Ștefan Miron: Statul român a pierdut o bursă! Răspuns unui “moldovean”
adăugat 07 februarie 2012, 08:28, la Social • Articol publicat de Cornel Postolachi
A trecut o saptamana de cand CRPE a lansat raportul "Bunele intentii si cosmar birocratic". O saptamana in care articole de presa au vehiculat abuziv presupusa rata de "abandon de 44 % in randul studentilor basarabeni din Romani". Asa cum era de asteptat si asa cum a anticipat si a declarat OSB Bucuresti la lansarea studiului, societatea a perceput aceast studiu ca pe o dovada ca basarabenii sunt nepregatiti, incapabili sa asimileze programul romanesc de invatamant si prin urmare ca acestia consuma in zadar bursele oferite de catre statul roman. Probabil crearea acestei perceptii a fost si intentia autorilor acestui studiu incomplet care au folosit eronat sintagma "rata de abandon’’ anume cu acest scop, desi raportul lansat de ei este irelevant dintr-o serie de motive importante.
Cea mai trista parte ramane insa utilizarea pe parcursul studiului a termenului de "student moldovean". Exprimare menita sa creeze din start o diferenta etnica intre romanii de pe cele doua maluri ale Prutului. La fel de trist este ca pe unii studenti basarabeni, acest raport nu ii nemultumeste, ci dimpotriva. Acestia sunt satisfacuti pe deplin cu eticheta de "moldovean", "necarturar", "chiulangiu" si "neserios", "tocator al bursei romanesti". Pentru aceste specimene, studiul cica "reflecta realitatea". Acestor "moldoveni" li se pare normal sa faci un raport in care te referi la basarabenii care nu se inmatriculeaza la universitate din cauza dificultatilor legate de viza sau cazare și sa strigi sus si tare in concluzie „rata de abandon de 44 %”, desi raportul nu se refera deloc la performantele basarabenilor la facultate sau la numarul de absolventi.
E gresit sa combati un asemenea raport, construit pe informatii incomplete si irelevante? E gresit sa nu te conformezi concluziei absurde care afirma ca 44 % din basarabenii din Romania nu isi termina studiile (desi cica nu are aceasta intentie si se refera la neajunsurile birocratice ale sistemului?)? E gresit sa ceri o rectificare oficiala pentru a dezminti aceata informatie daca nu asta era intentia ta si te bati cu pumnul in piept ca presa a preluat gresit datele? Care este dauna de imagine?!? Imaginea pe care o are societatea romaneasca despre noi, studentii basarabeni aflati la studii in Romania! Societate care nu va citi raportul CRPE, ci doar concluziile mincinoase din presa și ne vor asocia cu “necarturarii”, “incapabilii”, “intretinuti fara merit de statul roman”. Pentru absolventul sau beneficiarul care se recunoaste in aceste asocieri, le promoveaza si le justifica, inseamna cu certitudine ca, din pacate, Romania a irosit o bursa!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲