Sf. Mare Mucenic Dimitrie si Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, prilej de sarbatoare pentru crestini
adăugat 26 octombrie 2010, 13:31, la Cultură
Credinciosii de rit ortodox si catolic il sarbatoresc anual, in ziua de 26 octombrie, pe Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de mir si facatorul de minuni, iar a doua zi, pe 27 octombrie, crestinii ortodocsi il cinstesc pe Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi.
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie provine dintr-o familie de crestini care si-a botezat fiul in vremuri in care afirmarea credintei ducea la pedepse aspre, respectiv in timpul domniei imparatilor Diocletian si Maximian Galeriu. Tatal sau era prefect al cetatii Tesalonic, iar, dupa ce a murit, Dimitrie a fost numit continuator al meseriei parintelui sau. Intors dintr-o campanie militara victorioasa, Cezarul Galeriu al Imperiului Roman de Rasarit a organizat serbari fastuoase in cinstea zeilor pagani, la care, insa, Dimitrie a refuzat sa participe. Acest lucru a dus la intemnitarea sa. Din inchisoare, in timpul luptelor de gladiatori organizate de imparat, Dimitrie a ajutat, prin rugaciune, un tanar crestin, pe nume Nestor, sa-l invinga pe cel mai cunoscut luptator, Lie, preferatul imparatului, iar aceasta fapta i-a adus si moartea, caci Sfantul a fost decapitat in inchisoare. Martiriul Sfantului Dimitrie a avut loc in anul 304, la Sirmium, astazi localitatea sarba Mitrovita. Sfantul Mucenic Dimitrie este cunoscut sub numele de „Izvoratorul de Mir'" pentru ca din moastele sale care se afla la Tesalonic izvoraste si astazi, in mod miraculos, mir frumos mirositor.
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, izvoratorul de mir si facatorul de minuni, si Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, ale carui sfinte moaste se pastreaza in Catedrala patriarhala din capitala, sunt si Sfintii ocrotitori ai Bucurestilor si reprezinta de secole un popas duhovnicesc pentru credinciosii din sudul tarii, ca si pentru sutele de mii de pelerini din intreaga Romanie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲