Trebuie să-i învăţăm pe copiii noştri ceea ce înseamnă etnicii români în altă ţară
adăugat 01 martie 2013, 13:22, la Românii de Pretutindeni • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
În urmă cu două zile a debutat proiectul “Învaţă despre românii din Serbia”. Proiectul este structurat pe parcursul unui an de zile şi prevede o serie de cursuri, dezbateri, mese rotunde şi seminarii despre istoria, geografia, cultura, tradiţia, spiritualitatea şi obiceiurile românilor din Valea Timocului. Proiectul antrenează oficialităţi din România şi Serbia, reprezentanţi ai ministerelor de resort, profesori universitari, studenţi, istorici şi nu în ultimul rând, jurnalişti. Proiectul este organizat de Asociaţia Studenţilor Timoceni şi el se va desfăşura într-un parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, Consiliul Judeţean Dolj şi cotidianul regional “Cuvântul Libertăţii”. Prima dezbaterea din cadrul acestui proiect s-a axat în mod punctual pe localizarea românilor în Serbia, din punct de vedere geografic. Moderatorul acestei prezentări a fost tânărul Saşa Stanojlovic, originar din Timoc, profesor de Geografie, care a făcut o prezentare interactivă şi a captat atenţia publicului. La deschiderea proiectului a fost prezent şi profesorul Tudor Nedelcea, care i-a sprijinit de fiecare dată pe tinerii din Timoc şi s-a aflat mereu alături de această comunitate
Românii din Timoc luptă pentru identitate şi pentru drepturile lor ca minoritate în Serbia, dar cu “arme” paşnice. Pe lângă cele câteva zeci de mii de români din Voivodina, care au limba română cu grafie latină recunoscută oficial în Statutul Provinciei Autonome Voivodina, în estul Serbiei, pe Valea Timocului, Moravei şi Dunăre mai trăiesc 300 sute de mii de români. Drepturile lor la învăţământ şi liturghie în limba română sunt ocolite, ba chiar îngradite. Tinerii din Timoc ar dori să aibă acasă un trai mai bun, ca după ce îşi termină studiile la universităţile din România să se poată întoarce în Timoc şi să-şi trimită copiii la şcoli, unde să poată să învaţe limba română. Pentru a se face cunoscuţi, tinerii din Timoc, în frunte cu liderul lor, Aleksander Najdanovic au iniţiat un proiect care se va desfăşura pe parcursul acestui an. „Vrem să ne cunoască toţi craiovenii. Să înţeleagă şi ei mai bine cine suntem noi, românii din Timoc. De ce vrem să învăţăm limba română în şcoli. Vrem să ne prezentăm obiceiurile şi tradiţiile şi să înţeleagă lumea că de fapt de-o parte şi de-a alta a Dunării trăiesc tot români…”, a spus Aleksander Najdanovic, preşedintele Asociaţiei Studenţilor.
„Trebuie să ne intereseze ce se întâmplă cu românii din afara graniţelor ţării”
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan, invitat din partea administraţiei publice judeţene a apreciat iniţiativa tinerilor din Timoc şi s-a arătat solidar cu aceştia. „Este o plăcere să te afli în prezenţa tinerilor care studiază în România. Păstrarea identităţii noastre naţionale rămâne un obiectiv constant care trebuie atins atât în interiorul României, cât şi în afara ţării. Trebuie să învăţăm să spunem un NU hotărât indiferenţei. Trebuie să ne intereseze ce se întâmplă cu românii din afara graniţelor ţării, să ne intereseze cum se dezvoltă comunităţile româneşti. În ultima perioadă timp, la Craiova, au avut loc multe activităţi de acest gen, care au avut rolul de a apropia regiunea noastră de comunităţile de români de pe Valea Timocului şi nu numai. Cred că prin cultură, prin schimburi, prin posibilitatea tinerilor de a învăţa în limba română, aici în România, se face o apropiere între noi şi dumneavoastră, separaţi artificial prin graniţe”, a subliniat Cristinel Iovan.
Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” – instituţie publică de interes naţional
Evenimentele din Timoc, din ultima perioadă de timp a determinat o atenţie deosebită din partea reprezentanţilor Ministerului Afacerilor Externe. În urma demersurilor făcute la OSCE de liderii comunităţii româneşti din Timoc, înaltul comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, Knut Vollebaek, a făcut la sfârşitul lunii ianuarie o vizită în Valea Timocului, pentru a vedea şi a măsura schimbările din ultimii ani. În acest context, din partea MAE, la dezbatere a fost prezent Cristi Dumitru, directorul general al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din Bucureşti, care a făcut o prezentare în detaliu a Institutului. „Este o instituţie publică de interes naţional care acţionează pe două linii. Prima, este cea de popularizare a problematicii comunităţilor din jurul graniţelor ţării, în rândul tinerilor din România, pentru că este normal ca tinerii din Românie să ştie că sunt români lângă noi. Cum ar fi cei din Valea Timocului sau cei din Voievodina. Iar cea de-a doua este pentru etnicii români care studiază în România, pe care încercăm să-i ajutăm să se integreze în România şi nu în ultimul rând să înţeleagă care sunt resorturile mediilor – social, cultural, academic sau economic din România”, a spus Cristi Dumitru.
„Aceea întâlnire cu Alexandru m-a făcut să înţeleg mai bine ce înseamnă Valea Timocului”
Reprezentantul MAE a făcut public şi modul în care l-a cunoscut pe preşedintele AST, Aleksander Najdanovic, cu ceva ani în urmă şi cum au relaţionat de-a lungul acestei perioade de timp. „Pe Alex l-am cunoscut acum trei ani. Eu lucram atunci la Departamentul Românilor de Pretutindeni şi datorită lui, eu am început să învăţ mai multe despre etnicii români din Timoc. Din cărţi citisem foarte multe lucruri. Sunt istoric şi am o cultură generală bnă dar nu ştiam realităţile din teren. Nu cunoştem oamenii, nu fusesem niciodată în Timoc. Nu ştiam problemele reale de acolo. Şi aceea întâlnire cu Alexandru m-a făcut să înţeleg mai bine ceea ce am eu de făcut. Drept urmare am venit aici cu un studiu geografic, studiu care se adresează în principal tinerilor din România, care se adresează tinerilor de liceu sau profesorilor de Istorie, Georgrafie, care pot explica elevilor ceea e înseamnă comunitatea românească în Timoc. De ce cei din Timoc sunt români şi nu vlahi”, a mai spus directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi.
Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj: «Sunt convins că în România, în pofida unor discuţii care s-au creat în ultima perioadă de timp, există o bună practică legată de respectarea drepturilor minorităţilor şi această bună practică poate să fie îmbrăţişată şi de alte ţări şi de alte state. Ceea ce se întâmplă la noi, aici, în România trebuie să se întâmple şi în afara graniţelor ţării noastre. Eu vreau în primul rând să salut acest parteneriat între un cotidian regional, Cuvântul Libertăţii şi Asociaţia Studenţilor Timoceni. Totodată vreau să apreciez activitatea Bibliotecii Judeţene fiind mereu o gazdă primitoare. Tinerii studenţii sunt invitaţi să vină mereu, la Bibliotecă să studieze şi să se informeze despre cultura şi tradiţia românească. Sunt convins că prin acest proiect se vor putea învăţa foarte multe lucruri interesante despre românii din Valea Timocului».
Cristi Dumitru, directorul Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”: «Trebuie să-i învăţăm pe copiii noştri ceea ce înseamnă etnicii români în altă ţară. Vă pot spune că toţi elevii sau studenţii din Timoc care studiază la Craiova sunt aşteptaţi la Bucureşti în primăvară şi o să încercăm ca pe parcursul unei săptămâni să vă prezentăm Capitala. Să vă prezentăm instituţiile care ar trebui să se ocupe de aceşti români. Să vă prezentăm care sunt obligaţiile şi drepturile studenţilor care vin să studieze în România şi nu în ultimul rând, să ne întâlnim cu tineri din România, cu tineri din Basarabia».
Publicitate Romania Libera. Simplu, rapid si eficient prin intermediul Metropolitan Maxpress Adv.
Puteti publica anunt Romania Libera, anunturi Romania Libera, Romania Libera anunturi.
Cum public un anunt in Romania Libera ?
Publicare anunt Romania Libera contact: 0768.44.11.33, 0721.08.08.10.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲