Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:46

 

Soroca. Documente. 1862.

adăugat 23 mai 2011, 09:47, 12:47 la Istorie / Ştiinţă • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

Soroca, Documente 1862, basarabia91

Textul este redat pentru libera apreciere a cititorului



Alexandr Zasciuk, “Materiale privind geografia si statistica Rusiei. Regiunea Bessarabia.”, vol. II, Sankt-Petersburg, pp. 170-176:



“or. Soroca
Micul oras judetean Soroca este situat langa raul Nistru, intr-o vale adanca a malului sau drept, la 48’36’ grade latitudine nordica si 46 grade longitudine estica, la 175 ½ verste de la orasul-centru regional Chisinau, pe cale postala.



In prezent un oras neimportant si neingrijit, orasul Soroca, in timpul dominatiei Genovezilor asupra litoralului Marii Negre, a constituit una din emporiile genoveze, avand denumirea de Olhonia (a se vedea istoria de Veltman, p.48, si articolul d-lui Stamati in volumul II al Notitelor asociatiei privind istoria si vechimea din Odessa, precum si a se vedea Cantemir) si servea drept localitate de depozit pentru marfurile din prezentele Podolia si Bessarabia, precum si o fortareata pentru calea comerciala Genoveza intre or. Moncastro (in prezent Akkerman) si or. Suceava (din stapanirea Austriaca).



De fapt, chiar si mai devreme, in timpul stapanirii Dacilor, actualul oras Soroca si imprejurimile sale au servit pentru primii Crestini drept loc de refugiu impotriva prigonirilor la care au fost supusi. Stancile din imprejurimile orasului sunt sapate cu locuinte ascunse, subterane, iar in una din astfel de locuinte, in cartierul Gorodesti, sunt vizibile urmele unei vechi biserici Crestine.



Odata cu cucerirea Constantinopolului de catre Mahomed al II-lea, cand coloniile Italiene de pe litoralul Marii Negre si de pe vechiul Tiras (in prezent Nistru) a inceput sa decada una dupa alta, Olhonia a disparut din lumea politica si comerciala.



In secolul al XV, unica personalitate proeminenta din istoria Moldovei – voevodul Stefan al IV-lea, deviza caruia toata viata a fost recucerirea libertatii patriei sale si eliberarea acesteia de sub influenta Poloniei si Ungariei, in timpul apararii hotarelor sale, si-a indreptat atentia catre vechea Olhonie, in care a reinnoit vechea fortareata Genoveza sau a construit una noua (ultimul fapt este sustinut de catre dl Stamati in notitele asociatiei din Odessa, de fapt, insa, modul de constructie a cetatii din Soroca este indentic cu al altor cetati Genoveze, localizate in Crimeea si pe malurile raului Nistru in Bessarabia).



Se pare ca in acest timp fosta colonie Genoveza Olhonia a fost renumita in «Saraki» (1), iar ulterior aceasta denumire a fost modificata in Soroca, sub aceast nume orasul se face cunoscut in secolul al XVIII-lea.

In urma tuturor relelor si nefericirilor din istoria medievala a Moldovei, in timpul careia Bessarabia era o arena sangerosa pentru Polonia, Ungaria, Turcia, Tatati si Zaporojie, oroarea invaziei straine se rasfrangea si asupra locuitorilor din Soroca, care, printre altele, au fost jefuiti de «polkovnicii» hatmanului Bogdan Hmelnitki (din 1634 pana in 1654), pentru refuzul domnitorului Moldovei Lupu de a-si casatori fiica cu fiul hatmanului.

Cavalerii libertatii si abuzului salbatic, cazacii au ars si au jefuit Moldova pana cand nefericitul Lupu nu a pus capat acestui rau, casatorindu-o pe Ruxandra cu Timos Hmelnitki.

Apoi, Soroca a fost jefuita si arsa de Valahi si Transilvaneni, dupa ce l-au invins pe Lupu care a fugit la ginere in Cighirin.


In anul 1654, Timos Hmelnitki, impreuna cu 8 mii de cazaci, i-a invins langa Soroca pe dusmanii lui Lupu si i-a intors acestuia domnia Moldovei.

In anul 1692 Polonezii stapaneau Soroca si se aparau in cetatea de la asediul lui Mustafa-pasa (G. Paluzov, Moldova si Valahia, Note, 1858).

In anul 1711 Petru cel Mare si-a transportat forta principala a armatei pe malul drept al raului Nistru, langa Soroca, si s-a oprit aici in tabara la data de 17 iunie, armata sa ocupandu-se de coacerea painii. A fost creat in spital de camp in care au fost amplasati toti bolnavii, iar orasul Soroca a fost numit depozitul principal pentru rezervele armatei. Petru a pornit spre Prut pe drumul catre Iasi, lasand pentru apararea or. Soroca 4 regimente de calareti, sub conducerea general-maiorului Ghesov (Istoria lui Petru cel Mare de Golikov, vol. IV, p. 238).

In anul 1738, Soroca a fost cucerita si devastata de colonelul Kapnist din Mirgorod (…). Alte amintiri Soroca nu are.

(1) Domnul Hanatki, in numarul 61 al Curierului de Odessa din 1859, analizand denumirea orasului Soroca, explica ca in vremurile tulbure in Bessarabia locuitorii saraci isi cautau adapost in crapaturile din stanci, in locurile ascunse, de neatins pentru ochiul si lacomia oaspetilor nepoftiti. Acesta este si motivul crearii catorva lacase, a multor pesteri subterane si vizuini sub pamant in stancile de la Nistru si de-a lungul raului Raut in judetele Orhei si Iasi. Cetatea Genoveza, avand 11 beciuri, servea drept un refugiu desi nu prea sigur, dar totusi acceptabil pentru saraci (sarac este un cuvant moldovenesc cu semnificatia de om sarman, orfan), impotriva dusmanilor si climei. Acolo era adus ajutor saracilor, sarmanilor batrani, copiilor minori si femeilor. Dupa plecarea dusmanilor, cuvantul «saraca» a fost atribuit nu doar cetatii, insa si imprejurimilor populate. De la cuvantul «saraca» s-a ajuns la denumirea «Soroca», precum este denumit in prezent orasul.»

Traducere din limba rusa: basarabia91


Autor: basarabia91.net
Sursa: www.basarabia91.net


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Istorie / Ştiinţă

(VIDEO) 11 ani în imagini: Construcția noii clădiri World Trade Center One
Sute de mii de fotografii au captat toate momentele de la construcția până la terminarea construcției noului World Trade Center One. Totul pentru a marca deschiderea Observatorului „One World” din New York, ce a avut loc în weekendul care a trecut.
Turnul de observație, situat pe etajele 100 și 102 ale clădirii, s-au deschis [...] mai mult
DOCUMENTAR: România și Sfântul Scaun - 95 de ani de relații diplomatice
România și Vaticanul au stabilit relații diplomatice, la nivel de legație, în anul 1920 când, la 1 iunie, a luat ființă Legația României pe lângă Sfântul Scaun. Titular al acesteia era Dimitrie C. Pennescu, în calitate de trimis extraordinar și ministru plenipotențiar, se arată pe site-ul Ambasadei României [...] mai mult
Asasinarea lui Lech Kaczynski
Pe 10 aprilie 2010, avionul care îi transporta pe președintele polonez Lech Kaczynski și pe alți 95 de demnitari polonezi în Rusia, pentru comemorarea victimelor masacrului de la Katyn, s-a prăbușit în apropierea aerodromului Severny din Smolensk (Rusia).
Accidentul aviatic a decimat o mare parte a elitei [...] mai mult
Misterele de la 11 septembrie
Misterele de la 11 septembrie demolează teoria conspirației susținută “oficial” cu privire la evenimentele de la 11 septembrie 2011 mai bine decât orice alt film documentar pe această temă. Află ce s-a întâmplat cu adevărat în cele trei clădiri în săptămânile dinainte de [...] mai mult
(VIDEO) Pamantul este o creatura vie, imagini NASA
Fiecare dintre noi am vazut imagini cu fenomene meteo extreme privite din spatiu. Cu toate acestea, niciuna dintre imaginile pe care le-ai vazut nu te-au pregatit pentru acest videoclip lansat de Studioul Stiintific de Vizualizare NASA. Folosind date reale, aceaste imagini descriu perfect cele sapte zile din anul [...] mai mult
Top 10 ţări din lume în care să faci afaceri GALERIE FOTO
Acestea sunt cele mai bune ţări din lume pentru a-ţi conduce afacerea, potrivit unui top realizat de firma de consultanţă în management Grant Thornron, scrie incont.ro.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1.Singapore. Este cel mai [...] mai mult
Comoară impresionantă descoperită la malul Mării Negre
Într-un oraş antic, asediat de romani, locuitorii au îngropat o mare cantitate de obiecte preţioase, pe care arheologii le-au descoperit abia recent, scrie realitatea.net. 
Peste 200 de monede (cel mai multe din bronz), podoabe de aur, argint şi bronz, precum şi vase de sticlă (obiecte rare şi valoroase [...] mai mult
(VIDEO) Secret dezvăluit de un artist: Harta exploziilor nucleare
Artistul Isao Hashimoto a realizat o animaţie video în care prezintă toate testele nucleare între anii 1948 şi 1998. Numărul impresionant, 2.053 de explozii nucleare, începe cu primul test al Proiectului Manhattan, numit Trinity, scrie realitatea.net.
Exploziile din videoclip nu cuprind şi presupusele teste conduse de Coreea de Nord [...] mai mult
A 8-a minune a lumii? Germania a inventat energia cu care va stapani Planeta
0% petrol, 0% energie electrica. Noul tip de energie poate fi usor considerat cea mai mare descoperire din istoria moderna. Audi chiar are in momentul de fata cheia viitorului.
Audi a gasit variante sintetice pentru benzina si motorina. Mai mult, dioxidul de carbon (CO2) risipit in atmosfera ar putea fi folosit pentru crearea acestui tip de energie.
Ca [...] mai mult
(VIDEO) Reclama pentru noul iPhone 5
Aseară Apple a lansat noul telefon iPhone 5. Acesta este mai subțire, mai ușor, dar și mai lung decât precedentul 4S. Vedeți atașat publicitatea pentru noul produs.
[...] mai mult

randat în 	0.1834 secunde