Secţii speciale, în gări şi în campusurile universitare
adăugat 20 noiembrie 2009, 02:38, la Alegeri 2009
Ca şi la scrutinele precedente, secţiile de votare vor fi deschise în tre orele 7.00 şi 21.00.„În străinătate, se va respecta acelaşi interval orar, în funcţie de ora statului în care au fost amenajate secţii de votare pentru ca românii să-şi poată exprima opţiunea.
În ţară, cei aflaţi, duminică, în tranzit, în alte localităţi, pot vota la secţiile speciale amenajate pentru ei în gări, în autogări şi în campusurile universitare. Asta însă doar după ce completează o declaraţie pe propria răspundere că nu şi-au mai exprimat opţiunea electorală în altă parte. (...)
De această dată, pot merge la urne în străinătate şi românii aflaţi în tranzit în oraşele unde au fost amenajate secţii de votare”, au explicat oficiali ai Ministerului de Interne.
În ţară, românii îşi pot exprima opţiunea electorală doar pe baza cărţii de identitate şi a cărţii de identitate provizorii.
Cartea de identitate poate fi folosită de turiştii români şi în statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, românii aflaţi în tranzit sau cei cu reşedinţa în străinătate pot vota pe baza paşaportului (simplu sau electronic) ori pe baza paşaportului temporar.
„Actele de identitate trebuie să fie valabile în ziua votului, iar oamenii trebuie să ştie că nu vor putea folosi la urne titlul de călătorie”, au completat, la rândul lor, repre zen tanţi ai Ministerului Afacerilor Externe.
Urne mobile, doar la cerere
Cât despre urnele mobile, acestea vor fi deplasate la domiciliul doar celor care sunt imobilizaţi la pat sau în spitale, dacă alegătorii sunt ne transportabili.
Însă, pentru a-şi exprima opţiunea electorală, cei a flaţi în astfel de situaţii trebuie să trimită o cerere scrisă preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare pe raza căreia se află.
Cererea poate fi transmisă cel mai târziu sâmbătă, în preziua votării, şi trebuie să fie însoţită de copii ale actelor medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoane le respective sunt netransportabile.
Potrivit legii, cetăţenii români aflaţi în detenţie pot cere şi ei urna mobilă. Îşi pot exercita însă dreptul de vot doar cei care au împlinit 18 ani şi nu şi-au pierdut drepturile electorale printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă.
Microbuzele şi autocarele, verificate „la sânge”
Şi, pentru ca problema „turismului electoral” - „spinul” care a stat la baza ruperii coaliţiei de guvernare PSD-PDL - să fie rezolvată, Internele vor scoate în stradă nu mai puţin de 62.600 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti de frontieră (cu aproape 12.000 mai mulţi decât la europarlamentare).
„Nu se vor ocupa doar de paza secţiilor de votare şi de menţinerea ordinii publice. Echipe mixte de poliţişti şi inspectori ai Autorităţii Rutiere vor lua «la puricat» toate microbuzele şi autocarele de pe drumurile publice.
În plus
, pentru a elimina orice suspiciune, echipele vor fi constituite în aşa fel încât poliţiştii şi inspectorii dintr-un judeţ să facă aceste con troale în alt judeţ, eventual în cel vecin”, au explicat, ieri, surse din Interne.
Alegeri şi referendum de peste 36,4 milioane de euro
Pentru alegerile prezidenţiale, dar şi pentru referendumul organizat duminică, executivul „a pus la bătaie”, în anul de criză 2009, 156.107.000 de lei (adică, peste 36,4 milioane de euro).
FACILITĂŢI PENTRU „ILEGALI”
Unde sunt secţiile speciale din Capitală
La secţiile speciale din Capitală vor putea vota nu doar turiştii, ci şi cei câteva sute de mii de alegători care lucrează şi locuiesc în Capitală, deşi nu au reuşit să obţină aici nici măcar viză de flotant, cărţile de identitate fiindu-le eliberate de autorităţile din localităţile în care s-au născut. Astfel:
În sectorul 1 vor fi cinci secţii speciale: la Gara de Nord, Aeroportul
Băneasa, la Şcoala Generală nr. 1 (Str. Atelierului, nr. 25), Colegiul Tehnic
Media (str. Jiului, nr. 163) şi la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (bd. Mărăşti, nr. 59).
În sectorul 2 vor fi trei secţii speciale: la Gara de Est (Obor) şi la Căminele studenţeşti nr. 3 şi 4 (str. Inginerilor, nr. 11 şi respectiv, nr. 29). Şapte secţii vor fi organizate în spitalele din sectorul 3 şi la Căminul de bătrâni nr. 5 (Calea Vitan, nr. 267-269).
Şi în sectorul 4 vor fi amenajate tot trei secţii speciale: la Autogara Filaret, în campusul Universităţii „Spiru Haret” şi la Spitalul „Bagdasar- Arseni”.
Sectorul 5 va avea o singură secţie specială - la Facultatea de Drept.
În sectorul 6, în schimb, vor fi amenajate 15 secţii: 14 - în campusurile şi căminele studenţeşti şi una la Spitalul „Panait Sârbu”.
PEDEPSE
Trei ani de puşcărie pentru vot multiplu
Cei care vor încerca să fraudeze alegerile de duminică riscă ani grei de puşcărie. Astfel, potrivit legii, o persoană care votează de mai multe ori riscă între 6 luni şi 3 ani de închisoare sau amendă şi interzicerea unor drepturi. Aceeaşi pedeapsă este valabilă şi pentru cel care împiedică un alegător să voteze.
Mai mult, cei care încearcă să mituiască alegătorii să-şi exprime sau nu opţiunea electorală în favoarea/ defavoarea unui anume candidat ar putea petrece după gratii până la 5 ani. Aceia care încearcă să vadă votul unui alegător, înainte de închiderea urnelor, vor fi amendaţi. Dacă votul este „violat” însă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, acesta din urmă riscă până la 3 ani de închisoare.
De asemenea, atacul asupra unei secţii de vot ori folosirea unui program informatic care alterează înregistrarea ori însumarea rezultatelor obţinute în secţiile de votare sau care „ajută” la repartizarea ilegală a voturilor se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, la care instanţa poate adăuga interzicerea unor drepturi.
Pe de altă parte, există şi fapte pentru care legea prevede amenzi usturătoare. Spre exemplu, înscrierea unui alegător pe listele electorale „costă” până la 4.500 de lei.
INFORMAŢII UTILE
Ce trebuie să reţineţi
INTERVALUL ORAR. Secţiile de votare se vor deschide la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. Pentru cele din străinătate va fi luată în calcul ora locală a fiecărei ţări.
UNDE VOTĂM. Turiştii îşi vor putea exprima opţiunea electorală şi pe liste suplimentare, la secţiile special organizate pentru ei în gări, autogări, în campusurile universitare, dar şi în spitale sau cămine de bătrâni.
SANCŢIUNI. Şpaga electorală se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲