„Sa nu ne uitati!”- mesajul romanilor din Sudul Basarabiei pentru Romania
adăugat 17 mai 2010, 15:32, la Românii de Pretutindeni
O saptămână romaneasca extraordinară în Sudul Basarabiei s-a sfârşit sambata 15 mai 2010, la Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail, şi odată cu ea ajunge la final si Caravana teatrului şi folclorului românesc la românii din Regiunea Odesa (Ucraina), transmite corespondentul Romanian Global News din Sudul Basarabiei.
Sambata seara, la Erdek-Burnu (Utkonosovka), peste 300 de copii, tineri şi adulţi s-au bucurat de personajele din poveştile româneşti însufleţite de marionete, dar şi de muzica şi dansurile populare româneşti ale Dorului Basarabean. Mai mult, 30 de copii din Frumuşica Veche (Staroselie) au străbătut peste 150 de km pentru a veni la teatru în Utkonosovka însoţiţi de o doamnă cu suflet românesc, Zinaida Pinteac, profesoară în şcoala care cu o zi în urmă nu a fost deschisă pentru reprezentaţii prin „bunăvoinţa" unui director „animat" de principiile moldovenismului.
Seara s-a încheiat cu aceleaşi aplauze furtunoase la fel ca şi vremea de afară, lacrimi de bucurie şi multă voie bună, precum şi cu înmânarea unor diplome de excelenţă artiştilor şi tuturor celor care au fost alături de organizatori şi i-au sprijinit, oriunde s-au aflat ei. „Să nu ne uitaţi!" acesta a fost mesajul românilor din Erdek-Burnu (Utkonosovka) de rămas bun, dar acesta este de fapt mesajul tuturor românilor din Sudul Basarabiei. Caravana culturală a luat sfârşit aici, dar ea trebuie să fie doar începutul.
Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, în parteneriat cu Asociaţia Naţional-Culturală a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia" din Utkonosovka (Ismail) a organizat în perioada 10-15 mai 2010 un turneu cultural în care au fost incluse şase spectacole ale trupei Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea şi tot atâtea reprezentaţii de muzică şi dans românesc ale Ansamblului Dor Basarabean din Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail. Teatrul Anton Pann a susţinut şase reprezentaţii cu spectacolele Punguţa cu doi bani de Ion Creangă (scenografie şi păpuşi: Mirela Tofan, scenariul şi regia Ioan Brancu) şi Ciuboţelele Ogarului, după un text de Călin Gruia, poveste cu marionete pe fire (scenariul: Alin Antemir, păpuşile şi regia: Alin Antemir). Traseul a inclus localităţile Cartal (Orlovka), raionul Reni - în data de 10 mai, Ciamaşir (Prioziornoe), raionul Chilia - în data de 11 mai, Borisăuca (Borisovka), raionul Tatarbunar - în data de 12 mai, Satu Nou (Novosiolovka), raionul Sărata - în data de 13 mai, Frumuşica Veche (Staroselie), raionul Sărata - în data de 14 mai şi Erdek-Burnu (Utkonosovka), raionul Ismail - în data de 15 mai. Romanian Global News a fost partenerul media al evenimentului
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲