(FOTO) Sarmizegetusa Regia e lasata la discretia profanatorilor
adăugat 11 aprilie 2010, 14:51, la Cultură
Sarmizegetusa Regia a fost Capitala Daciei preromane. Este comparabila cu Stonehenge ca simbol cultural-religos aflat in patrimoniul universal al lumii. Sau cu Acropolele grecilor.
Pentru importanta ei mondiala, Sarmizegetusa Regia a fost inclusa pe lista UNESCO. Insa acest statut nu-i ofera in ochii Romaniei decat un loc pe o hartie, pentru ca in realitate autoritatilor putin le pasa de acest simbol. Mai mult, de-a lungul timpului, cetatea a cunoscut restaurari care mai mult au distrus-o. Cum a fost in anii ’70-‘80 cand Ceausescu a reamenajat-o pentru filmul propagandistic Burebista, al lui Vitanidis, iar Suzana Gadea a turnat beton pe platou pentru ca dictatorul sa aterizeze cu elicopeterul in locul incarcat de “energie”. Nici dupa comunism cetatea nu a scapat de restaurari dupa ureche, in 2000 acestea fiind facute cu betoane inexistente pe vremea lui Decebal.
Sarmizegetusa Regia este in paragina. Se afla la cheremul oricaror cautatori de comori sau secte care tin cu tot dinadinsul sa “purifice” locurile pagane, de cele mai multe ori prin foc. De tot acest patromoniu inestimabil nu se ocupa decat un om: Vladimir Brilinsky. Nunu, cum ii spun localinii, urca in munte in fiecare zi si se lupta cu profanatorii sau cautatorii de comori. Face benevol aceasta paza si e singurul caruia se pare ca-i pasa de ce se intampla acolo sus, aproape de Zamolxe.
Greu de atins
Cladita pe un platou in inima muntilor Sureanu - Gradistea Muncelului, cetatea este ascunsa si foarte greu accesibila turistilor. Nici curatorul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa nu este in stare sa-ti spuna cu precizie cum gasesti la Regia. Afli, facand traseul pas cu pas dupa ce ai ajuns in satul Gradistea Muncelului, pe un drum secundar desprins din soseaua nationala care leaga Orastie de Sighisoara. Treci prin mai multe catune in care exista raspantii fara indicatoare. Doar indicatiile oamenilor care vietuiesc acolo te duc pe calea buna. Asta daca ai noroc si nu s-a surpat intre timp drumul pe care incape fix o masina. Traseul spre inima muntelui dureaza cateva ore intr-un 4x4 si masoara aproape 30 de kilometri. Nu prea este indicat sa te aventurezi cu Loganul, chiar daca masina nationala pare capabila de orice.
Tinta cautatorilor de comori si a satanistilor
Cu toate ca se ajunge foarte greu, ca turist, acest lucru nu-i impiedica pe cei care merg la Sarmizegetusa cu un anume scop. Fie ca sunt in cautarea celebrelor comori ale regelui Decebal, fie ca vor sa implineasca diverse ritualuri pagane pe pietrele din sanctuarul dacilor. Orice nebun poate face orice doreste, pentru ca acolo sus nu e nimeni care sa pazeasca vestigiile parasite de autoritati.
Dupa 1990, Sarmizegetusa a devenit un fel de El Dorado al Romaniei. Practic n-a ramas nici o palma de pamant necontrolata cu detectoarele de metale sau scurmat de cautatorii de comori. Nu se stie nici ce-au gasit scoromonitorii, nici cu ce au plecat de acolo. Nimeni nu i-a controlat, nimeni nu i-a urmarit. Acum, e sezonul satanistilor. Ultimul incident a fost semnalat la inceputul anului, prin februarie. „Am gasit unul dintre stalpii de lemn din Marele Sanctuar Circular carbonizat, iar alti cinci stalpi smulsi din pamant si adunati gramada. Am gasit sute de lumanari si ceara pe Soarele de Andezit si pe alte edificii. Si de data asta ceara se va impregna in vestigiile antice si le va pata”, declara Nunu Brilinsky , vicepresedintele Fundatiei „Renasterea Daciei”
Ministere adormite
Nici nu sunt semne ca ar exista vreo intentie de protejare sau restaurare ca la carte. Nici un astfel de monument din lumea civilizata nu este atat de accesibil. Chiar daca se afla in inima pustietatii, cetatea poate fi supravegheata macar prin mijoace video acum la dispozitia oricui. Nu tehnica lipseste Ministerului Culturii sau cel al Turismului, ci dorinta de a proteja un monument aflat in patrimoniul UNESCO, chiar daca au datoria legala sa o faca.
NOTA Ziua Veche - Asteptam de la voi, cititorii ziuaveche.ro, pe adresa patrimoniu@ziuaveche.ro , propuneri cu cea mai distrusa “minune” a Romaniei. Cu ajutorul vostru, al textelor si fotografiilor pe care le veti trimite spre publicare, campania va dura pana pe 30 aprilie. Noi vom strange propunerile voastre si le vom atasa unui memoriu pe care il vom inainta Ministerului Culturii si vom urmari pas cu pas ce fac autoritatile pentru a proteja monumentele de patrimoniu. Pe baza voturilor voastre vom alcatui un top cu “Cele mai distruse sapte minuni ale Romaniei”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲