Traficul şi consumul de droguri au crescut în 2008 în R. Moldova, arată un raport american
adăugat 01 martie 2009, 14:59, la Social
Tranzitul de droguri şi infracţionalitatea asociată acestuia au continuat să crească în Republica Moldova în 2008, arată raportul Departamentului american de Stat, publicat pe site-ul instituţiei. Republica Moldova are un climat favorabil pentru cultura de marijuana şi mac, dar producţia anuală internă de marijuana, după capturi şi distrugerea culturilor identificate de autorităţi, se ridică la doar câteva sute de kilograme. Piaţa pentru narcoticele produse pe plan intern rămâne redusă, dar apropierea de Uniunea Europeană, corupţia şi ineficienţa forţelor de ordine au dus la creşterea importurilor de droguri sintetice şi a contrabandei cu narcotice şi substanţe psihotrope în 2008.Investigaţiile din 2008 arată scăderea numărului de cazuri implicând narcotice sintetice, precum amfetaminele, metamfetaminele şi Ecstasy, precum şi a produselor derivate din opiu, precum codeina. Autorităţile moldovene au raportat şi creşterea producţiei în laboratoare clandestine mici, de obicei în case.
Potrivit Ministerului moldovean de interne, traficanţii de droguri din ţară rămân strâns conectaţi cu crima organizată din ţări vecine precum Turcia, Israel, Ucraina, România şi Rusia.
Autorităţile moldovene au înregistrat 1.747 de cazuri cu legătură cu drogurile în primele nouă luni ale anului 2008, faţă de 1.985 de cazuri în acelaşi interval din 2007. În 96,7% dintre aceste cazuri s-a deschis o anchetă penală, iar 70,9% dintre ele au condus la un proces.
În primele nouă luni ale anului trecut, autorităţile au identificat cu 44,4% mai multe cazuri de trafic de droguri faţă de anul 2007: 104 faţă de 72. Dintre cele 104 cazuri, în 21 sunt implicaţi membri ai aceleiaşi grupări de crimă organizată. Poliţia a descoperit şi 61 de cazuri de depozitare ilegală de substanţe psihotrope şi 16 cazuri de contrabandă cu substanţe narcotice.
În 2008, poliţia a identificat şi dezmembrat o reţea internaţională de crimă organizată care se ocupa cu producerea şi distribuirea de cocaină: a fost conficată o cantitate de 250 de litri de ulei de nucă de cocos amestecată cu cocaină din Columbia şi 5,5 kilograme de cocaină pură. Au fost descoperite trei laboratoare clandestinte cu echipamente pentru extragerea, presarea şi împachetarea cocainei.
Anul trecut, autorităţile moldovene au confiscat 20,8 kilograme de plante de mac şi 1.611 litri de opiu lichid, faţă de 95 de kilograme de mac şi 10 litri de opiu confiscate în aceeaşi perioadă a anului 2007. Capturile de marijuana au fost de 151,4 kilograme în 2008, faţă de 230 în 2007. Şi capturile de pastile sintetice au scăzut considerabil. În 2008 au fost capturate 170 de pastile de Ecstasy, faţă de 31.265 în anul precedent. Capturile de LSD au crescut însă foarte mult, de la două doze la 231. În total au fost confiscate peste 300 de kilograme de droguri, cantitate fără precedent pentru Republica Moldova. Capturile de heroină au crescut de la 1,6 grame anul trecut la 207 kilograme în primele luni ale anului 2008.
Republica Moldova trebuie să investească resurse semnificative în educaţie, controlul graniţelor şi alte iniţiative, dacă vrea să limiteze creşterea consumului de droguri pe plan intern, apreciază raportul Departamentului de Stat. Însă din cauza sărăciei şi a precarităţii resurselor statului, investiţii semnificative de acest gen sunt improbabile, mai arată raportul, potrivit căruia Moldova este cea mai săracă ţară din Europa.
Pe de altă parte, corupţia la toate nivelele este sistemică în Republica Moldova, iar agenţia guvernamentală responsabilă de investigarea cazurilor de corupţie a fost acuzată că ar fi un instrument politic. Deşi s-a vorbit despre cazuri de corupţie în Guvern, agenţia americană antidrog, DEA, al cărei birou de la Viena cooperează cu Chişinăul, nu a întâmpinat obstacole de acest gen în cooperarea bilaterală. Statele Unite furnizează asistenţă forţelor de ordine moldovene şi vameşilor, ceea ce se reflectă indirect în rezultatele din combaterea traficului de droguri, mai arată raportul.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲