Transcrierea certificatului de nastere a ajuns sa dureze cat procedura redobandirii cetateniei romane?
adăugat 22 noiembrie 2010, 20:08, la Social • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Institutul pentru Drepturi Civile Europene au initiat un demers adresat celor mai importante institutii ale statului roman in urma reclamatiilor si sesizarilor primite din partea cetatenilor romani din Republica Moldova si Ucraina care au redobandit cetatenia romana recent prin depunerea juramantului fata de tara.
Acestia se confrunta la ora actuala cu probleme grave din cauza tergiversarii solutionarii cererilor de transcriere a actelor de stare civila inregistrate la Primaria sector 1 Bucuresti, etapa obligatorie pentru obtinerea buletinului sau pasaportului romanesc.
Demersul a fost adresat:
Presedintelui Romaniei, d-lui Traian Basescu,
Secretarului de Stat pentru Romanii de Pretutindeni, d-lui Eugen Tomac,
Vicepresedintelui pentru Politica Externa din Senatul Romaniei, d-lui Viorel Badea,
Presedintelui Comisiei pentru Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, d-nei Sulfina Barbu,
si Deputatului in Parlamentul Romaniei, d-lui William Gabriel Brinza.
Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Institutul pentru Drepturi Civile Europene au solicitat includerea in raportul ce va fi supus dezbaterii in Plenul Camerei Deputatilor un amendament la proiectul de lege 410/2010 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta 63 din 30 iunie 2010 (pentru modificarea legii 273/2006 privind finantele publice locale, precum si pentru stabilirea unor masuri financiare) astfel incat dimensionarea numarului de posturi la Primaria sec. 1 Bucuresti, Directia Stare Civila, sa se faca tinandu-se cont si de cetatenii romani din afara tarii, nu doar de cetatenii romani din raza sectorului 1 a municipiului Bucuresti.
Basarabeni.Ro precizeaza faptul ca legea permite solicitarea transcrierii actelor de stare civila in Registrele de Stare Civila Romane atat la reprezentantii Misiunilor Diplomatice din tara de domiciliu a petentului, cat si la Primaria sec. 1 Bucuresti, procedura ce conform legii nu trebuie sa depaseasca 60 zile.
In prezent volumul de lucru al Starii Civile a sectorului 1 Bucuresti este mai mare decat cumulul tuturor actelor de nastere, casatorie si deces inregistrate anual la sectoarele 2,3,4,5,6.
De asemenea toate actele de stare civila inregistrate la toate reprezentantele diplomatice si consulare ale Romaniei (peste 200 de ambasade si consulate) sunt trimise si prelucrate tot la Starea Civila sector 1.
In aceste conditii, cei 14 functionari de la Starea Civila a sec. 1 si cei 29 functionari din cadrul Directiei Publice de Evidenta a Persoanelor a sec. 1 nu au cum sa faca fata solutionarii cererilor de transcriere in termenul prevazut de lege.
Autoritatile au fost informate ca pentru o buna desfasurare a procesului de transcriere a actelor de stare civila in Registrele de Stare Civila Romane ar fi necesar un numar de minim 50 de angajati pentru Directia de Stare Civila din cadrul Primariei sector 1 Bucuresti si inca 50 pentru Directia Publica de Evidenta a Persoanelor sector 1.
Basarabeni.Ro aminteste ca in prezent numarul oficial al cetatenilor romani din afara granitelor este de 8.500.000 (iar neofical numarul acestora ar fi de cca 13.500.000) si numai in decursul acestui an au redobandit cetatenia romana zeci de mii de cetateni din Republica Moldova si Ucraina.
De mentionat este faptul ca la ora actuala transcrierea unui act de stare civila dureaza aproximativ sase, sapte luni, in conditiile in care cetatenia romana este aprobata in acelasi termen, insa procedura redobandirii cetateniei romane este una mult mai complexa.
“Transcrierea actelor de stare civila ar trebui sa reprezinte o simpla formalitate si nu o povara prin care li se ingreuneaza situatia solicitantilor si mai mult, intrucat desi sunt cetateni romani si domiciliaza in marea majoritate a cazurilor in Romania, statutul lor devine unul de cetatean roman „fara acte” creandu-li-se mari probleme din cauza imposibilitatii angajarii la un loc de munca, fiind incalcat si dreptul fundamental la libera circulatie cetatenilor romani pe o perioada mai indelungata, fara nici un temei legal” - se mai specifica in demers.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲