Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:51

 

Rusia ameninţă: Dacă SUA aduc tancuri în România, mobilizăm armament greu pe flancul vestic

adăugat 15 iunie 2015, 17:12, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Octavian Balan

Mobilizarea de armament american greu în România, Polonia, Bulgaria şi Ungaria, o măsură propusă de armata SUA, ar „reprezenta cel mai agresiv pas făcut până acum de Pentagon şi NATO” de la încheierea Războiului Rece, a avertizat astăzi un oficial din ministerul rus al Apărării. Generalul a ameninţat că, în această situaţie, „Rusia nu va avea de ales şi va trebui să-şi consolideze forţele pe flancul vestic”.

Propunerea Pentagonului de a staţiona armament greu - tancuri, vehicule de infanterie şi până la 5.000 de soldaţi - în patru ţări din Europa de Est a stârnit, după cum era de aşteptat, furia Moscovei. După clasicul model al propagandei sovietice, măsura este prezentată de Kremlin drept o agresiune din partea americanilor către poporul rus. 
 
„Rusia nu va avea de ales şi va trebui să-şi consolideze forţele şi trupele de pe flancul vestic”, a declarat generalul Iuri Iabukov, demnitar înalt din cadrul Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia rusă de ştiri Interfax şi preluat de Reuters. 
 
Generalul Iabukov a adăugat că primul pas în acest sens ar fi trimiterea de tancuri, unităţi de artilerie şi aeriene la graniţa vestică. Apoi, Moscova ar accelera mobilizarea de rachete Iskander în Kaliningrad şi şi-ar consolida forţele din Belarus. 
 
Declaraţiile vin ca reacţie la dezvăluirile făcute în ediţia de duminică a cotidianului american „The New York Times” privind un amplu plan de consolidare a prezenţei militare americane pe teritoriul aliaţilor est-europeni, printre care şi România. După dezvăluirile făcute duminică de presa americană, Polonia şi Lituania au confirmat faptul că poartă negocieri cu Washingtonul pentru mobilizarea de armament greu şi trupe americane pe teritoriile lor. 
 
Conform celor publicate de „The New York Times”, Pentagonul a propus Departamentului Apărării şi Casei Albe mobilizarea de armament greu şi staţionarea echipamentelor necesare în regiune, astfel încât brigăzi care vor totaliza între 3.000 şi 5.000 de soldaţi să poată funcţiona pe teritoriile acestor patru state şi să răspundă rapid în cazul unei agresiuni externe. 
 
După cea mai amplă operaţiune de consolidare militară NATO după căderea Cortinei de Fier, şi Statele Unite ale Americii anunţă acum că intenţionează să întărească puterea aliaţilor de pe flancul estic, scriu jurnaliştii cotidianului american „The New York Times”. 
 
Pentagonul a înaintat deja o propunere în acest sens, care are acum nevoie de aprobarea Secretarului american pentru Apărare, Ashton B. Carter şi de avizul final din partea Casei Albe. Dacă vor fi puse în aplicare, planurile vor însemna cel mai puternic pas făcut până acum, în contextul crizei din Ucraina şi a tensiunilor dintre Rusia şi Vest. 
 
Totodată, aplicarea propunerii ar reprezenta şi prima dată de la încheierea Războiului Rece când SUA staţionează armament greu în aceste ţări, membre noi ale NATO şi care s-au aflat până nu demult sub sfera de influenţă a Moscovei. 
 
Propunerea Pentagonului prevede ca între 3.000 şi 5.000 de soldaţi să fie mobilizaţi pe teritoriul acestor aliaţi estici - Polonia, România, Bulgaria şi posibil şi Ungaria -, efective similare celor pe care SUA le-au mennţinut mai bine de un deceniu în Kuweit, după ce Irakul invadase ţara în 1990. 
 
„Este o schimbare de politică de mare însemnătate. Furnizează un nivel rezonabil de asigurări aliaţilor temători, chiar dacă nimic nu este la fel de bun precum staţionarea permanentă a unor soldaţi în teren”, explică James G. Stavridis, amiral în rezervă şi fost comandant suprem al forţelor aliate NATO, în prezent decan an Facultăţii Flectcher de Drept şi Diplomaţie din cadrul Universităţii Tufts. 
 
Efectivele şi cantitatea de echipament prevăzute sunt mici comparativ cu ceea ce ar putea scoate la înaintare Rusia împotriva membrilor NATO sau la graniţele NATO, însă ar avea rolul unui semn credibil de angajament din partea americanilor, acţionând totodată şi ca un factor descurajator, precum Brigada Berlin în 1961. 
 
Oficiali-seniori, implicaţi în aceste discuţii, spun că se aşteaptă ca aprobările finale să vină înainte de o reuniune a miniştrilor Apărării din NATO, care va avea loc luna aceasta, la Bruxelles, scrie „The New York Times”.  
 
 
La începutul lunii februarie, NATO a prezentat un plan pentru a spori capacitatea militară a membrilor NATO din Europa de Est, ca răspuns la criza din Ucraina. Acesta va fi cel mai amplu program de întărire a capacităţii colective de apărare a blocului de la încheierea Războiului Rece.
 
Una dintre principalele măsuri anunţate a fost înfiinţarea unui comandament pentru răspuns rapid în caz de agresiune, care va număra până la 5.000 de soldaţi. 
 
NATO se confruntă cu „schimbări fundamentale” ale mediului securităţii, a subliniat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei. „Facem asta ca răspuns la acţiunile agresive pe care le-am văzut din partea Rusiei, care violează legislaţia internaţională”, a adăugat acesta joi dimineaţă, înainte ca reuniunea de la Bruxelles să înceapă. 
 
Oficialii NATO au prezentat totodată şi planuri de înfiinţare a mici centre de comandă în Estonia, Lituania, Letonia, Polonia, România şi Bulgaria. 
 
 
Strategia SUA privind sistemele antirachetă amplasate în Europa de Est, inclusiv în România, s-ar putea schimba ca urmare a intervenţiei ruse în Ucraina. Tot mai multe voci de la Washington cer amplasarea unor rachete mai puternice, iar o soluţie rapidă şi cel mai puţin contestată ar fi amplasarea unui scut Patriot, aşa cum există deja în Polonia.
 
Pe de-o parte, în Congresul American s-a format deja un grup care vrea desfăşurarea unor sisteme mai puternice în Europa de Est pentru a contracara concentrarea de forţe ruse la graniţa cu Ucraina, pe de altă parte aliaţii NATO din zonă se simt ameninţaţi de Moscova şi cer consolidarea sistemelor. Pe termen lung, asta ar putea însemna revenirea la strategia elaborată în timpul preşedintelui George W. Bush, la care Obama a renunţat în 2009. Aceasta presupunea amplasarea a 10 baterii antirachetă în Polonia şi un sistem radar în Cehia, cu scopul declarat de a intercepta potenţiale rachete cu rază lungă de acţiune lansate din Iran. Moscova a criticat de atunci planurile şi a anunţat că se simte vizată. 
 
Într-o mişcare catalogată drept semn de bună-credinţă pentru „resetarea” relaţiilor cu Rusia, promisă de Barack Obama cu câteva luni înainte, Washingtonul a renunţat la această strategie în favoarea celei actuale. În plus, existau atunci informaţii conform cărora iranienii înregistrau progrese semnificative în elaborarea de rachete cu rază scurtă de acţiune. Americanii s-au reorientat astfel către desfăşurarea de scuturi mai puţin avansate, dar care ar urma să fie funcţionale mai rapid. Astfel că strategia – în continuare în vigoare – s-a transformat în amplasarea a două sisteme, unul în România şi celălalt în Polonia. 
 
Polonezii au deja baterii Patriot
 
Scutul de la Deveselu va fi funcţional din 2015 şi presupune amplasarea a 24 de rachete sol-aer SM-3, iar cel din Polonia va avea alte 24 de rachete identice, dar abia din 2018. Atunci când au negociat contractul cu americanii, polonezii au cerut amplasarea de rachete defensive Patriot pe teritoriul său până la finalizarea scutului SM-3, aşa că au deja o astfel de baterie în oraşul nordic Morag, aflat la 60 de kilometri de Kaliningrad.

Autor: Elena Dumitru
Sursa: m.adevarul.ro
Ai nevoie de bani pentru a achita facturile și de a soluționa datoriile dacă da
A comentat ramsey 25 august 2015, 23:05


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	1.0905 secunde