Studiu IDIS: 2008 a fost dominat de tensiuni politice, regrupări pre-electorale şi sărăcie
adăugat 29 ianuarie 2009, 12:13, la Social
Anul 2008 a fost dominat de tensiuni politice, regrupări pre-electorale şi sărăcie, iar nivelul de viaţă al oamenilor simpli a rămas la fel de greu, sau chiar mai greu. Concluzii sunt inserate în studiul "100 cele mai presante probleme ale RM în 2008", prezentat miercuri, 28 ianuarie 2009, de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul", transmite Info-Prim Neo.Expertul IDIS "Viitorul", Vitalie Grosu constată că abuzurile comise în raport cu ziariştii din RM au crescut în număr, devenind o practică tolerată de organele statului. Expertul anticipează o înrăutăţire a situaţiei ziariştilor, ca urmare a involuţiilor manifestate în domeniul drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dar şi a apropierii scrutinului general din aprilie 2009, se spune într-un comunicat difuzat de IDIS.
Conform studiului, o altă problemă presantă este cea a lipsei transparenţei şi controlului public asupra majorităţii autorităţilor publice. "Ceea ce a trezit îngrijorări majore în societate este lipsa de transparenţă a unor instituţii implicate direct în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, selectarea presei în funcţie de proximitatea ideologică, filtrarea informaţiei, şi crearea unor obstacole importante", spune Vitalie Grosu.
Potrivit acestuia, nereformarea sectorului de securitate s-a impus în calitate de problemă presantă în 2009. "În pofida asigurărilor date de Guvern, precum că R. Moldova nu va fi afectată de criză, simptomele acesteia s-au făcut resimţite, în societate şi industrie, în comerţ şi agricultură", afirmă expertul IDIS Mihail Şalvir.
La capitolul probleme economice persistente, Şalvir menţionează că investiţiile sunt insuficiente în infrastructura drumurilor, politicile agricole sunt incoerente, iar preţurile la gaze sunt de natură europeană.
Pe plan social, în 2008 populaţia resimte aceleaşi probleme sociale ca şi în anul precedent, confruntând o criză demografică profundă. Din 1991, populaţia ţării s-a redus cu circa 350 mii de oameni, constată sociologul Diana Cheianu-Andrei. După 2012, numărul şi ponderea populaţiei apte de muncă se va reduce, a mai spus expertul.
O altă problemă socială presantă, evidenţiată de studiu, este condiţia socială a bătrânilor, costul ridicat al vieţii în RM, tendinţele de exod a creierelor tinere. Şi în 2008 Moldova a avut de suferit de pe urma imaginii sale negative. Astfel, topul tematicilor cu referire la R. Moldova în mediile străine, în anul 2008, întrunesc aceleaşi subiecte precum: nivelul sărăciei, traficul de fiinţe umane şi de organe, conflictul transnistrean.
Cercetarea "100 cele mai presante probleme în RM în 2008" a fost realizată în urma analizei de conţinut a mass-media. Criteriile de care s-au ghidat experţii sunt: frecvenţa apariţiei, impactul, dinamica, gradul de escaladare a problemei. Acest produs oferă pentru al 3 an consecutiv perspectiva unei radiografii comparative şi sintetice asupra schimbărilor care intervin în societatea RM.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲