Sfinţii ocrotitori ai neamului român sunt prăznuiţi la Bucureşti
adăugat 27 octombrie 2011, 13:28, la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte pe Cuviosul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului.
Moaştele acestuia se află în Catedrala patriarhală din capitala României, dar, pe parcursul acestei săptămâni, ele au fost scoase spre închinarea credincioşilor. Cu ocazia Hramului Bucureştiului, a fost adus din Grecia şi Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei.
De 237 de ani, în preajma zilei de 27 octombrie, oraşul Bucureşti se îmbracă în straie de sărbătoare pentru a-l cinsti pe cel care s-a sfinţit pe pământurile româneşti. An de an, această sărbătoare adună mii de credincioşi în inima României, care au răbdarea să stea ore în şir în rândul ce se întinde până la un kilometru, doar pentru a se închina la moaştele Cuviosului Dimitrie cel Nou sau Basarabov, după numele satului în care a trăit sfântul într-o perioadă dintre secolele XII-XIV.
Anul acesta, însă, zilele Sfântului Dimitrie sunt cu totul speciale, datorită aducerii, pentru a doua oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române, a Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. „Inima ni se umple de bucurie, primind în mijlocul nostru Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, cel care a propovăduit strămoşilor noştri geto-daco-romani Sfânta Evanghelie, întemeind Biserica lui Hristos pe teritoriul ţării noastre. Poporul român dreptcredincios întâmpină pe cel care a început creştinarea sa şi sărută cu bucurie Cinstitul său cap, din care izvorăşte sfinţenie şi mult har tuturor creştinilor”, a spus Preafericitul Daniel, Patriarhul României, în ziua de luni, când au fost aduse moaştele Sfântului Andrei.
Tot luni, la Bucureşti a avut loc procesiunea „Calea Sfinţilor” cu moaştele apostolului şi care a adunat peste 800 de ierarhi, preoţi, diaconi şi credincioşi, în frunte cu Preafericitul Daniel şi Înalt Preasfinţitul Hrisostom, mitropolit de Patra, din Grecia. Procesiunea a pornit de la şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, cu binecuvântarea lucrărilor de construcţie a acestui monumental lăcaş de cult. Lucrările la catedrală, care se doreşte să fie un simbol al neamului precum este Sf. Alexandru Nevski din Bulgaria, au început anul trecut, muncitorii fiind încă la etapa clădirii fundamentului. Cu toate acestea, Patriarhia Română mobilizează necontenit românii să contribuie la construcţia „simbolului sufletului românesc”.
Odată ajunsă în Dealul Patriarhiei, unde se află şi catedrala cu hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, procesiunea a depus Cinstitul cap al Sfântului Andrei alături de moaştele Cuviosului Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
„Emoţia noastră este mare, deoarece Sfântul Apostol Andrei vizitează încă o dată, cu trupul, locurile pe unde a trecut şi a predicat Evanghelia mântuirii. Împreună cu el, ne întărim şi noi, în unitatea Duhului, cu Preafericirea voastră, cu iubiţii clerici şi credincioşi mireni, fraţi în Hristos, care se străduiesc să dobândească har sfinţitor şi mântuire în Sfânta Biserică a lui Hristos”, a fost cuvântul ÎPS Hrisostom, mitropolit de Patra, în timpul slujbei de mulţumire, organizate imediat după procesiune.
Pe parcursul săptămânii, au loc mai multe evenimente legate de sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou şi ceea ce impresionează este organizarea până la ultimul detaliu a acestora. De o deosebită atenţie se bucură pelerinii care stau în rând la moaşte, primind ceai cald şi pachete alimentare de la voluntari, precum şi ajutor medical sau asistenţă spirituală de la preoţii care sunt pretutindeni pe Dealul Patriarhiei.
Mâine, 28 octombrie, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei va fi dus spre închinare la Catedrala mitropolitană din Sibiu, cu prilejul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, cel care a fost Mitropolitul Transilvaniei. Iar pe 29 octombrie moaştele vor fi duse la Catedrala arhiepiscopală din Alba-Iulia, unde va fi proclamată canonizarea Sfântului Ierarh Simeon Ştefan, de asemenea fost Mitropolit al Transilvaniei. Aici vor rămâne până în după-amiaza zilei de 30 octombrie, după care se vor întoarce în Patra, Grecia.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲