Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:37

 

Sulina, locul de vacanţă şi Patria limbii române a românilor de pretutindeni

adăugat 08 august 2011, 14:16, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

svetlana-stoinov,sulina,patria-limbii-romane,tinerii-romani-de-pretutindeni,daniela-soros,icr,drp,

Zarva mare si emotii in port, la Tulcea. Un grup format din mai multe fete, decat baieti, toti imbracati in tricouri pe care scrie Romania, sunt nerabdatori sa ajunga la Marea Neagra. Sunt grupul de copii adusi in tabara gratie proiectului “Prima oprire Romania”, al Institutului Cultural Roman, Directia Romani din Afara Tarii si toti sunt elevii Liceului Teoretic din Comrat, “Mihai Eminescu”.

Ne imbarcam tacuti pe salupa care ne duce la Sulina si déjà emotiile cresc in momentul in care aceasta paraseste portul. Oare cum o fi? Oare le va place? Sunt intrebari pe care si noi si insotitorii grupului si le pun. Cu doar o oprire pe traseu, la Crisan, salupa ajunge intr-o ora jumatate la Sulina, orasul unde Dunarea se varsa in Marea Neagra si unde Romania se termina. Cazarea se face repede si la fel de repede se face planul de mers la plaja pentru prima intalnire cu marea. Aflam imediat ca  plaja nu este chiar aproape ci la 2,5 km de centru insa nimeni nu se lasa descurajat. Se fac planuri, se ajunge la plaja si se dezlantuie entuziasmul. Sacii sar din spinare, la fel ca si sepcile de pe cap si tricourile. Cu totii chiuie de bucurie la intalnirea cu apa calduta si curata de pe malul marii din Sulina. Cativa au mai vazut marea si au opinii: “apa e foarte curata!”, “ce nisip frumos!”

Profesoarele ii numara incantate si stau linistite. Sunt toti! Sunt fericiti si ele la fel de incantate. Surpriza pe care le-a facut-o ICR a meritat. Una din doamnele director ne-au povestit ca a durat o luna sa stranga toate actele pentru viza dar ca fiecare minut a meritat efortul pentru ca totul e incantator. Sunt recunoscatori ICR-ului, si de ce nu ar fi pentru ca asa oportunitate nu au toata ziua.

In discutiile private ne povestesc cum toti ii ajuta mai putin romanii. “Polonezii au facut, pentru o mana de elevi, un laborator de poloneza. Americanii ne-au facut unul de engleza. In laboratorul de limba romana ploua... Am vorbit cu dna. Consul si speram sa ne ajute si Romania macar sa reparam. Am mai primit si carti, si de la DRP si de la ICR, insa sunt totusi putine pentru efectivul de elevi. Daca au de citit toti un titlu si exista doar unul sau doua exemplare din respectivul autor, va dati seama” ne spune dna. director. Ajutorul dat de partea romana si chiar de administratia de la Chisinau este unul sporadic, din cate intelegem, si destul de neinsemnat in comparatie cu nevoile lor. E insa o alta discutie pe care o lasam pe alta data sa nu pierdem pitorescul locului si mai ales bucuria copiilor care se citeste in ochii tuturor.

Seara romaneasca si discoteca ii aduce impreuna pe toti. Cunostinte noi, sezoniere sau nu, impresii schimbate pe decibeli inalti, rasete si voie buna. Canta toti si se simt bine. Petrecerile de tabara sunt frumoase si se pot intinde pana in zorii zilei dar insotitoarele sunt intransigente: la ora 1 culcarea! Asa si este. Cum altfel ar putea sa fie cand ai pe mana viata unor adolescenti.

Zilele trec si impresiile se aduna. Decid sa stau de vorba cu coordonatorii de tabara dar si cu copiii. Vin cele trei profesoare si o eleva, viitoare pretendenta a unei burse oferita de statul roman. Ii spun ca vreau sa ii fac si o fotografie si descopar o adolescenta extrem de cocheta. “Ah, imi dati 5 minute sa ma pregatesc?” Sigur. Zambesc. Aude ca e vorba de un material pentru o agentie de presa pentru romanii de pretutindeni si se gandeste ca nu e sufiecient de aranjata sa apara asa. E frumoasa si asa, dar inca nu realizeaza asta din cauza varstei. Revine incantata si plina de entuziasm. Ne asezam pe scaune, cat mai aproape una de alta, si incepem stangaci interviul. Se vede ca nu sunt obisnuite cu presa insa sunt increzatoare. Dna. Stoinov Svetlana, directoarea liceului, dna. Stoleru Aliona, directorul adjunct si dna. Hurciuc Nadejna, profesoara de limba romana a elevilor.  Irina, eleva cu pricina, ia si ea loc langa doamna director adjunct.Irina Davidescu


RGN: Dna. Stoinov. O sa va rog sa ne spuneti ce inseamna pentru dvs. si pentru copiii pe care ii insotiti experienta de la Sulina.

Svetlana Stoinov: Este o oferta speciala si pentru copilasii din liceul nostru si pentru noi. O tabara de cultura si civilizatie romaneasca, un schimb cultural extraordinar pentru noi toti. O cunoastere de valori a Romaniei. Este o odihna binemeritata pentru copiii si totodata o noutate pentru ca toate vizitele sunt noi si descoperitoare pentru ei. Majoritatea vor veni apoi la studiu in Romania. Cel putin asa isi doresc. Foarte frumos!

RGN: Din cate am inteles de la coordonatorul programului, de la ICR, copiii sunt elevi in ani terminali, potentiali bursieri ai statului roman?

S.S.: Da, asa este. De curand unii din ei au depus actele de studiu in Romania, la Consulatul Romaniei de la Cahul, la dna. Gentiana Serbu, consulul roman de acolo, si unii vor veni, speram, chiar de anul acesta. Avem déjà, de la liceul nostru, bursieri care isi fac studiile la Sinaia.

RGN: Care a fost experienta interactiunii elevilor dumneavoastra cu ceilalti copiii romani de pretutindeni aflati aici in tabara organizata de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni?

S.S: Au avut ocazia sa se intalneasca chiar cu basarabeni de-ai nostri, de la Causeni, de la Ismail, sa isi faca noi cunosinte chiar si din Romania. Dar cel mai mult le-au placut marea si spectacolul de folclor romanesc la care cei de la Tabara Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni ne-au invitat.

RGN: Am observant ca au avut si au o bucurie aparte pentru mare si pentru balaceala. Cu greu ii scoateti din apa. Pentru unii e prima experienta?

S.S.: R.Moldova nu are marginire cu marea si pentru a ajunge la mare e costisitor. In plus multi au parintii plecati la lucru in afara si nu are cine sa mearga cu ei. De aceea pentru ei e prima experienta si mi-au spus ca sunt foarte recunoscatori partii romane ca s-a gandit la ei. Si noi la fel si desi o sa para protocolar vreau sa va spun ca nu contenesc sa le multumesc celor de la ICR si sa fiu recunoscatoare si consulatului roman ca ne-a ajutat cu actele copiilor, caci o asa experienta nu am mai avut.

RGN: Cum vi s-a parut Sulina, acest oras izolat de tot ce inseamna acces cu masina si legatura cu pamantul? Va da o stare de neliniste sau din contra?

Stoleru Aliona: Dimpotriva, ne simtim mult mai bine. E un loc in mijlocul naturii care ne creaza o stare de liniste. In plus e interesant ca peste tot auzim aceeasi limba si acest fapt ne linisteste foarte mult. Ne simtim mult mai acasa decat speram. Oamenii sunt foarte amabili si nu ne asteptam. Am auzit ca oamenii sunt ospitalieri aici, in Tara, dar nu speram sa fie chiar asa. Faptul ca suntem in natura este exceptional!

Hurciuc Nadejna: Cei care au mai fost la mare, caci sunt cativa care au mai mers cu parintii, au remarcat imediat apa curata si nisipul exceptional. Sulina este un orasel cochet, plin de mister.

RGN: Stam de vorba si cu una din elevele participante, Irina Davidescu, clasa a XII-a. Te-ai documentat putin inainte sa vii in Sulina, in aceasta tabara? Stiai unde vii? Ce ti-a atras atentia? Ai aflat de piratii care sunt ingropati pe aceasta insula?

Irina Davidescu: De pirati nu am citit insa am aflat ca aici a trait o comunitate formata din mai multe etnii. Am auzit si de cand am venit aici povesti de la un pescar care  a stat de vorba cu colegii mei si le-a povestit cat de frumos era orasul inainte de al doilea razboi mondial. E foarte frumos si suntem foarte incantati.

RGN: Cum ti se pare sa se auda numai romaneste in jurul tau?

Irina: Imi da senzatia ca trebuie sa imi perfectionez limba. Inteleg tot, imi place dar simt ca trebuie sa fac mai mult. Sper ca pe viitor sa vin sa invat aici. Imi doresc asta. Mi s-a parut foarte frumoasa Romania si mai am un an si sper sa vin aici la studii. Pana una alta mi-e frica de bacalaureat din cauza metodei de evaluare de la noi. Dar sper sa trecem si peste asta.  

Povestim de bacalaureat si vad o oarecare intristare. Schimbam subiectul. Le rog sa mergem sa facem o fotografie si brusc se lumineaza toate la fata. “Stati sa ii chemam pe toti!” ma anunta directoarea. E asa de frumos cum in cateva minute, doar, toti se mobilizeaza, imbraca tricourile tricolore si se aduna in jurul mentorilor lor. “Gata. Zambiti!” Indemnul meu e redundant deja... Pe fetele tuturor e fericire!


Autor: Daniela Soros, Sulina, 8 august 2011
Sursa: rgnpress.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Românii de Pretutindeni

,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...” - Festivalul Cultural „Zilele Basarabiei” la Timișoara
,,Teatrul e ca o mamă, te face să te-ntorci mereu...”Și pentru că OSB Timișoara dorește ca ediția a XVIII-a a Festivalului Cultural ,,Zilele Basarabiei” să rămână în memoria tututor, te invită la încă un spectacol de teatru.Acestei piese îi va conferi unicitate faptul că actorii din cadrul Teatrului ,,B.P.Hașdeu” [...] mai mult
Enigmele istoriei. Masacrul de la Bălţi, Katyn-ul României
Unul dintre cele mai cutremurătoare episoade ale celui de-Al Doilea Război Mondial s-a petrecut la marginea oraşului Bălţi, din Basarabia, scrie eurostiri.ro
Zona mlăştinoasă din lunca râului Răut a devenit mormânt pentru mii de soldaţi români. Deocamdată, nimeni nu a organizat vreo campanie sistematică [...] mai mult
REPORTAJ TVR INTERNATIONAL: DISPAR ROMÂNII DIN SUDUL BASARABIEI?
Jurnaliştii TVR Internaţional ne prezintă comunităţile istorice de români aflate... „La un pas de România". Ei sunt cei care duc tradiţiile mai departe şi încă mai poartă vorba românească, deşi localitatea lor aparţine altui stat. Ei sunt românii din dreapta Tisei, din sudul Dunării sau din Valea Timocului, transmite [...] mai mult
Zeci de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, acuzând fraudarea alegerilor din Republica Moldova
Circa 80 de studenți basarabeni au protestat la Timişoara, în Piața Operei și în fața Consulatului Onorific al Republicii Moldova, exprimându-și nemulțumirea pentru modul în care au decurs alegerile prezidențiale din Moldova.
Aproape 80 de studenţi basarabeni au pornit ieri seară, în jurul orei 19, din Complexul Studențesc [...] mai mult
BOMBA aruncată de Traian Băsescu la oră de maximă audienţă: „Se va produce peste cinci ani, peste şapte ani, dacă există condiţii politice”
Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că partidul unioniştilor din Republica Moldova a ajuns de la 3% la 30% în zece ani şi că unirea s-ar putea produce „peste 5 ani, peste 7 ani”, dacă populaţiile celor două ţări vor vota acest lucru prin referendum şi dacă parlamentele vor fi şi ele de acord.
„În 2005, procentul unioniştilor [...] mai mult
Ce a declarat astăzi Klaus Iohannis în legătură cu UNIREA celor două state românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urmă cu câteva minute la Adevărul Live că subiectul unificării cu R. Moldova trebuie discutat în mod concret, planificat.
„Evident că trebuie să discutăm foarte așezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova”, [...] mai mult
Moldovanca – un sat basarabean uitat în taigaua siberiană
În anul 1949, în raionul Ciuna, regiunea Irkutsk, unde acum se află satul Novociunka, au fost aduși deportații din Moldova și Ucraina. Deportații erau considerați „dușmani ai poporului”. Prima locație a deportaților de care vorbim aici, a fost kilometrul 120.
Oamenii locuiau în barăci, care [...] mai mult
FOTO // George Simiona fost REȚINUT. Traian Băsescu vine cu o reacție: „Slugoilor, ce tare vă doare unionismul”
UPDATE 16.57 „Ticăloşilor sau Julien tu cu ce te ocupi ? În România, liderii celor care au manifestat azi la Bucureşti pentru Unirea României cu R. Moldova au fost reţinuţi şi băgaţi în dube de jandarmi. Vai de capul vostru, adunătură de ticăloşi trădători de țară. Cioloş, cât de slugi puteţi fi voi, Guvernul [...] mai mult
Poza zilei! Comrat: Hai, murgule, la căruță, c-a rămas înc-o străduță!

 


Asfaltări cu cai, căruțe și baloane de gaz sovietice, acestea sunt tehnologiile de ultimă oră aplicate în regiunea cu pretenții separatiste din sudul Moldovei.


Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a postat pe Facebook o fotografie sugestivă despre lucrările de plombare a drumuruilor în „capitala” UTA Găgăuzia. Astfel, [...] mai mult
Calea Ferată din Moldova oferă 98 de bilete gratuite la Iași, cu ocazia a 98 de ani de la Unire
În data de 27 martie a.c. se împlinesc 98 de ani din ziua în care Sfatul Ţării a votat în favoarea Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Calea Ferată din Moldova oferă posibilitatea de a sărbători Unirea la Iaşi unui grup de elevi din cadrul singurului liceu cu predare în limba română din Tiraspol [...] mai mult

randat în 	0.4677 secunde