Separatiştii au luat cu asalt şcoala din Corjova
adăugat 02 septembrie 2010, 12:35, la Social
Peste 50 de persoane înarmate, reprezentanţi ai miliţiei din orasul Dubăsari au invadat ieri, 1 septembrie (data cand in Basarabia a inceput scoala, n.r.) teritoriul gimnaziului din satul Corjova, raionul Dubăsari. Miliţienii au descins între orele 5.00 - 6.00 dimineaţa, motivând că ar fi fost informaţi că teritoriul este minat, transmite Jurnal.md preluat de Romanian Global News.
Primarul localităţii, Valeriu Miţu, a declarat pentru Jurnal.md că miliţienii nu aveau anumite mijloace tehnice şi nici nu au început să efectueze vreun control al incintei şcolii. Aceştia au supravegheat profesorii, elevii şi părinţii copiilor pe durata careului de început de an şcolar. Totodată, separatistii prorusi de la Tiraspol s-au opus deciziei conducerii gimnaziului de a arbora tricolorul.
„Sunt mai mulţi oameni înarmaţi decât elevi pe teritoriul gimnaziului. Directorul gimnaziului a fost bruscat şi ameninţat că în caz că va arbora tricolorul va avea probleme", a declarat primarul din Corjova, Valeriu Miţu, pentru Jurnal.md.
Separatiştii au deconectat si lumina. Careul de început de an şcolar la cele două instituţii de învăţământ, gimnaziul şi liceul „Mihai Eminescu" din Corjova, a avut loc într-o atmosferă apăsătoare, iar copiii au intrat la lecţii la îndemnul profesorilor. Primul sunet pentru ei va răsuna mai târziu.
Ocuparea şcolii din satul Corjova de miliţienii separatişti a fost calificata de vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov, ca "un act de provocare". Oficialul a afrimat că, prin această acţiune, Tiraspolul încearcă să atragă atenţia asupra aniversării a 20 de ani de la fondarea republicii nerecunoscute. „Corjova este un punct în care s-au produs incidente, mai ales în timpul evenimentelor electorale şi apropierea referendumului de la 5 septembrie ar putea contribui la tensionarea din nou a situaţiei din această localitate", a declarat Osipov.
Potrivit oficialului, este un indiciu al atitudinii inadecvate atât faţ ăde drepturile copiilor, cât şi faţă de gesturile de bunăvoinţă pe care autorităţile din Republica Moldova au vrut să le facă pentru copii în această zi.
„Guvernul Republicii Moldova dezaprobă marcarea cu fast a celor 20 de ani de la autoproclamarea regimului neconstuţional în raioanele de Est ale ţării", a precizat Victor Osipov.
În ultimii 6 ani, elevii şi profesorii celor opt instituţii de învăţământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană au fost în permanenţă intimidaţi de forţele separatiste.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲