Sentinţă drastică: 31 de ani de închisoare pentru traficanţii basarabeni care plănuiau linşarea unui ofiţer român, care a refuzat să se lase cumpărat
adăugat 01 iunie 2015, 12:39, la Social • Articol publicat de Octavian Balan
Membrii uneia dintre cele mai puternice reţele de traficanţi de ţigări din Republica Moldova, care acţiona pe frontiera verde şi a fost destructurată în urma unui denunţ făcut la DNA de un ofiţer vasluian, au fost condamnaţi de Tribunalul Vaslui de la 31 de ani de închisoare.
Aceasta este cea mai aspră sentinţă pronunţată de instanţele vasluiene în cazurile de contrabandă cu ţigări. Printre condamnaţi se află şi fostul şef al celui mai mare Punct de Trecere a Frontierei (PTF) Republicii Moldova cu România, PTF Leova. Cea mai aspră condamnare a fost aplicată liderului grupării, Vasile Iordachi, care va trebui să execute opt ani şi două luni de închisoare.
Cei doi poliţişti de frontieră moldoveni care facilitau traficanţilor recerea ţigrilor peste Prut – ofiţerul Ivan Musteaţă, şeful PTF Leova, şi subalternul acestuia, Iurie Volceanov, au fost condamnaţi la câte şapte ani de închisoare, fiecare. Ceilalţi doi membri ai reţelei, Veaceslav Mereuţă şi Igor Lisnic au fost condamnaţi la câte patru, respectiv cinci ani de închisoare cu executare efectivă.Cu toţii au fost găsiţi vinovaţi de constituire/aderare la un grup infracţional organizat, contrabandă, respectiv dare de mită. Alţi doi membri ai reţelei au scăpat cu pedepsele suspendate.
Ofiţerul Valentin Badiu, din cadrul Sectorului de Frontieră Huşi, a fost condamnat de judecători la la pedeapsa de 3 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, iar basarabeanul Gheorghe Braga, cel care avea rolul de a ridica ţigările cu un camion de pe malul Prutului. Acesta a fost condamnat la un an şi opt luni închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Ofiţerul denunţător, ameninţat cu acte de violenţă.
Gruparea a fost anihilată de procurorii DNA la începutul lunii mai 2014.În timpul anchetei, procurorii au interceptatliderul gruparii în timp ce pregatea un atac împotriva unui ofiţer vasluian – Ionel Lascu, şeful Punctului de Frontiera Berezeni, care formulase denunţ împotriva lor, dupa ce a refuzat să fie cumpărat. Lascu a fost ofertat cu 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări trecut peste Prut, iar la un transport se preconiza a se trece peste râul Prut cu funiile şi bărcile pneumatice în jur de 100.000 pachete de ţigări. Toţi cei şapte arestaţi au fost trimişi în judecată, pe 20 iunie anul trecut, în stare de arest preventiv.
În timpul procesului, rând pe rând cu toţii au fost puşi în libertate de judecătorii Curţii de Apel Iaşi. Ancheta procurorilor DNA în acest caz a fost îngreunată şi de faptul că gruparea basarabeană a aderat un ofiţer din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi, care îi atenţiona pe contrabandişti despre ancţiunile organelor de anchetă. Valentin Badiu, fost purtător de cuvând al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Vaslui, l-a avertizat pe liderul grupării, Vasile Iordachi, că Ionel Lascu i-a denunţat la DNA, iar procurorii au declanşat o anchetă. Vasile Iordachi a fost interceptat în timp ce pregătea o corecţie fizică ofiţerului român, însă planurile i-au fost dejucate. Ofiţerul Lascu şi familia sa au beneficiat de pază şi protecţie specială timp de mai multe luni.
Audiat de judecătorii Tribunalului Vaslui, Ionel Lascu a menţionat că în octombrie 2013, în timpul unei misiune de patrulare comună, pe teritoriul Republicii Moldova, a fost abordat de omologul său de la Sectorul Poliţiei de Frontieră (SPF) Leova, Ivan Musteaţă, care i-a propus să desfăşoare activităţi de contrabandă, urmând să primească 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări trecut peste Prut. ţigările urmau să fie trecute peste râul Prut cu funiile şi bărcile pneumatice . Ofiţerul Ionel Lascu a beneficiat de pază şi protecţie specială mai multe luni.
Sute de mii de pachete cu ţigări trecute ilegal peste
Prut Potrivit DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2013, Vasile Iordachi, un cunoscut traficant de ţigări din Republica Moldova, Iurie Volceanov şi Ivan Musteaţă, ofiţeri în cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră (SPF) Leova - Republica Moldova, au constituit un grup infracţional specializat în derularea de operaţiuni de contrabandă.
În noaptea de 22/23 decembrie, ei au organizat trecerea ilegală peste frontiera verde a peste 130.000 de pachete cu ţigări, operaţiune monitorizată de procurori, care au introdus printre traficanţi doi ofiţeri sub acoperire. În momentul în care au observat un autotuturism în zonă, contrabandiştii au sistat transportul ţigărilor. Câteva zile mai târziu, pe 27 decembrie 2013, Valentin Badiu, ofiţer în cadrul SPF Huşi, l-a atenţionat pe liderul contrabandiştilor cu privire la faptul că operaţiunea era monitorizată. Cu toate acestea, în aceeaşi noapte, reţeaua coordonată de Vasile Iordachi a trecut peste Prut, cu bărcile, 200 de baxuri cu ţigări, cu ajutorul a 20-25 de cărăuşi rămaşi neidentificaţi, ţigările au fost transportate în municipiul Bucureşti, de unde au fost recuperate ca urmare a intervenţiei lucrătorilor Brigăzii Poliţiei Rutiere, care au dispus indisponibilizarea mijlocului de transport şi a unei cantităţi de 89.650 de pachete de ţigarete.
Ofiţer român, în barca traficanţilor moldoveni
Poliţistul Valentin Badiu i-a transmis liderului grupării că nereuşita operaţiunii s-a „datorat” martorului denunţător, ofiţerul Ionel Lascu. “După întâlnirea cu denunţătorul, inculpatul Iordachi Vasile a luat legătura cu inculpatul Badiu Valentin, acesta din urmă atrăgându-i atenţia că denunţătorul are instituită pază la domiciliu, sugerându-i totodată să desfăşoare operaţiuni de contrabandă de mai mică anvergură şi prin alte locuri decât cele cunoscute. Mai mult decât atât, pentru a-l convinge pe inculpatul Iordachi Vasile cu privire la «reaua-credinţă» a denunţătorului, inculpatul Badiu Valentin i-a transmis interlocutorului său că, în realitate, denunţătorul a urmărit şi identificarea cumpărătorilor ţigărilor din municipiul Bucureşti.
La data de 14 aprilie 2014, inculpatul Badiu Valentin l-a avertizat din nou pe inculpatul Iordachi Vasile că există posibilitatea de a fi în căutat de organele de poliţie”, se arată în referatul DNA. În ciuda scurgerilor de informaţii, procurorii au reuşit prinderea în flagrant a traficanţilor. Prejudiciul creat de gruparea infracţională este estimat la 659.000 de lei. Sentinţa pronunţată vineri de Tribunalul Vaslui, nu este definitivă, cei şapte inculpaţi, dar şi procurorii DNA, având la dispoziţie zece zile pentru a o ataca cu apel.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲