Test pe primul laptop 3D din lume: merită banii?
adăugat 12 martie 2010, 09:36, la Istorie / Ştiinţă
EXPERIENŢĂ. Pentru 2.700 de lei, cu o pereche de ochelari speciali şi un laptop Acer, poţi simţi că intri cu totul într-un joc sau într-un film, iar fotografiile personale prind viaţă.
Laptopurile pe care se pot vedea filme, fotografii sau se poate juca în format 3D încep să aibă căutare şi în România. Până acum, o variantă de a testa experienţa 3D pe ecranul unui laptop nu a fost posibilă pentru clienţi. Singurele vitrine în care apar aceste produse sunt cele ale magazinelor on-line.
„Câteva standuri în marile centre comerciale ar putea creşte vânzările. E normal, oamenii trebuie să vadă de ce este în stare un astfel de notebook. Până acum am vândut în jur de 50 de bucăţi, însă cred că, în următoarea perioadă, piaţa aceasta va creşte”, crede Mihai Pătraşcu, directorul executiv al Evomag.ro, unul dintre cele mai mari magazine on-line din ţară.
Prima experienţă cu tridimensionalul în braţe
Pentru a vedea care sunt senzaţiile unor imagini 3D pe un laptop, am testat un model de la Acer. Deşi, iniţial, costa în jur de 3.500 de lei, Aspire 5738D a ajuns acum, pe magazinul on-line, la 2.700 de lei. Arată ca orice laptop obişnuit şi are toate performanţele pe care le au celelalte laptopuri de ultimă generaţie. Diferenţa o face 3D-ul.
Pachetul conţine două perechi de ochelari, una cu ramă şi alta fără, care se aplică direct pe nas. Ceva mai mici decât o pereche de la cinematograf, ochelarii, asemănătorii celor de soare, sunt confortabili şi aproape că nici nu-i simţi la ochi. Un simplu click şi începe experienţa. Ecranul te cuprinde, iar la acest capitol laptopul are un avantaj faţă de PC. Din cauza tastaturii, stă mai aproape de corp şi implicit de ochi, pentru o vizibilitate bună.
Într-un documentar, o armată de crabi îţi dădeau impresia că năvălesc peste tine şi îi poţi atinge. Apoi, am intrat în lumea desenelor animate, cu un vaporaş care plutea printre nori. Aceeaşi senzaţie - faci parte din acţiune. În funcţie de unghiul privirii, se potriveşte şi ecranul. Din alte unghiuri nu se vede cu aceeaşi claritate, ceea ce înseamnă că două persoane pot vedea acelaşi film, însă nu în poziţii foarte comode. De asemenea, distanţa de ecran nu trebuie să fie foarte mare, de la peste 1,50 metri nu mai există claritate.
Intri cu totul în joc
Senzaţie extremă este şi la jocuri. O navă care urmăreşte să distrugă inamicul, zburând în viteză printre munţi, îţi creează senzaţia de gol în stomac. Când intri în propria navă, aproape că îţi vine să te apleci. Străbaţi mai multe zone încărcate cu structuri metalice care se apropie de capul tău. Genul acesta de experienţe le poţi avea la majoritatea jocurilor.
De efectul de tridimensional se ocupă un soft special al Acer şi placa video. Acelaşi lucru este valabil şi la fotografii. După ce am văzut imagini care creau senzaţii că ies lalele sau copaci din ecran şi se îndreaptă spre noi, am vrut să vedem dacă regăsim acelaşi efect şi la o fotografie de-a noastră. Am încărcat o banală poză şi am rămas surprinşi, era 3D.
Fără să pierzi timp la vreo prelucrare, simpla pereche de ochelari poate face săţi vezi prietenii, rudele sau amintirile de la mare în tridimensional. În ceea ce priveşte filmul, cel pe care softul de la Acer nu-l poate prelucra, am ajuns la concluzia că diferenţele dintre cinema şi notebook nu prea există. Mai mult, varianta de acasă are mai multe plusuri. De exemplu, imaginea este mult mai aproape, ai locul cel mai bun pentru vizionare şi libertate totală să ţi-l alegi.
DATE TEHNICE
Componentele laptopului pe care se vede 3D
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲