult i-a revoltat faptul că unele posturi tv au arătat filme piratate şi au rămas nesancţionate. Procuratura Generală (PG) anunţa că a pornit urmărirea penală pe marginea încălcării drepturilor de autor şi conexe. Maria Vieru, şefa Centrului de presă al PG, susţine că nu poate să ne comunice nimic despre televiziunile care au difuzat filme piratate.
„Fişierul torrent nu conţine în sine nicio operă de artă”
Pe 13 octombrie, administratorii site-ului torrents.md anunţau că au rămas fără servere şi că nu ştiu dacă vor mai putea activa. A doua zi, Procuratura Generală (PG) a emis un comunicat de presă prin care anunţa că a pornit urmărirea penală în privinţa încălcării dreptului de autor şi a drepturilor conexe, a punerii ilegale la dispoziţie a parolelor, codurilor de acces şi a datelor similare, prin intermediul fişierelor constituite în baza web-serverului cu domeniul www.torrentsmd.com. De pe acest site, utilizatorii, peste 200 mii de persoane, puteau să descarce gratuit filme, jocuri şi muzică.
„Temei pentru declanşarea procesului penal a servit plângerea lui Dorian Doroncean, directorul Uniunii Producătorilor de Fonograme şi Videograme (UNFV) din Republica Moldova, cu privire la valorificarea ilegală a operelor audiovizuale, interpretărilor, fonogramelor, programelor de computer şi altor opere ce formează obiectul dreptului de autor şi al drepturilor conexe prin intermediul site-ului”, comunică PG.
Urmărirea penală o va face Secţia tehnologii informaţionale şi investigaţii ale infracţiunilor în domeniul informaticii din cadrul Procuraturii Generale şi Direcţiei Investigare a Fraudelor din cadrul MAI.
Specialiştii în domeniu IT susţin că măsura nu va afecta internauţii, ci providerii de internet. „Toţi utilizatorii vor migra spre alte site-uri – ruseşti, româneşti sau internaţionale”, crede Vitalie Eşanu, programator. Acesta a menţionat că acest fişier torrent nu conţine în sine nicio operă de artă.
La scurt timp de la apariţia noutăţii, utilizatorii site-ului s-au arătat nemulţumiţi. „Dacă s-au terminat toate problemele care trebuie rezolvate, de ce să nu ne apucăm de torrentsmd.com?”, au replicat tinerii. Aceştia acuzau PG că lasă nesancţionate unele posturi tv care plasau filme piratate şi se întrebau de ce au ales să închidă torrentsmd.com, din moment ce sunt şi alte site-uri asemănătoare.
Pe de altă parte, angajaţii PG susţin că în vizorul lor au intrat alte cinci site-uri asemănătoare, care vor fi de asemenea verificate. „În ce priveşte posturile tv care au derulat filme piratate, nu putem să vă comunicăm nimic în acest moment”, a declarat pentru JURNAL Maria Vieru, şefa Centrului de presă al PG.
Administratorii riscă între 3 şi 5 ani
În condiţiile scandalului creat, prim-ministrul Vlad Filat a cerut ca să fie organizată o anchetă, care să soluţioneze cât mai urgent această problemă.
Nici Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei, nu s-a arătat mulţumit de hotărârile luate. „Torrentsmd.com nu trebuia închis”, a comunicat Tănase, care a cerut ca acest dosar să fie pus pe masa judecătorilor, pentru a fi rezolvat.
Mihai Ghimpu, preşedintele interimar, susţine că administratorii site-ului trebuia să fie preîntâmpinaţi, nu să fie interzis pur şi simpu accesul pentru toată lumea. „Sperăm că organele competente vor rezolva problemele cu sechestrarea serverelor torrentsmd.com”, a spus Ghimpu.
Reprezentanţii UNFV au declarat în cadrul unei conferinţe de presă care s-a desfăşurat ieri că au depus această cerere pentru a apăra drepturile artiştilor din Republica Moldova. Ian Raiburg susţine că este unul dintre artiştii care au suferit unele pierderi din cauza acestui site. Aceştia au menţionat că a fost creată o comisie care va verifica toate acuzaţiile aduse. UNFV a dat asigurări că site-ul va funcţiona, doar că va fi monitorizat.
Referindu-se la pedeapsa pe care o riscă administraţia site-ului, Dorian Chiroşca, doctor în drept, expert în domeniul dreptului de autor, a declarat pentru „Europa Liberă” că, în cazul în care Agenţia de Stat pentru Protecţie Intelectuală a Republicii Moldova va stabili că este vorba despre daune în proporţii deosebit de mari, ceea ce reprezintă mai mult de 100 de mii de lei, activitatea acestei întreprinderi ar putea fi sistată în urma unei sentințe a instanţei de judecată, iar persoana fizică responsabilă ar putea fi privată de libertate de la 3 la 5 ani. În acest caz, s-ar putea aplica şi o amendă foarte dură – de la 8 la 10 mii de unităţi convenţionale, ceea ce ar constitui până la 200 de mii de lei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲