Tortura si abuzuri musamalizate in penitenciarele din Republica Moldova
adăugat 05 decembrie 2008, 11:47, la Social
Comitetul Antitortura al Consiliului Europei (CPT) arata intr-un raport publicat joi ca, in inchisorile din Republica Moldova, sunt musamalizate numeroase abuzuri fizice si psihice. Cazurile publicate in raport au fost semnalate de membrii comisiei CPT inca din toamna anului trecut, insa autoritatile din Republica Moldova nu au aprobat publicarea lui pana de curand. In raport se arata ca politia aplica frecvent pedepse corporale, care degenereaza uneori in adevarate acte de tortura.Interviurile luate de expertii CPT printre persoane retinute in sectii moldovenesti de politie releva ca circa 33% dintre acestea au fost batute cu picioarele, cu bastoanele sau alte obiecte contondente.
Cand politistii dau dovada de exces de zel, se folosesc electrosocuri, introducerea acelor sub unghii sau asfixierea cu pungi din plastic si masti de gaze. Lipsa de somn, apa sau alimente intregesc tabloul sinistru al noptilor din penitenciare.
Raportul Comitetului Antitortura a fost realizat in urma unei vizite efectuate in luna septembrie a anului trecut, continand si informatii legate de fapte de coruptie in randul politistilor, care cer sume de bani pentru a abandona anchetele si pentru a elibera detinuti.
In apararea lor, autoritatile moldovene declara ca au dispus anchete privind abuzurile politiei. Mai multe comisii au fost stabilite pentru a favoriza "aparitia unei culturi in care recurgerea la rele tratamente sa fie considerata inadmisibila".
18 condamnari la CEDO pentru Republica Moldova
In prima jumatate a anului, Comitetul Helsinki din Moldova a primit cateva zeci de petitii din partea persoanelor condamnate. Pana acum, statul a primit 18 condamnari la CEDO pentru incalcarea articolului 3 al Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, care interzice aplicarea torturii, pedepselor si tratamentelor inumane si degradante.
Reprezentantii CPT efectueaza in mod regulat vizite in cele 47 de state membre ale Consiliului Europei, care trebuie sa asigure accesul la centrele in care sunt retinute persoane: sectii de politie, inchisori sau centre de psihiatrie.
Comitetul a fost înfiintat în 1987 de Conventia cu acelasi nume a Consiliului Europei, cu scopul declarat de a preveni tortura si pedepsele sau tratamentele inumane, degradante. In vizitele sale, Comitetul examinează tratamentul persoanelor private de libertate în vederea întăririi, dacă este cazul, a protectiei acestor persoane împotriva acestor abuzuri.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲