Studiu: Cu 7 ani de Bologna avem un sistem universitar excesiv de centralizat
adăugat 25 februarie 2012, 11:47, la Social • Articol publicat de Ana Cristiuc
La 7 ani de la aderarea la Procesul de la Bologna, sistemul universitar din Republica Moldova rămâne excesiv de centralizat, potrivit unui studiu al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale ”Viitorul”. Organizația, dar și rectorii unversitari critică faptul că statul se implică în reglementarea fluxului de studenți și a taxelor pentru studii. Autoritățile promit o autonomie universitară mai largă, stipulată în noul Cod al Educației, care urmează să fie adoptat de Guvern.
Procesul de la Bologna, la care Republica Moldova a aderat în 2005, prevede asigurarea calității studiilor universitare, recunoașterea calificărilor, mobilitatea studenților și a cadrelor didactice și autonomie universitară extinsă. Potrivit expertului IDIS Viitorul, Cornel Ciurea, Republica Moldova are restanțe în aceste domenii, dar problema cea mai mare rămâne autonomia financiară a universităților.
Și în opinia rectorului Academiei de Studii Economice, Grigore Belosteicinic, statul a impus prea multe reglemetări, cum ar fi plafonarea taxelor de studii, care împiedică dezvoltarea universităților.
O autonomie mai largă a instituțiilor de învățământ superior este prevăzută în noul Cod al Educației, a declarat ministrul adjunct al Educației, Loretta Handrabura, citat de Radio Chişinău. Aceasta ar urma să fie implementată gradual.
În raport se mai arată că mai multe universități au rămas fără acreditare, pentru că nu a fost creată Agenția Națională de Asigurare a Calității. De asemenea, mobilitatea studenților, prin transferul de la o universitate la alta, este limitată, sistemul de credite fiind ineficient. În Republica Moldova sunt 33 de universități, dintre care 19 instituții de stat și 14 private.
Republica Moldova a aderat la Procesul Bologna în 2005, când au fost realizate mai multe reforme în domeniul învăţământului superior. Codul Învăţământului, care prevede punerea în practică a principiilor Procesului Bologna, a trecut de Parlament în 2008, dar a rămas nepromulgat de fostul preşedinte, Vladimir Voronin, şi proiectul Codului Educaţiei, elaborat în 2010, se află încă în discuţie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲