Seceta a tăiat din producția agricolă
adăugat 26 octombrie 2015, 14:31, la • Articol publicat de Dumitru Pelin
Producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi gospodăriile populaţiei) în ianuarie-septembrie 2015 a marcat 88,2% faţă de perioada respectivă a anului 2014. Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 21,8%, producţia animalieră fiind în creştere cu 3,3% scrie realitatea.md
O influenţă negativă semnificativă asupra ritmului volumului fizic al producţiei agricole a avut descreşterea recoltei culturilor agricole, ca impact a secetei. Aşadar, conform datelor preliminare, recolta globală a culturilor cerelialiere şi leguminoase boabe (cu exepţia porumbului) în gospodăriile de toate categoriile a constituit circa 1107 mii tone, sau cu 20% mai puţin faţă de anul 2014, din care recolta grâului a constituit circa 906 mii tone sau cu 18% mai puţin, a orzului - circa 175 mii tone, mai puţin cu 21%.
Mersul recoltării în întreprinderile agricole (inclusiv gospodăriile ţărăneşti (de fermier) mari)¹ indică scăderea recoltei medii pe majoritatea culturilor agricole (cu exepţia strugurilor de soiuri tehnice şi fructelor sîmburoase).
În ianuarie-septembrie 2015 faţă de perioada respectivă a anului precedent în gospodăriile de toate categoriile a fost înregistrată majorarea producţiei (creşterii) vitelor şi păsărilor şi o diminuare a producţiei de lapte şi de ouă.
Producţia (creşterea) vitelor şi păsărilor în masă vie a crescut cu 7,6%, (în întreprinderile agricole2 – cu 14,3%, în gospodăriile populaţiei - cu 4,2%) în rezultatul majorării efectivului mediu de animale şi păsări.
Producţia de lapte s-a diminuat nesemnificativ (cu 0,1%) în rezultatul micşorării volumului producţiei de lapte în gospodăriile populaţiei cu (0,7%). Totodată, producţia de lapte în întreprinderile agricole2 s-a majorat cu 13,7%.
Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 13,4 % în rezultatul micşorării producţiei în întreprinderile agricole2 cu 5,7% şi în gospodăriile populaţiei – cu 18,2% ca urmare a scăderii productivităţii găinilor ouătoare.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲