Serbia continua politica represiva impotriva romanilor din Timoc. Parintele Boian cere ajutor Romaniei si institutiilor europene
adăugat 28 martie 2012, 10:58, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Noi acte represive s-au intamplat in ultimele zile impotriva unor lideri ai romanilor/vlahilor din Timoc, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.
Astfel reputatului istoric si etnolog dr. Slavoljub Gatovici care care lucrează la biblioteca din Zaicear, ca urmare a unei intervenţii televizate în care a vorbit despre tradiţiile şi obiceiurile zonei în care trăiesc romanii/vlahi din Timoc i-a fost interzis accesul în bibliotecă de catre directorul bibliotecii, deşi este salariatul bibliotecii. Directorul a executat astfel ordinul primarului extremist din Zaicear, Bosco Nicic, acelasi primar care a incercat sa provoace conflicte interetnice la Spicova, incercand sa darama clopotnita romaneasca de acolo.
Un alt incident grav si care poate avea urmari in planul stabilitatii si intelegerii interetnice din zona s-a intamplat la Negotin unde extremisti care conduc autorităţile locale din Negotin i-au cerut Preotului Boian Alexandrovici, Protopop de “Dacia Ripensis” să dea jos plăcuţa pe care era trecut numele protopopiatului “Dacia Ripensis” şi care era fixată pe propietatea protopopiatului.
In acest sens Parintele Boian a adresat o scrisoare catre institutiile din Tara Mama pe care Romanian Global News o reproduce in exclusivitate:
TUTUROR INSTITUȚIILOR
ȚĂRI MAME - ROMÂNIEI
ÎNȘTIINȚARE
Episcopia Daciei Felix – Protopopiatul Daciei Ripensis s-a adresat, Institutului pentru conservarea parimoniului cultural din Niș – Serbia, pentru obținerea acordului pentru repararea cladiri din Negotin, (clădirea este monument istoric).
Aceasta instituție a trimis decizie nr. 215/2 din 22.3.2011 prin care aprobă ce sa cerut, și în plus precizeză că aprobă și schimbarea destinașiei clădiri, din ”spațiu pentru locuit” în ” spațiu comercial” cu aprobarea autorităților locale din Negotin. Ne am adresat și lor și în data de 19 aprilie 2011 am fost chemat să dau o declarație în legatură cu asta. După câteva zile am primit răspuns în care scrie, că pe baza declarației pe care am dato în 19. aprilie sa hotărât că nu avem voie să schimbăm destinația acestei clădiri iar data DECIZIEI este trecuta 18 aprilie (nr. 350-24/2011-IV/01), o zi înăinte de am dat declarația care este baza hotărâri, ce înseamnă că decizia a fost adusă politic înăinte de ma și întrebat ce vrem să facem. E clar Bisericii Ortodoxe Române este înterzis să existe în Valea Timocului și pe lângă obținerea (pe cale foarte spinoasă) a codului fiscal și numărului de înmatriculare (protopopiatului Daciei Ripensis).
Legea cultelor Republici Serbia Art. 31 spune: ”Bisericile și comunitățile religioase oficiază slujbele religioase și alte activități religioase în biserici, alte clădiri și spații cre sunt în proprietatea lor sau în spații închiriate”, iar Art 32 spune: ”Organul competent al statului este dător să respecte dreptul biserici sau comunități religioase că indepedent să organizeze și să conducă lucrările și să determine destinația, stilul și amenanjarea conform legi și regulelor autonome ale biserici sau comunități religioase”.
Clădirea din Negotin e în proprietatea noastră și după Legea cultelor putem oficia slujbe și alte activități în cladirea noastră, fără a cere schimbarea destinației. Noi am cerut și schimbarea destinației ca să fim ”și măi legali” pentru că suntem permanent acuzați că lucrăm ilegal.
Când le am explicat asta la primăria din Negotin nu a măi avut ce să facă și au tăcut.
Astăzi am primit prin poștă, scrisoarea Institutului pentru conservarea parimoniului cultural din Niș, nr. 292/2 din 16.03.2012 ”Comandă pentru îndepărtarea tablei (cu inscripție)”, în care ni se dă termenul de trei zile să dobărâm tabla de pe clădire, pe care scrie cine este proprietarul clădiri ”EPARHIA BISERICII ORTODOXE ROMÂNE A DACIEI FELIX, PROTOPOPIATUL DACIEI RIPENSIS„ în trei limbi: română, sârbă și engleză. În contra, Institutul se va adresa autorităților locale de la care va cere coborârea tablei pe cheltuiala noastră.
Orașul Vârșeț este patrimoniu cultural, și clădirile Episcopiei de acolo sunt la fel case de locuit care sunt în proprietatea Biserici Române, și ele precum și clădirea noastră au puse table cu inscripție, numai ca acolo în Voivodina Biserica Română este legală iar în Timoc ”nu este legală” și pentru aia se cere coborârea tablei pentru că autoritățile statului ar dori măcar să nu vadă inscripția în limba română și dacă văd clădirea.
Credem că au trecut măsura răbdări, pot ei să ne dea sau să nu ne dea vreo aprobare, despre asta putem să discutăm și să ne luptăm verbal iar să vină și să ne atace clădirea prin demolarea tablei asta este atacul fizic și ar fi bine să se gâdească ce se poate întâmpla.
Pentru asta România, Țara Mamă a noastră face intervenții la nivel European, și dacă cuiva, din țările europene, nu este clar să vină și să vada ce se întâmplă în Valea Timocului.
Ne adresăm tuturor instituțiilor României și Europei să intervină la autoritățiile statului Sârb să oprească prigoană Bisericii Ortodoxe Române din Serbia de Răsărit pentru că Biserica neamului este stâlpul organizări unui neam, măi în plus dacă trăiește în afară granițelor Țări.
Cu mare respect,
Prot. Boian Aleksandrović
vicar administrativ al Timocului
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲