Senatorul Titus Corlăţean: Acordul de asociere UE-Serbia va fi ratificat, dar cu o declaraţie privind minorităţile
adăugat 07 martie 2012, 15:09, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a declarat că acordul de asociere a Serbiei la UE va fi ratificat de Senat, însă în legea de ratificare va fi inclusă o declaraţie privind garantarea respectării drepturilor minorităţilor naţionale, transmite www.mediafax.ro , preluat de Romanian Global News.
"Orientarea colegilor parlamentari este aceea de a aproba ratificarea acestui document", a spus ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, după audierile în comisiile reunite de politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
La rândul său, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a explicat că va propune aprobarea acestui document cu o declaraţie anexată.
"Din punctul de vedere al concluziilor, am decis să propun colegilor din Comisia de politică externă din Senat să ducem până la capăt, favorabil, procedura de ratificare a acordului de asociere a Serbiei, însoţită însă - e un mecanism care funcţionează în dreptul internaţional şi în dreptul tratatelor - de o declaraţie pe care Senatul României să o adopte şi care face parte, corp comun, din legea de ratificare", a spus Corlăţean.
Audieri la Comisiile de politica externa reunite
"Am exprimat şi am reiterat susţinerea foarte clară pentru traseul european al Serbiei, pentru statutul de candidat şi o viitoare aderare la UE. Este poziţia constantă şi în interes strategic a României. Pe de altă parte, este firesc ca orice stat candidat - aşa cum a fost şi cazul României anterior - să respecte criteriile politice, care sunt criterii obiective, valabile pentru toţi, inclusiv protecţia minorităţilor naţionale, respectiv protecţia minorităţii române din Serbia, indiferent de denumirea sa, pentru cei care îşi asumă identitatea românească", a spus Corlăţean, la finalul audierilor în comisiile de politică externă unde au fost audiati ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, şi şeful DRP, Eugen Tomac.
"Am exprimat critici faţă de modalitatea prin care, din păcate, conducerea statului român şi Guvernul român au înţeles să promoveze această politică, care este corectă pe fond, o modalitate care însă a singularizat România şi care a surprins la nivel politic înalt cancelariile europene, partenerii noştri europeni", a spus Corlăţean.
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, şi şeful DRP, Eugen Tomac, au fost invitaţi la audierile în comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului pentru discuţii pe tema procedurii de ratificare a Acordului de Stabilizare şi de Asociere a Serbiei la UE şi situaţia minorităţii române.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲