Verdict în UNANIMITATE a Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti: Ponta a plagiat
adăugat 18 iulie 2012, 09:18, la Cultură • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Specialiştii din cadrul Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti - a căror nume nu a fost făcut public dar probabil sunt din România şi nu experţi străini, aşa cum s-a vehiculat o vreme - au dat verdict de plagiat în cazul lucrării de doctorat a lui Victor Ponta. Decizia a fost luată în UNANIMITATE ne-au precizat surse universitare.
Este foarte probabil că verdictul va fi dat publicităţii până la sfârşitul săptămânii iar Comisia şi-a luat o marjă de câteva zile pentru a da o formă oficială şi juridică deciziei finale. Raportul în cazul plagiatului Ponta mai are de trecut, apoi, câteva etape: un aviz de la Comisia Juridică a Universităţii şi prezentarea lui în faţa Senatului Universităţii Bucureşti.
Comisia de Etică s-a întrunit pentru prima oară în acest an deoarece în afară de cazul lui Victor Ponta nu a mai existat o altă sesizare de plagiat la Universitatea Bucureşti. Şedinţa ar fi fost impusă de către rectorul instituţiei care doreşte clarificarea urgentă a acuzaţiilor de plagiat.
Misiunea Comisiei este îngreunată de unicitatea acestei speţe.
Cine l-a validat pe Ponta
Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în anul 2003 cu lucrarea Curtea Penală Internaţională. Universitatea din Bucureşti ne-a precizat într-un comunicat care a fost componenţa Comisiei care i-a evaluat lucrarea actualului premier al României:
Preşedinte comisie :
Prof. dr. Viorel M. Ciobanu (Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti)
Conducător de doctorat :
Prof. dr. Adrian Năstase
Membri comisie :
- Prof. dr. Raluca Beşteliu (Universitatea Nicolae Titulescu)
- Prof. dr. Constantin Mitrache (Universitatea din Bucureşti)
- Prof. dr. Gabriel Oprea (Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza Bucureşti)
După cum se poate observa doi dintre cei enumeraţi mai sus i-au fost colegi de partid: Adrian Năstase (acum în puşcărie) şi Gabriel Oprea (şeful UNPR, partid care a semnat un pact politic cu PSD în urmă cu puţine zile). Raluca Beşteliu a împlinit vârsta de 70 de ani şi nu mai are dreptul de a conduce doctorate, Viorel Ciobanu mai profesează încă la Universitatea Bucureşti.
Ponta nu conduce doctorate
Premierul nu a fost şi nici nu este conducător de teze de doctorat la Universitatea din Bucureşti. Pentru a fi conducător de doctorat, domnia sa trebuie să deţină gradul didactic de profesor universitar într-o instituţie de învăţământ superior.
Anunţuri şi dezminţiri
Decizia de plagiat a fost anunţată timp de câteva minute de o televiziune de ştiri care a şi prezentat motivarea printre care cea mai importantă: zeci de pagini copiate integral de Victor Ponta din lucrări de specialitate mai vechi. La finalul şedinţei, biroul de presă al Universităţii ne-a precizat, în mod oficial, că nu se vor face declaraţii de presă şi a precizat că postul "Realitatea TV" nu a prezentat informaţii corecte.
Ponta: Să se hotărască între ei!
Premierul Victor Ponta a declarat marţi ca singura Comisie care poate spune dacă lucrarea sa de doctorat este plagiata este cea a Ministerului Educaţiei şi le-a cerut celor care se ocupa de acest caz "se se mai hotărască între ei" ca "nici el nu mai ştie ce a făcut", scrie realitatea.net.
"Eu am fost la Comisia de Etică legală, a Ministerului Educaţiei, este singura Comisie care m-a convocat vreodată, am văzut raportul acesteia din care rezultă că nu am plagiat. Să se mai hotărască între ei că nu mai ştiu nici eu ce am făcut", a declarat premierul la Chişinău, întrebat de deciziile contradictorii privind teza sa.
Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică (CNE) a decis luni seară că teza de doctorat susţinută în 2003 de Victor Ponta nu este plagiat şi că respectă cerinţele academice din acea perioadă, concluziile acestei comisii reprezentând doar o primă evaluare în cadrul demersului CNE în acest caz.
Pe de altă parte, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis, în şedinţa din 29 iunie, că Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat şi a propus Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor al premierului. "Au fost preluate texte fără a fi citate. Nu au fost menţionate sursele din care au fost preluate. Analiza a evidenţiat că aproximativ 85 de pagini din cele 307, cât cuprinde partea propriu-zisă a lucrării de doctorat fără anexe, reprezintă copieri fără indicarea sursei. O teză de doctorat nu este un manual universitar. Teza de doctorat trebuie să cuprindă o bibliografie clară la fiecare capitol sau chiar la sfârşit. O asemenea bibliografie selectivă nu este indicată pentru o teză de doctorat. Din lista celor 39 de referinţe cuprinse în teza de doctorat lipsea cartea profesorului Creţu din care au fost descoperite aproximativ 40 de pagini fără a fi menţionată în niciun fel sursa. Activitatea noastră să fie înţeleasă şi disociată de orice implicare politică a oricăruia dintre noi. Ne-am făcut doar datoria faţă de sistemul universitar şi faţă de studenţii pe care, fiecare dintre noi, îi avem în instruire şi pe care îi învăţăm să-şi construiască un drum cinstit şi spectaculos, dacă se poate, în ştiinţă", au spus cei de la CNATDCU.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲