Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:54

 

Tinerii au ales Festivalul Filmului Românesc

adăugat 14 septembrie 2010, 10:54, la Cultură

festivalul filmului romanesc, icr,

Festivalul Filmului Românesc, desfăşurat între 6 şi 12 septembrie la cinematograful „Gaudeamus”, renovat de curând, a atras un public numeros, cu preponderenţă tânăr, printre spectatori aflându-se mulţi actori, regizori basarabeni de teatru şi cinema, profesori la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, scriitori, tineri poeţi (în special cei grupaţi în jurul revistei „La Plic”), critici de film, studenţi, liceeni şi desigur, jurnalişti. Organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Centrul Cultural „Gaudeamus” şi cu sprijinul Ambasadei României la Chişinău, evenimentul a fost inaugurat cu filmul „Amintiri din epoca de aur, I şi II” (2009, scenariul: Cristian Mungiu, regia: Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu, Cristian Mungiu).

Programul a mai inclus lungmetrajele „Cea mai fericită fată din lume” (2008, regia: Radu Jude), „Francesca” (2009, regia: Bobby Păunescu), „Katalin Varga” (2009, regia: Peter Strickland), „Cealaltă Irina” (2008, regia: Andrei Gruzsniczki), „Eu, când vreau să fluier, fluier” (2010, regia: Florin Şerban) şi scurtmetrajele „Lampa cu căciulă” (2006, regia: Radu Jude), „Nunta lui Oli” (2009, scenariul şi regia: Tudor Jurgiu), „Ştefan” (2007, regia: Stanca Radu), „Renovare” şi „Derby” (2009, 2010, regia: Paul Negoescu).

Realismul şochează şi amuză

La Chişinău au fost proiectate cele mai noi, mai curajoase, mai reprezentative producţii cinematografice româneşti, în care convenţia realistă are un impact puternic asupra spectatorului, confruntat cu orori, cu secvenţe violente ale cotidianului, cu tare sociale şi destine frânte, cu situaţii tensionate, la limita dintre tragic şi derizoriu, din perioada postcomunistă.

Unul din cele mai premiate filme din istoria recentă a cinematografiei româneşti (circa 40 de premii la festivaluri din România şi internaţionale), scurtmetrajul „Lampa cu căciulă”, în regia lui Radu Jude, a primit aplauze entuziaste şi la Chişinău. Felul cum personajele principale ale filmului, un tată şi băieţelul lui, insistă să meargă la oraş într-o zi ploioasă, prin băltoace şi noroi, cărând un televizor vechi pentru a-l repara, dârzenia cu care înfruntă glodul, întunericul, mizeria, bucuria de a reuşi să găsească lămpile necesare pentru buna funcţionare a televizorului – unică fereastră spre lumea largă, avansată, civilizată, poate mai umană – înduioşează pe orice privitor, în melanjul de umilinţă şi demnitate fiind ascunsă taina acestui filmuleţ simplu la prima vedere, dar care a ajuns deja pe toate continentele.

Florin Lăzărescu: „Mă interesează relaţia tată-fiu”

Autorul scenariului scurtmetrajului „Lampa cu căciulă”, cunoscutul scriitor Florin Lăzărescu (n. 1974), a fost prezent la Festivalul din Chişinău şi a susţinut o conversaţie animată cu publicul după proiecţie, mărturisind că în multe dintre prozele şi scenariile sale îl interesează relaţia tată-fiu şi că nu s-a aşteptat ca un episod real din viaţa lui, vizualizat pe ecran de regizorul Radu Jude, să aibă un succes atât de răsunător. Editorialist la „Suplimentul de Cultură”, Florin Lăzărescu a scris în cel mai recent articol al său, intitulat „Peste Prut”: „Duminica trecută, m-am urcat într-un autobuz şi-am plecat, pentru prima dată, spre Chişinău. Şi-am avut cumva senzaţia că – deşi o să fac, la o adică, doar trei-patru paşi de casă, deşi am mai trecut alte zeci de graniţe – acum mă îndrept către celălalt capăt al lumii. Însă, imediat ce-am păşit dincolo, mi-a dispărut. Plus că a început să-mi fie cumva jenă de prejudecăţile pe care le-am auzit (şi, pe unele, le aveam şi eu) despre moldovenii de peste Prut.

„La sate e sărăcie lucie”. Chiar şi apreciate ochiometric, din mersul autobuzului, satele „lor” nu mi-au părut deloc mai „lucii” decât alte sute pe care le-am văzut la noi, nu doar în Moldova, ci şi prin Oltenia ori prin Dobrogea. „Să nu mergi cu maşina personală la Chişinău că ţi-o fură cât întorci spatele”. Am stat şi m-am plimbat patru zile prin oraş şi n-am simţit vreun pericol mai mare decât în Bucureşti, în Cluj ori în Craiova de a ţi se fura maşina. „Să nu mergi noaptea prin oraş că iei bătaie”. Am mers şi pe la două noaptea şi n-am luat. „Să nu ieşi cu laptopul la tine, că-i periculos”. În parcul Ştefan cel Mare, am văzut cea mai mare aglomeraţie de oameni cu laptop stând pe bancă.

Am participat acolo la Festivalul Filmului Românesc din Chişinău, organizat de ICR, unde am prezentat filmul lui Radu Jude (şi, prin scenariu, cumva şi al meu), „Lampa cu căciulă”. Am dat vreo zece interviuri, am fost la o emisiune live, iar presa – cel puţin pe zona culturală – mi s-a părut chiar ceva mai profy decât cea de la noi. După proiecţie, într-o sală plină, am discutat cu oameni mai vorbăreţi şi mai interesaţi de film decât am avut parte oriunde în ţară.

În fine, dincolo de-o graniţă absurdă, Moldova de peste Prut mi s-a părut România. Mi s-a părut „acasă”.

De la „Cea mai fericită fată din lume” la „Derby”

Foarte tânărul regizor Paul Negoescu (26 de ani) este autorul scurtmetrajelor „Renovare” şi „Derby”, prezentate în festival. În prima peliculă, regizorul încearcă să surprindă febra renovărilor care i-a cuprins pe mulţi dintre români îndată după ce au scăpat de ceauşism, arătând că locuinţele pot fi reparate, interiorul poate fi modernizat şi mobilierul poate fi modificat, dar oamenii rămân aceiaşi, ei se schimbă mult mai greu. Tema filmului e doar atinsă de realizatorii acestuia, doar schiţată, abordarea ei – uşor frivolă, de suprafaţă. Mai reuşit ni s-a părut scurtmetrajul „Derby” al lui Paul Negoescu, în care o situaţie comică e prezentată clar, concis. Deşi hilară, este pe deplin justificată neliniştea unui tată care se teme că fiica lui, minoră, ar putea face sex în camera vecină cu prietenul ei, de asemenea minor.

Istoria unei adolescente care a câştigat la loterie un automobil de lux, fiind presată de părinţi să-l vândă contra unei sume de bani ce ar putea salva familia de la faliment, e relatată foarte viu, credibil în lungmetrajul „Cea mai fericită fată din lume” al regizorului Radu Jude, limbajul realist, condimentat cu faze dure sau pline de haz, având un efect hipnotic asupra publicului.

„Eu, când vreau să fluier, fluier” va lupta pentru Oscar

Unul dintre invitaţii Festivalului Filmului Românesc din Chişinău, regizorul Florin Şerban (n. 1975), a declarat la discuţia de după proiecţia filmului său „Eu, când vreau să fluier, fluier”: „Un deţinut a înnebunit şi a răpit o fată – aşa ar titra ziarele. Dar eu am vrut să merg în spatele acestei poveşti şi să aflu de ce, cum s-a ajuns acolo. Am stat două luni în penitenciar, iar scenariul a prins formă de la ei, de la deţinuţi”.

Lungmetrajul „Eu, când vreau să fluier, fluier” (scenariul a fost scris de Florin Şerban şi Cătălin Mitulescu după piesa de teatru omonimă a Andreei Vălean) a fost propus recent de România pentru premiile Oscar ale Academiei Americane, la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”.

„Mă bucur că filmul meu este propus spre nominalizare la Oscar, dar nu vreau să fac un spectacol din asta”, spune regizorul Florin Şerban, pentru care „Oscarul este unul din cele mai importante festivaluri, el premiază entertainment, valoare, originalitate, are multă atracţie şi aplecare pentru public şi este un festival comercial, fără doar şi poate”.

Cu un buget de circa 900.000 de euro, din care 250.000 – finanţare de la Centrul Naţional al Cinematografiei, „Eu, când vreau să fluier, fluier”, cu actorii Ada Condeescu şi George Piştereanu în rolurile principale, este primul film românesc din ultimii 17 ani care a intrat în competiţia oficială a Festivalului de la Berlin, la care a primit două distincţii: marele premiu al juriului, Ursul de Argint, şi „Alfred Bauer”. Filmul a plecat cu două trofee şi de la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo.


Autor: Irina Nechit
Sursa: jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Cultură

Presa franceză despre Valentina Naforniță: O zi din viața unei primadone
O publicație franceză a realizat un reportaj despre soprana Valentina Naforniță. Jurnaliștii de la info.arte.tv au stat o zi întreagă la Opera din Viena cu interpretă originară din Moldova și au aflat ce se ascunde în spatele unei primadone.
Jurnaliștii francezi au încercat să pătrundă în viața primadonei și să afle [...] mai mult
(Video) Dansând pe străzile din Moldova. Trupă din Los Angeles a filmat un clip extraordinar la noi
Regizorul Noaz Deshe, cunoscut pentru producția sa „White Shadow”, a filmat un clip extraordinar în Republica Moldova pentru trupa indie folk din Los Angeles, Edward Sharpe and the Magnetic Zeros.
Acesta comentează cele văzute aici: „În afara, Chișinăului, capitala Republicii Moldova, timpul stă pe loc – [...] mai mult
(VIDEO) ȚURCA UN JOC CARE TRĂIEȘTE DOAR ÎN AMINTIRI
Oina,Trânta și Țurca sunt sporturi tradiționale moldovenești.  Sporturi care în ultimele deceneii rămân doar în amintirile moldovenilor. Despre dispariția unuia dintre aceste jocuri,  în special țurca a încercat să afle echipa BTV, care s-a deplasat într-un sat din raionul [...] mai mult
Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva – Ocrotitoarea Moldovei. Ce nu e bine să faci azi
Creștinii ortodocși de stil vechi o sărbătoresc astăzi, 27 octombrie, pe Sfânta Cuvioasa Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei.
Cuvioasa Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol (Instanbul-ul de astăzi). Se spune că, pe cand avea 10 [...] mai mult
UE ne oferă PATRU MILIOANE de euro. Care domeniu va dispune de investiții

Pe parcursul următorilor trei ani, Uniunea Europeana va oferi 4,2 milioane de euro pentru domeniul culturii, în cadrul Programului Parteneriatului Estic în Cultură și Creativitate.
Programul a fost lansat în luna iunie de către Uniunea Europeană pentru a sprijini sectoarele culturale și creative în munca lor pentru dezvoltarea [...] mai mult
(VIDEO) Am ascultat de nenumărate ori această piesă consacrată, însă niciodată într-o asemenea interpretare.
Când vine vorba de o asemenea piesă consacrată, un aranjament instrumental special poate fi o provocare pentru orice muzician. Chitara este de departe instrumentul la care se pot realiza aranjamente muzicale de o rară frumuseţe, bogate în expresivitate şi originalitate. Este şi cazul acestui chitarist talentat care menţinând linia [...] mai mult
(video, foto) Dan Bălan și Tany Vander s-au reunit într-un concert grandios la Soroca
Renumitul interpret Dan Bălan a susținut  un concert grandios în Soroca. Alături de acesta a urcat pe scenă și Tany Vander. Piața Libertății din oraș a fost arhiplină, peste 10.000 de oameni au venit pentru a fredona alături de interpret pisele emblematice ale acestuia.
De asemenea, în concert au mai evoluat și formația Catharsis, [...] mai mult
(VIDEO) Cum arată cel mai nou CLIP de promovare a BRAŞOVULUI
Pe 24 iunie, a fost postat pe You Tube un nou clip de promovare a oraşului Braşov, care a ajuns în prezent la aproape 58.000 de vizualizări, potrivit capital.ro.
Clipul durează 3 minute şi 32 de secunde, şi reprezintă rezumatul a trei săptămâni de filmări. Povestea şi istoria oraşului este narată în limba engleză. Mai multe detalii [...] mai mult
Dan Bălan va susține un concert de EXCEPȚIE la Soroca
Renumitul interpret Dan Balan revine în R. Moldova pentru a susține un concert la Soroca.
Evenimentul este organizat pentru susținerea candidatului liberal-democrat, Victor Său, la primăria orașului.
Evenimentul va avea loc vineri, începând cu ora 19.00, în Piața Libertății din Soroca. Informația [...] mai mult

randat în 	0.2836 secunde