O echipa de doctori americani lucreaza la un spray cu celule stem care sa ajute la vindecarea mult mai rapida a arsurilor de piele, inregistrand deja succese initiale in acest tip de tratament.
Echipa condusa de doctorii Amit Patel si Amalia Cochran, de la Universitatea din Utah, a reusit deja sa accelereze procesul de vindecare a unor arsuri de piele, folosind o combinatie intre celule stem si alti compusi chimici, precum calciu si thrombin - un anticoagulant, intr-o solutie aplicata intr-un spray special.
Obiectivul lor, despre care afirma ca poate fi atins in viitorul apropiat, este tratarea rapida si eficienta chiar si a arsurilor extinse si profunde, prin grefe de piele create din propriile celule ale pacientului. Folosirea celulelor stem are ca efect nu doar o vindecare mai rapida a arsurilor, dar si eliminarea, intr-un grad mai eficient, a urmelor cicatrizarii.
Controversa din jurul tratamentelor cu celule stem este provocata in special de originea acestora, cum este cazul celor recoltate de la embrioni. In cercetarea lor, insa, doctorii americani folosesc celule stem recoltate de la pacienti adulti, aceasta fiind si noua directie a studiilor de profil.
"Speranta mea este ca, in decursul carierei mele, celulele stem sa revolutioneze complet tratamentul pacientilor. Nu doar in privinta arsurilor mici care se dovedesc dificil de vindecat, dar si a arsurilor grave si extinse", a declarat dr. Amalia Cochran.
Am putea vedea astfel, peste cativa ani, si in farmacii produse similare spray-ului folosit de echipa americana, pentru tratarea arsurilor superficiale. Iar cercetarile specialistilor sunt analizate cu atentie si de oficialii militari americani, interesati de potentialul unor tratamente eficiente si comode pentru teatrele de razboi, unde astfel de rani sunt foarte frecvente.
"Reconstruirea intr-un bioreactor a propriilor tesuturi de piele este un concept foarte realistic si care poate fi atins chiar si in mai putin de 5 ani. O sa incepem cu un bandaj biologic dar speram sa ajungem la crearea de piele sintetica derivata din propriile celule", afirma si chirurgul Amit Patel, specializat in interventii cardio-toracice.