A V-a editie a Forumului Organizatiilor Studentesti din Romania la care au participat peste 200 de lideri ai studentilor din intreaga tara s-a incheiat luni, 1 martie dupa 5 zile de workshop-uri si dezbateri.
Forumul Organizatiilor Studentesti din Romania, a fost prilejul prin care reprezentantii studentilor au stabilit care sunt prioritatile privind noua lege a educatiei, care sunt principiile care ar trebui sa caracterizeze o organizatie cu adevarat reprezentativa, si care este pozitia ANOSR reprezentantul legitim, recunoscut de catre studenti privind diferitele probleme din educatie.
Toate aceste discutii au fost sintetizate în Declaratia comuna a Organizatiilor Studentesti din Romania prezente la Bucuresti, fiind semnata de catre 52 de organizatii din intreaga tara. Avand sustinerea organizatiilor, ANOSR este recunoscut ca reprezentantul legitim al studentilor din Romania, actionand in sensul mentinerii si respectarii statutului sau de partener real si calitativ al tuturor actorilor din educatie, in toate aspectele ce vizeaza sistemul de invatamant superior si drepturile studentilor.
Prin semnarea declaratiei, organizatiile si-au asumat reprezentarea studentilor doctoranzi. “Recunoastem statutul doctoranzilor de studenti si ne asumam inclusiv reprezentarea acestora.”
Reprezentantii studentilor sustin prin declaratie o serie de drepturi: “Studentii au dreptul sa fie reprezentati echitabil in toate forurile decizionale, executive si consultative, la toate nivelurile, indiferent de natura problemelor academice care ii vizeaza, in proportie de minim 25%. Condamnam cu fermitate orice tentativa de ingradire, limitare sau incalcare a dreptului studentilor de a fi parteneri in educatie. Nu vom accepta sa fim tratati ca si clienti care cumpara un produs ”educational” sau tineri care nu au dreptul de a se pronunta asupra problemelor ce vizeza comunitatea academica.”
Evenimentul care a marcat incheierea Forumului a fost SOFA DEBATE-UL la care a participat si ministrul Educatiei, domnul Daniel Funeriu. In cadrul dezbaterii, ANOSR a punctat o serie de prioritati ale studentilor in ceea ce priveste noua lege precum: dorinta de a avea o lege coerenta cu solutii ale problemelor reale din sistem, introducerea unui statut al studentului – girul respectarii drepturilor studentilor, o investitie mai mare a statului in educatie, necesitatea consultarii reprezentantilor studentilor in ceea ce priveste realizarea legii.
ANOSR saluta dorinta domnului ministru de a recunoaste educatia non-formala in Romania, fiind in concordanta cu propunerile ANOSR facute in trecut. Totodata ne declaram reticenta fata de viziunea domnului Funeriu in ceea ce priveste implicarea statului in educatie. Sub nici o forma statul nu trebuie sa se transforme dintr-o structura care sustine educatia intr-un stat care asista educatia, micsorarea alocatiilor bugetare care să sustina educatia fiind o grava greseala si un adevarat pericol pentru societatea Romanesca.