Senatorul Kirk: Romanii ce vor vizita SUA pentru maxim 90 de zile pot, si trebuie sa fie scutiti de vize!
adăugat 10 iunie 2015, 08:13, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Octavian Balan
Senatorii Kirk si Mikulski aduc Romania mai aproape de a intra in Programul Visa Waiver
Joi 4 Iunie 2015, Washington D.C. - Senatorul federal Mark Kirk (Republican, reprezentand statul Illinois) a co-sponsorizat alaturi de Senatoarea Barbara A. Mikulski (Democrata, reprezentand statul Maryland) o initiativa legislativa introdusa in Senatul Statelor Unite ale Americii menita sa adauge Polonia, Croatia, Bulgaria, si Romania, pe lista tarilor participante in programul Visa Waiver al SUA.
Propunerea legislativa cu numarul US SB 1507 (U.S. Senate Bill) este un proiect de lege de modificare a sectiunii 217 din Actul de Imigrare si Nationalitate al SUA ce modifica programul de scutire de vize, precum si pentru alte scopuri. Aceasta propunere legislativa a fost introdusa in Senatul SUA saptamana trecuta, mai exact pe 4 Iunie a.c., urmand ca aceasta sa fie analizata de catre Comisia Juridica a Senatului.
Senatorul Kirk a invitat presa si lideri ai Comunitatii est europeane din Chicago pentru a discuta despre tarile est europene care ar urma sa fie incluse in programul Visa Waiver. Comunitatea poloneza, nu doar ca a fost gazda acestui eveniment ce e avut loc la Centrul Cultural Copernicus din Chicago, dar a fost si foarte bine reprezentata de un numar impresionant de trusturi de presa si jurnalisti precum si de catre D-na Paulina Kapuscinska, Consul General al Poloniei in Chicago. Din corpul diplomatic au mai participat la intalnire D-l Simeon Stoilov, Consul General al Bulgariei in Chicago, precum si D-l George Predescu, Consul General al Romaniei in Chicago.
In cadrul intalnirii cu presa din dupa amiaza zilei de Luni 8 Iunie a.c., Senatorul american Mark Kirk a apelat la comunitatile din Europa de Est stabilite in Chicago pentru sprijinul acestora in scopul trecerii unei legislatii bipartizane care ar permite celor patru tari din Europa de Est sa participe in Programul Visa Waiver (VWP).
Saptamana trecuta, senatorul Kirk, impreuna cu senatoarea Barbara Mikulski au introdus Senatului propunerea legislativa US SB 1507, care permite cetatenilor din tarile participante o sedere de pana la 90 de zile si calatorie fara viza in Statele Unite. In prezent, 38 de tari, inclusiv 30 de tari europene, fac parte din VWP, dar cerintele actuale exclud tari precum Polonia, Croatia, Bulgaria si Romania.
Foto: Senatorul Mark Kirk discutand cu Domnul George Predescu, Consul General al Romaniei la Chicago despre Programul Visa Waiver - Chicago, 8 Iunie 2015
„Am crezut mult timp, ca Statele Unite ar trebui sa utilizeze acest program pentru a elimina birocratia pentru cetatenii polonezi care doresc sa viziteze aproape un milion de cetateni polonezi-americani ce traiesc in statul Illinois”, a spus senatorul Kirk. „Aceasta extindere a Programului Visa Waiver va face mai usoara calatoria in Statele Unite pentru mai multi aliati ai nostri din Europa de Est. Vreau sa stiu ca cetatenii Poloniei, Croatiei, Bulgariei si Romaniei pot sa isi viziteze familiile, rudeniile si prietenii in Statele Unite fara interferenta Departamentului de Stat si Ambasadelor SUA, prin programul de scutire a vizelor. Desigur ca imi doresc sa vad progress in continuare in aceasta directie si pentru aceasta este nevoie si de sprijinul dumneavoastra al cetatenilor americani cu origini est-europene, proveniti multi dintre dumneavoastra chiar din aceste tari.” Senatorul Kirk a mai adaugat multumirile si aprecierile sale pentru sprijinul primit din partea congresmenului Mike Quigley din Illinois care a introdus o propunere legislativa similara in Camera Reprezentantilor. „Va incurajez pe fiecare sa transmiteti acest mesaj comunitatilor dumnevoastra si congresmenului Quigley multumindu-i pentru sprijinul acordat in Camera Reprezentantilor.”
Totodata, Senatorul Kirk si-a exprimat aprecierea pentru faptul ca Polonia si tarile subiectate acestei modificari legislative au platit deja pretul unui parteneriat de incredere cu Statele Unite prin participarea in teatrele de actiune din Irak si Afganistan, si chiar in programele internationale de cooperare militara si amplasarea scuturilor anti-racheta in Polonia si Romania. „Pozitia strategica a Poloniei ne arata ca o racheta balistica intercontinentala lansata din Iran catre Statele Unite ar zbura direct peste Polonia, astfel ca un scut anti-racheta pozitionat in Polonia asigura si mai bine siguranta cetatenilor Statelor Unite. Am vazut ca iranienii au unul dintre cele mai active politici de dezvoltare a armelor nucleare din intreaga lume si acest lucru nu trebuie tratat fara ingrijorare. Am fost si raman unul dintre cei ce au cautat sa determine aceasta administratie (prezidentiala) sa nu renunte la ideea unei baze scut anti-racheta in Polonia” a declarat Senatorul Kirk.
Senatorul Kirk a actionat de mai mult timp ca un sustinator fervent al Poloniei si a relatiilor SUA-poloneze si a fost decorat cu Crucea Comandantului a Ordinului de Merit de catre presedintele polonez Bronislaw Komorowski. In special, senatorul Kirk a acordat prioritate legislatia pentru extinderea programului Visa Waiver pentru a include Polonia si a luptat pentru a consolida cooperarea SUA-Polonia privind apararea impotriva rachetelor balistice.
Domnul George Predescu, Consul General al Romaniei la Chicago, a multumit public Senatorului Mark Kirk pentru initiativa acestuia de a modifica legea cu privire la Programul Visa Waiver si a reiterat meritul ce-l au cetatenii romani pentru parteneriatul puternic si alianta statornica ce si-a dovedit-o deja Romania fata de Statele Unite ale Americii. Senatorul Kirk a apreciat participarea Romaniei alaturi de SUA in teatrele de operatiune si a transmis un mesaj de apreciere fata de toti cetatenii romani pentru acest lucru extrem de important pentru Statele Unite si siguranta aliatilor acesteia.
Programul Visa Waiver avantajeaza economic Statele Unite
Potrivit Asociatiei „US Travel” (USTA), veniturile directe realizate de Statele Unite de pe urma vizitelor turistilor straini au totalizat 888 miliarde dolari in 2013 si a contribuit la angajarea 7,9 milioane de americani. Programul Visa Waiver a fost responsabil pentru mai mult de 19,5 milioane de turisti care au vizitat Statele Unite in 2013. Media sumei cheltuite de un vizitator de peste mari este de 4.300 dolari in SUA, pe calatorie. Extinderea programului de scutire de vize pentru mai multe tari ar creste turismul Statelor Unite cu aproximativ 600.000 de vizitatori, adaugand 7 miliarde dolari si 40.000 de locuri de munca pentru economia Statelor Unite, in conformitate cu statisticile oferite de USTA.
Ce propune initiativa legislativa US SB 1507 ?
Conform argumentelor prezentate in textul propunerii legislative inainte Senatului de catre Senatorii Mikulski si Kirk, iata ce inseamna modificarile propuse:
„Propunerea legislativa SB 1507:
- autorizeaza Secretariatul (Ministerul) pentru Securitate Interna (Department of Homeland Security), in consultare cu Secretariatul de Stat (Ministerul Afacerilor Externe al SUA), pentru a desemna tarile participante in Programul Visa Waiver, in cazul in care indeplinesc imbunatatiri in combaterea terorismului, aplicarea legilor, controlul frontierelor, si standardele de securitate a documentelor.
- Regleaza criteriile actuale de a permite intrarea in program, daca o tara are o “rata mica de sedere peste termenul vizei” (maxim 3%). Aceasta rata este procentul de cetateni ai tarii respective care raman ilegal in SUA peste termenul permis de 90 de zile.
- Permite o derogare de la 3% pana la 10% pentru “rata de refuz a vizelor” pentru potentialii tarile programului VWP. Aceasta rata este procentul resortisantilor din aceasta tara a caror cereri de viza pentru vizite in SUA au fost respinse.
- revizuieste prevederile statutului de proba si incetarea acordurilor programului.
- Asigura directive Controlorul General pentru a revizui metodele Secretarului pentru Securitate Interna si metode pentru urmarirea strainilor ce intra si ies din Statele Unite si pentru detectarea sederii peste termenului vizei.
Aceste revizuiri ar duce probabil la admiterea Poloniei, Croatiei, Bugariei si Romaniei in programul Visa Waiver, si ar oferi o baza mai obiectiva si standardizata pentru adaugarea altor tari in programul de scutire a vizelor, rezultand in a ajuta stimularea calatoriilor in SUA a strainilor si chiar de a crea locuri de munca pentru americani in industria turismului, fara a compromite securitatea Statelor Unite si a cetatenilor sai.”
Despre Programul Visa Waiver - argumente din propunerea legislativa SB 1507
„Programul Visa Waiver (VWP) al SUA este o componenta majora a strategiei noastre de a asigura granitele noastre, sa incurajeze legaturi puternice cu aliatii si promovarea turismului si comertului intre Statele Unite si alte natiuni. Inca de la inceputurile sale, Congresul si-a actualizat periodic VWP pentru a raspunde provocarilor unei lumi in schimbare. Proiectul de lege pentru reformarea VWP actualizeaza cadrul VWP a reflecta capacitatile imbunatatite pentru a urmari calatorii care intra si ies din SUA si imbunatateste raportarea anuala sporind supravegherea si transparenta.
Acest proiect de lege trimite un semnal puternic membrilor actuali ai programului ca SUA trateaza cu seriozitate asigurarea VWP care este o componenta puternica a securitatii noastre. Acesta trimite, de asemenea, un semnal natiunilor aspirante, demonstrand ca ele sunt binevenite in acest program si ca acestea vor fi evaluate pe baza datelor cele mai relevante si semnificative disponibile. Chiar acum aliati puternici ai SUA, cum ar fi Polonia sunt inghetate din Programul Visa Waiver, datorita structurii sale invechite, si in ciuda faptului ca Polonia a permis cetatenilor SUA sa calatoreasca in Polonia fara viza din 1991.
Aceasta noua legislatie construieste pe baza cadrului de a spori masurile de securitate si a permite capacitatea de a extinde cadrul VWP si primind noi tari in program. Administratia prezidentiala a SUA si-a exprimat sprijinul deplin pentru aceste schimbari si aceasta legislatie.”
Masuri similare introduse in trecut
Recapitulare a eforturilor celui de-al 114-lea Congres (2014-prezent) de reforma a Programului Visa Waiver
- In Camera Reprezentantilor, limbajul actualei propuneri legislative a fost parte din propunerea legislativa HR1401 (Legea JOLT), introdusa bipartizan la 17 Martie 2015 de Rep. Joe Heck (R-NV) si Rep. Quigley. Acest proiect de lege are in prezent 53 de co-sponsori bipartizani.
- Senatoarea Mikulski si senatorul Kirk au introdus SB 1507, la 04 Iunie 2015, cautand sa modifice sectiunea 217 din Legea de Imigrare si Nationalitate si de a modifica programul Visa Waiver.
- „Travel Association” din SUA este ferm in spatele ambelor eforturi pentru a extinde programul Visa Waiver.
Recapitulare a eforturilor celui de-al 113-lea Congres (2012-2014) de reforma a Programului Visa Waiver
- La 04 Februarie 2013, senatoarea Mikulski si senatorul Kirk au introdus (Imbunatatirea Securitatii si Actul de Reforma a Programului Visa Waiver) SB 223, care ar permite in cele din urma ca Polonia sa intre in Programul Visa Waiver (VWP). Rep. Quigley (D-IL) a introdus de asemenea un proiect de lege de companie in Camera Reprezentantilor (HR490)
- Acest limbaj a trecut de Senat, ca parte a S.744, proiectul de lege de reforma cuprinzatoare de imigrare, la 27 Iunie 2013.
- In plus, acest limbaj este inclus in FY2015 DHS Appropriations Act (S.2534), care a trecut si de Comitetul de Appropriations al Senatului la 26 Iunie 2014.
- In Camera Reprezentantilor, acest limbaj este parte din propunerea legislativa HR1354 pentru Locuri de munca provenite din lansarea Act de Calatorii (Legea JOLT), introdusa la 21 Martie 2013, prin Rep. Joe Heck (R-NV) si Rep. Quigley (D-IL). Acest proiect de lege a avut 166 de co-sponsori bipartizani.
- Reformarea legislatiei Programului Visa Waiver este andorsata de catre Camera de Comert a SUA, Asociatia Travel SUA, American Hotel & Lodging Association, si Federatia Nationala a Vanzatorilor (National Retail Federation).
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲