Teme ale adunarii PDRS la Zaicear: Recensamantul si solidaritate cu romanii din Spicova care vor biserica romaneasca
adăugat 21 aprilie 2011, 12:03, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Miercuri 20.04.2011 preşedintele Partiei Democrate a Rumanilor din Serbia (PDRS), Predrag Balasevic împreună cu colaboratorii săi: Noviţa Neagoievici vicepreşedinte şi Zavişa Jurj, preşedintele a Consiliului pentru cultura şi pastrarea identităţi naţionale acestui partid a vizitat filiala partidului din Zaiecear, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.
La întălnire au participat reprezentanţii consiliului oraşenesc şi cei ai filialelor partidului din satele comunei Zaiecear: Lugniţa, Gamzigrad, Şpicova, Iasicova Mică, Dalboceana, Glogoviţa...
Întălnirea a avut loc cu ocazia pregatirii adunarii partidului pentru comuna Zaiecear care va avea loc in data de 04.06.2011.In cadrul intalnirii a fost analizata activitatea filialei în perioada precedentă ca şi pregatirile pentru viitorul recensamănt, care va avea loc în luna octombrie a acestui an.
Zaiecear este o comună(raion) unde romanii să află într-o situaţie foarte grea, pentru că în Zaicear este sediul Episcopiei de Timoc a Biserici Ortodoxe Sarbe, unde Episcopul sarb Iustin impreuna cu Primariul Boşco Nicici, lucrează înpotriva românilor.
Cu putin timp in urma cei doi au cerut darâmarea unei clopotniţi în satul romanesc Şpicova, iar acuma nu se dă aprobare pentru construirea unei Biserici româneşti.
Despre asta sa discutat şi la întlnirea de ieri ca şi pentru ce sprijin care vor da membrii PDRS activităţilor culturale româneştii din anul acesta, mai ales in perioada înainte de recensamânt.
În timpul verii , în Zaiecear , PDRS împreună cu organizaţia nonguvernamentală Ariadanae Filum va organiza mai multe evenimente culturale ca şi un festival central la care vor participa trupe şi persoanele care cultivă şi dezvoltă cultura românească.
În timpul campaniei care deja a început vor fi şi alte activităţi, ca de exemplu, sdunari în satele rumâneşti, participarea la emisiuni TV şi radio, toate acestea în scopul informării membrilor comunităţii rumâneşti despre importanţa de a se declara rumâni la recensamant şi în felul acestea să pastreze tradiţia, limba si cultura romaneasca.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲