Ţigănie urbanistică în centrul Chișinăului
adăugat 19 ianuarie 2011, 08:00, la Social • Articol publicat de Vlad Durnea
HAOS Planul General de dezvoltare al Capitalei este ignorat chiar şi de arhitectul-şef al municipiului. Partea istorică a oraşului este sluţită de blocuri înalte şi de vitrinele magazinelor care mai de care mai colorate.
Printre blocurile înalte ridicate în zona istorică a Chişinăului abia de pot fi observate casele construite cu sute de ani în urmă, multe din ele având valoare de monument de arhitectură.
„În centrul Chişinăului avem clădiri de toate culorile curcubeului: galbene, roze, verzi..., cu geamuri termopan, cu acoperiş din ţiglă metalică. Acestea însă nu corespund Planului Urbanistic General elaborat cu câţiva ani în urmă", a declarat primarul Dorin Chirtoacă, nemulţumit de degradarea părţii istorice a oraşului.
Primarul este revoltat de faptul că, mulţi ani la rând, Direcţia arhitectură a eliberat certificate de urbanism fără a ţine cont de anumite rigori la construcţia edificiilor noi. Astfel, într-un timp-record, în centru au apărut ca ciupercile după ploaie blocuri înalte, de toate culorile, în contrast cu edificiile cu valoare istorică.
Vladimir Modârcă, arhitect-şef al oraşului, are o explicaţie pentru această situaţie. „Arhitectura este o artă şi fiecare autor o înţelege diferit. Chiar dacă e zonă istorică, nu înseamnă că aici trebuie să fie doar clădiri de o singură culoare sau toate să aibă aceeaşi înălţime", a fost replica lui Vladimir Modârcă la observaţia primarului privind aspectul oraşului.
16 MILIOANE DE LEI ŢINUTE ÎN SERTAR
În Planul Urbanistic General al oraşului Chişinău, elaborat în 2007, există un regulament în care sunt stipulate restricţii la construcţia imobilelor în partea istorică a oraşului. În acest plan este indicat în detalii unde şi ce clădiri pot fi construite, cât de înalte să fie, chiar şi ce culoare să aibă. Dar niciodată nimeni n-a ţinut cont de rigori.
„Planul Urbanistic General a fost elaborat timp de patru ani şi s-au cheltuit 16 milioane de lei. Însă autorităţile municipale au uitat imediat de el", spune Mihai Roşcovan, director Business Consulting Institute, care a elaborat documentul.
„Atunci s-a discutat foarte mult despre partea veche a Chişinăului. Experţii independenţi doreau să păstreze stilul istoric al acestei zone, dar conducerea de atunci a primăriei vroia cu orice preţ să o distrugă", a adăugat Roşcovan. Planul a fost elaborat în perioada în care interimatul la Primăria Capitalei a fost deţinut de Vasile Ursu şi, mai apoi, de comunistul Veaceslav Iordan.
În acea perioadă se vindeau masiv loturi în centrul Capitalei, unde astăzi sunt înălţate blocuri.
Ghenadie Ivaşcenco, manager de proiect PNUD, a declarat că după ce a fost elaborat Planul General, urma să fie elaborat un document în detalii, inclusiv pentru centrul Capitalei. „Pentru aceasta a fost selectată întreprinderea municipală «Chişinău-Proiect». Finanţarea a fost făcută, dar lucrarea încă nu a fost prezentată, deşi termenul-limită a expirat", a spus Ghenadie Ivaşcenco.
Specialistul susţine că multe construcţii noi din oraş se fac cu mari devieri de la planul urbanistic aprobat de primărie. „Există nenumărate cazuri când Direcţia Arhitectură aprobă un proiect, dar mai apoi proprietarul construieşte altceva", a zis Ivaşcenco. Uneori, primăria decide să dea în judecată persoana care a încălcat legea. Dar, de fiecare dată pierde procesul.
După ce a cheltuit milioane de lei pentru elaborarea diferitor strategii de dezvoltare a oraşului care, mai târziu, nu au fost luate în calcul, acum autorităţile municipale lucrează la elaborarea unui alt document: Planul pentru zona Centru a Capitalei.
„Nu arată bine când o clădire este mai înaltă, alta mai joasă, una e nouă, alta e veche. E prea mare contrastul." - Ludmila Varvarici, casnică
„Mie îmi plac clădirile noi. Casele vechi, neîngrijite, chiar dacă au valoare arhitecturală, arată urât." - Constantin Popa, muncitor
„Pe mine nu mă interesează cum arată clădirile din Chişinău. Important este ca înăuntru să fie condiţii bune de trai." - Ion Vasilov, student
DEZARMAŢI DE LEGE
Toate clădirile din centrul Capitalei au fost examinate recent. Specialiştii au consemnat înălţimea acestora, culoarea, gradul de uzură, importanţa arhitectural-istorică. În baza informaţiilor adunate va fi elaborat Planul urbanistic zonal Centru. Apoi, Primăria va cere Guvernului adoptarea unei legi prin care să fie stabilite restricţii la construcţiia edificiilor noi în această zonă.
PIATRA NEAMȚ, UN ORAȘ EXEMPLU
Edilii Capitalei ar avea ce învăţa de la colegii lor din Piatra Neamţ, România. Acesta este considerat unul din cele mai frumoase oraşe din România, fiind numit şi „Perla Moldovei".
Chiar dacă în Piatra Neamţ a fost dezvoltată infrastructura, au fost construite edificii noi, între trecut şi modern există o mare armonie. Sunt străzi mici, dar nu aglomerate, clădiri cochete.
În Piatra Neamţ au ce vedea atât iubitorii de istorie, cât şi cei cărora le plac locurile moderne. Iarna, acest oraş are un farmec aparte, fiind considerat un adevărat paradis al pasionaţilor sporturilor de iarnă.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲